Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/2/2023 14:49:48

 Επισκέπτες Online: 467


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ...
13-10-2011
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ...

"Πόσο σας είπαν; Εννέα χρόνια; Έχει πάνω από 14 που είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται ο βιολογικός. Δύο φορές τον έχουν εγκαινιάσει..."


Τα λόγια του Κ, υπεύθυνου σε κατάστημα σε κεντρικό δρόμο του Λαγκαδά ίσως να είναι τα πιο χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που ανέχεται, αντέχει, υπομένει αλλά και ξέρει τα λάθη και τα "εγκλήματα" της.

Ο νέος (;) βιολογικός σταθμός Λαγκαδά κατασκευάστηκε το 2002. Οι τελικές μηχανολογικές δοκιμές έγιναν μέχρι το 2004 και μετά... σιωπή.

Μέχρι χθες, 12 Οκτωβρίου 2011, τα αστικά και όμβρια λύματα των 14.000 περίπου κατοίκων της περιοχής έπεφταν σε αυτό το περιβαλλοντικό "θύμα" της περιοχής, τη λίμνη της Κορώνειας.

Με κόστος περί το 1,8 δις δραχμές ο σταθμός είχε -και έχει, τη δυνατότητα να εξυπηρετεί λύματα 35.000 ατόμων. Σήμερα εξυπηρετεί το 50% με 60% των κατοίκων του Λαγκαδά, κάπου 8.000 άτομα δηλαδή, που εξυπηρετούνται με το παλιό αποχετευτικό δίκτυο.

Η χρήση του βιολογικού έγινε εφικτή χάρη σε έναν αγωγό ενός χιλιομέτρου περίπου που συνέδεσε με το παλιό δίκτυο τον σταθμό. Σταδιακά εδώ θα φτάνουν και τα λύματα από τα 47 χωρια του δήμου, διαδικασία που θα γίνεται με οχήματα.


Ιστορίες για... Χόλιγουντ!

Από το 2004 μέχρι και σήμερα στον χώρο έγινε ένα απίστευτο πλιάτσικο. Εξοπλισμός αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κλάπηκε. αφού ο χώρος ήταν αφύλακτος (!). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής ανάμεσα στα κλεμμένα ήταν και η γεννήτρια - ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος, ισχύος 630 KWa με βάρος δεκάδες τόνους! Για να κλαπεί, οι εγκληματίες έκοψαν τα κάγκελα του χώρου, έκαναν ένα ιδιότυπο ριφιφί και έφυγαν ανενοχλητοι.

Το αποτέλεσμα είναι εδώ και δύο 24ωρα να λειτουργεί ο βιολογικός σταθμός του Λαγκαδά με κόστος 600.000 για τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο.

Πως θα πηγαίνουν τα λύματα; Κανονικά θα έχει ολοκληρωθεί το κανονικό διαχωριστικό δίκτυο της περιοχής για το 100% των κατοίκων και μετά από δαπάνη 10 εκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο διάστημα.

Και τότε θα έχει κατασκευαστεί το... σπίτι κάτω από τη στέγη (!) σε μια ακόμη ιστορία παραφροσύνης της ελληνικής πραγματικότητας και δημόσιας διοίκησης.


Τα καλά νέα...

Ένα έργο σοβαρής περιβαλλοντικής αξίας τίθεται σε ισχύ, αφού ο Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού Λαγκαδά θα «ανακουφίσει» την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια και το ταλαιπωρημένο οικοσύστημα της περιοχής.

Εν κατακλείδι: έχει μήπως να πει κανείς κάτι τώρα για τα όσα "τραβάει" η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας;

Αν η χρήση ενός έργου που εγκαινιάστηκε πριν 10+ χρόνια και λειτουργεί χωρίς το "σωστό" αποχετευτικό δίκτυο, αλλά επιτέλους αξιοποιείται αφού βανδαλίστηκε δεν είναι λόγος για μια "επανάσταση", δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι...


rthess.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium