Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/3/2024 20:09:07Επισκέπτες Online: 404


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΑΒΝΑΛΗ
01-07-2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΑΒΝΑΛΗ

Ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτριος Ράβναλης μιλάει στο δημοσιογράφο Πασχάλη Μητρακούδη για τη στήριξη του από το ΠΑΣΟΚ και κρίνει το τωρινό κυβερνητικό έργο. Παράλληλα, δηλώνει επίσημα την υποψηφιότητα του για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου για το δήμο Λαγκαδά και σκιαγραφεί το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου δημάρχου για το δήμο Λαγκαδά
Κ. Δήμαρχε, καταθέσατε αίτηση υποψηφίου δημάρχου για τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ;
«Ναι. Κατέθεσα ηλεκτρονική αίτηση και αναμένουμε την αξιολόγηση των αιτήσεων. Μαζί με μένα κατέθεσε αίτηση και ένας συνυποψήφιος μου, ο Νίκος Παντελίδης. Όλα τα άλλα ονόματα που ακούγονται ότι κατέθεσαν αιτήσεις είναι απλώς φήμες. Όμως, ως τη λήξη της εκλογικής περιόδου δεν είναι απίθανο να προκύψουν και άλλες υποψηφιότητες».
Σας ενδιαφέρει το χρίσμα του κόμματος;
«Σαφώς και μ’ ενδιαφέρει η στήριξη του κόμματος μου, γιατί ανήκω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μένω στα στεγανά ενός συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, αλλά μ’ ενδιαφέρει το ψηφοδέλτιο το οποίο θα καταρτιστεί σε έναν τόσο μεγάλο δήμο -όπως ο δήμος Λαγκαδά- να είναι πολυκομματικό, αν και πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι τα κόμματα πρέπει να παίξουν το δεύτερο και τρίτο ρόλο».
Ο νέος δήμος Λαγκαδά
Η δική σας πρόταση όσον αφορά τον Καλλικράτη ήταν η συνένωση των τριών δήμων Ασσήρου - Λαχανά - Μυγδονίας. Πως βλέπετε το νέο αυτό σχήμα με τη συνένωση επτά δήμων με έδρα το Λαγκαδά;
«Η αρχική μου άποψη ήταν υπέρ των μεγάλων σχημάτων. Και μάλιστα έλεγα ότι για την επαρχία Λαγκαδά δεν μας χρειάζονται δύο δήμοι. Αν πάμε σε μεγάλο «Καλλικράτη»,  δηλαδή λίγοι δήμοι και μεγάλοι, ένας δήμος για όλη την επαρχία Λαγκαδά μας φτάνει. Απλούστατα, οι έδρες των δήμων να έχουνε σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Από κει και πέρα, ο μεγάλος δήμος ο οποίος θα εδρεύει στο Λαγκαδά θα κανονίσει και θα χαράξει μία πολιτική για όλη την επαρχία Λαγκαδά. Αν όμως πηγαίναμε σε μικρότερα μεγέθη, δηλαδή στην επαρχία Λαγκαδά γινόταν τέσσερις με πέντε δήμοι που ήταν το αρχικό σχέδιο, εμείς λέγαμε ότι η συνένωση Λαχανάς - Ασσηρος - Μυγδονία είναι ένα πολύ καλό σχήμα, λειτουργικό, έχει συγκοινωνία μέσω ενός κάθετου άξονα και οι έδρες των τριών δήμων απέχουν μεταξύ τους μόλις 20 λεπτά. Αυτή όμως η συνένωση επτά δήμων είναι πάρα πολύ μεγάλη και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά».
Ποιοι είναι οι φόβοι σας, που προέρχονται από αυτή τη συνένωση;
«Μέσα σ’ αυτό το συνενωτικό σχήμα δεν υπάρχει ένα ομοιογενές ανθρώπινο δυναμικό. Κάθε κοινωνία έχει τα δικά της ήθη και έθιμα και κάθε δημότης θεωρεί ότι το χωριό του είναι το καλύτερο και σ’ αυτό πρέπει να γίνουν τα πάντα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Εγώ, όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου Ασσήρου, λειτούργησα ισορροπιστικά για την κατανομή των πόρων στο κάθε χωριό. Γιατί οι ανάγκες σαφώς είναι μεγάλες, αλλά και τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. Για μένα, το βασικότερο είναι ότι με το που θα εκλεγεί ο δήμαρχος να μπορέσει να ελέγξει την καθημερινότητα και να κάνει μία καλή οργάνωση με καλό στελεχιακό δυναμικό, με ανθρώπους που έχουν γνώση και όρεξη για δουλειά. Η εμπειρία αποκτιέται και αναγκαστικά προσαρμόζεσαι στα εκάστοτε δεδομένα».
 
Το κυβερνητικό έργο και η οικονομική κρίση
Πως κρίνετε το μέχρι στιγμής έργο της κυβέρνησης;
«Είναι βαθύτερα τα αίτια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που περνάει η Ελλάδα. Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούμασταν εδώ ό,τι είδους διαχείρισης και να γίνονταν. Τα τελευταία 5,5 χρόνια έγινε μια πολύ κακή διαχείριση, καθώς συνεχώς χρεωνόμασταν και καταναλώναμε, ενώ δεν παράγαμε τίποτα. Οι εξαγωγές μας ήταν 20% και οι εισαγωγές μας 80%. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε αυτή την οικονομική ύφεση που περνάει η χώρα μας.
Θα πρέπει να συμμαζευτούμε, κυρίως στο δημοσιονομικό, αλλά και να προσαρμοστούμε. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει 45άρηδες συνταξιούχους. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει παιδιά στρατιωτικών που παίρνουν ακόμη τη σύνταξη του πατέρα τους, και ένα σωρό άλλα «τερτίπια» και συνδικαλιστικές συντεχνίες. Άρα όλα αυτά πρέπει να τα συμμαζέψουμε και να βρούμε τρόπο να ρίξουμε λεφτά στην αγορά για την ανάπτυξη».
Όσον αφορά τους δήμους, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει και μείωση των χρηματοδοτήσεων από το κράτος. Που θα βρεθούν τα λεφτά για να λειτουργήσουν ομαλά οι δήμοι;
«Για το πρόγραμμα του «Καλλικράτη», κοστολόγησαν περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Η κυβέρνηση λέει ότι θα τα βρει και θα τα δώσει. Γιατί είναι και ένα προσωπικό της στοίχημα και πρέπει να πετύχει. Πιστεύω ότι θα βρεθούν τα λεφτά για να στηριχθεί το εγχείρημα του «Καλλικράτη». Από κει και πέρα είναι και η δουλειά που πρέπει να γίνει και να μην κατασπαταληθούν τα χρήματα».
 
Η υποψηφιότητα για το δήμο Λαγκαδά
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πέντε υποψήφιοι -μαζί με σας- για το διευρυμένο δήμο Λαγκαδά (Αναστασιάδης Ι., Καμαρούδης Στ., Καραγιάννης Ι., Παπαδόπουλος Χ.). Πως κρίνετε τις υποψηφιότητες;
«Ο κόσμος θα πρέπει να επιλέξει όχι με βάση κομματικά ή πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο τη δουλειά του δημάρχου, με το κατά πόσο ασχολήθηκε με το δήμο του και όχι με την εικόνα του. Ο κόσμος θα πρέπει να βάλει τις προτεραιότητες του για το πώς θέλει να τον κυβερνήσει ο κάθε δήμαρχος. Αν θέλει να τον κυβερνήσει με το χτύπημα της πλάτης ή βλέποντας το γενικότερο καλό και χωρίς πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Άποψη μου είναι να διαλέξει ανθρώπους που έχουν να επιδείξουνε έργο και διαφάνεια».
Το δικό σας «δυνατό χαρτί» στη μάχη των δημοτικών εκλογών ποιο είναι;
«Εγώ ανέλαβα έναν δήμο υπερχρεωμένο και αυτή τη στιγμή δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Έγιναν σημαντικά πράγματα και έργα και στις 31 Δεκεμβρίου 2010 που θα κλείσουμε τον ισολογισμό του δήμου Ασσήρου θα έχουμε θετικό πλεόνασμα. Λειτούργησα τον δήμο Ασσήρου όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά σαν να είχα μία επιχείρηση και την δούλεψα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Βεβαίως δεν παρέλειπα πάντα το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχει ο δήμος, αλλά το κύριο μέλημα μου ήταν να έχω όσο προσωπικό χρειάζομαι και όχι παραπάνω, για να φιλοδοξώ να πάρω ψήφους από τους υπόλοιπους. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεχρεώθηκε ο δήμος, που βάλαμε στόχους και έχουν επιτευχθεί όλοι.
 Αυτό που ουσιαστικά έχω να επιδείξω είναι ότι διοίκησα το δήμο μου με διαφάνεια, με στόχους, με έργο και έχοντας αποβάλλει από μέσα μου το πολιτικό κριτήριο όσον αφορά τις επιλογές μου σε ανθρώπους, σε έργα, σε χωριά κλπ».
Τι έχετε να πείτε στους συνυποψήφιους σας και στους δημότες;
«Έχω να ευχηθώ προς όλους τους συνυποψήφιους μου είναι να γίνει ένας καλός προεκλογικός αγώνας, να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός και το κριτήριο του κόσμου να είναι σύμφωνα με τη δουλειά που πρόσφερε ο καθένας, ο κάθε δήμαρχος. Και σαφώς να υπάρχει και μία ανανέωση.
Η άποψη μου είναι ότι, τα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση -απ’ όποιον κομματικό χώρο κι αν προέρχονται- θα πρέπει να είναι νέοι, να έχουν όρεξη για προσφορά, όραμα και να είναι ικανοί. Ο διευρυμένος δήμος Λαγκαδά είναι ένας πολύ μεγάλο δήμος όπου, όποιος δήμαρχος κι αν εκλεγεί, θα πρέπει να αρχίσει αμέσως δουλειά. Γιατί, για να ισορροπήσεις όλα αυτό το σύστημα των επτά  δήμων και των 45 χωριών, είναι πολύ δύσκολο».
Κ. δήμαρχε, ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία.
«Ευχαριστώ κι εγώ και εύχομαι μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες στο lagadas.net».


Εντός των επόμενων ημερών η συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Αναστασιάδη.


 
To lagadas.net ανοίγει πρώτο τη μάχη των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοέμβρη 2010. Δημοσιεύουμε τις απόψεις των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αλλά και δημοτών που επιθυμούν να υποβάλλουν τα ερωτήματα τους προς τους υποψήφιους δημάρχους. Η καθημερινή σας ενημέρωση από το εγκυρότερο site της επαρχίας Λαγκαδά. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium