Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/4/2023 10:07:37

 Επισκέπτες Online: 825


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΑΚΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΥΔΙΟΥ
25-10-2011
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΑΚΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΥΔΙΟΥ


Ανασκαφή παρουσία αρχαιολόγων μετά την ομολογία ενός από τους εμπλεκομένους που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία μακεδονικά ευρήματα αντί 10.000.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε χτες στην ευρύτερη περιοχή της Γερακαρούς.

Το κλιμάκιο των αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής που έφτασε στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο από αρχαιολόγους της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μετέβη χτες το πρωί στο σημείο το οποίο υπέδειξε ο Α. Σ., 41 χρόνων, ο οποίος έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσία του κρατουμένου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή, το αποτέλεσμα της οποίας παραμένει άγνωστο.

Ο 41χρονος φέρεται να υπέδειξε το σημείο στο οποίο ισχυρίζεται ότι έγινε η λαθρανασκαφή κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν στα χέρια τους οι συλληφθέντες. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην έρευνα, «η ανασκαφή δεν απέδωσε το παραμικρό».

Ασύλητοι τάφοι...

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κρατούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του υπέδειξε στις αρχές μία περιοχή στην οποία, όπως ισχυρίζεται, «εκτιμάται ότι υπάρχουν δεκάδες ασύλητοι αρχαίοι τάφοι». Η περιοχή την οποία υποδεικνύει ο 41χρονος φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στη Γερακαρού και το Βασιλούδι.

Ο 41χρονος ήταν ένας από τους τρεις εμπλεκομένους και αναζητούνταν μετά τη σύλληψη άλλων δύο ατόμων τα οποία φέρονται ως συνεργοί του. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε μόνος του στις αρχές και μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος.

Σπάνιοι θησαυροί

Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από συνεργασία της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού.

Δύο άνδρες, ηλικίας 50 και 45 χρόνων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. και χαρακτηρίζονται ως αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ευρήματα άμεσα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.Του Βασίλη Κυριακούλη από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium