Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/7/2021 04:36:42
  


 
Επισκέπτες Online: 503


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ...
17-12-2011
ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ...


Απεντάχθηκε οριστικά από το Ταμείο Συνοχής το πρόγραμμα σωτηρίας της λίμνης Κορώνειας!

Για δεύτερη φορά ένας ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός φορέας πετάει εκτός κοινοτικών κονδυλίων τη σωτηρία της πολύπαθης λίμνης, λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να υλοποιήσουν τα έργα που οι ίδιοι προτείνουν και να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που τους προσφέρθηκαν στο πιάτο...

Το Ταμείο Συνοχής δε θα δώσει ούτε ευρώ για τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα και έχουν επιβαρύνει αποκλειστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Ελληνα φορολογούμενο, με 8 εκατ. ευρώ. Υπό την απειλή προστίμων ύψους 100.000 ευρώ την ημέρα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα κάνουν και τρίτη προσπάθεια να… ξεζουμίσουν κοινοτικά κονδύλια για τη λίμνη, εντάσσοντας τα 17 έργα (21 είχε το master plan) αυτή τη φορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (ΕΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ (ΕΣΠΑ), με προϋπολογισμό 23.752.670,66 ευρώ!

Οπως μάλιστα είπε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης, «η απένταξη έχει γίνει από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσπαθούσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση να εντάξουμε τα έργα που δεν έγιναν στο ΕΣΠΑ, ώστε αφενός να πάρει τα 8 εκατ. ευρώ που μπήκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου να έχουμε ένα σοβαρό νομικό επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μη μας επιβληθούν πρόστιμα 100.000 ημερησίως. Αν έχουμε δρομολογήσει τα έργα, και να καταδικαστούμε δε θα πληρώσουμε ως χώρα τεράστια ποσά».

Πεταμένα λεφτά

Το πρώτο master plan για την Κορώνεια χάθηκε (περίοδος μέχρι 2004) και μαζί του και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις (ένα μέρος τους παραμένει θολό πού κατευθύνθηκε).

Το δεύτερο master plan οδήγησε ύστερα από πολλά χρόνια σε λιγότερα ολοκληρωμένα έργα παρά ανολοκλήρωτα, στην απειλή προστίμων για τη χώρα και τελικά στην οριστική απένταξη του σχεδίου από το Ταμείο Συνοχής, που επρόκειτο να βάλει, άλλωστε, τα περισσότερα χρήματα για να γίνουν τα 21 υποέργα που προβλέφθηκαν. Η χώρα θα συρθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ήδη σε προσφυγή, λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της λίμνης και την αποφυγή υποβάθμισής της και απειλείται με πρόστιμα… Κουρουπητού.

Ποιοι ευθύνονται

Η Κομισιόν στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «καρφώνει» τη διοίκηση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), τα εμπλεκόμενα υπουργεία (ειδικά Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), την πρώην διορισμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Λαγκαδά. Είχαν στην αρμοδιότητά τους έργα του master plan που καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν καν, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της λίμνης.

Για το δεύτερο master plan το Ταμείο Συνοχής είχε δεσμεύσει 26.910.000 ευρώ το Δεκέμβριο του 2005. Από τότε ελάχιστα από τα προβλεπόμενα έργα έγιναν (αυτά που ήταν εύκολα και δεν είχαν κόστος, όπως λέει στην παραπομπή της η ΕΕ) κι αυτά με καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μας πάρουν… χαμπάρι και να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ αν δεν προχωρούσαμε σε ολοκλήρωση. Επειτα από συνεχείς παρατάσεις, μέσα σε έξι χρόνια η πορεία του master plan αποδείχτηκε δραματική...

Το ΕΣΠΑ

Ετσι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφερε στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εισήγηση για την «έγκριση της πρότασης για την ένταξη του έργου ''Αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας στην Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013'', στον άξονα προτεραιότητας 2 ''Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων'', συνολικού προϋπολογισμού 23.752.670,66 ευρώ». Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην εισήγηση αναφέρονται τα 17 έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ:

1. Δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων (8.070.385 ευρώ).

2. Βελτίωση υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου (6.420.000).

3. Λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης (2.532.353).

4. Ειδικός εξοπλισμός παρακολούθησης (535.074).

5. Μελέτη διαχείρισης καλαμιώνων (120.000).

6. Ειδικός εξοπλισμός κοπής των καλαμιώνων (391.050).

7. Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και ενίσχυση εθελοντισμού (400.000).

8. Σύμβουλος διαχείρισης (691.371,66).

9. Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και σύστημα λήψης αποφάσεων (242.344).

10. Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και σύστημα λήψης αποφάσεων - Β’ φάση (125.093).

11. Σύμβουλος διαχείρισης - Β’ φάση (350.000).

12. Αρχαιολογική έρευνα (350.000).

13. Λειτουργία και συντήρηση δικτύου τηλεμετρικών σταθμών και μελέτη διαχρονικών αλλαγών (250.000).

14. Αγροπεριβαλλοντικές δράσεις και εφαρμογή Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (700.000 ).

15. Μελέτη - Σχέδιο διαχείρισης φερτών υλών στις πεδινές κοίτες χειμάρρων Μπογδάνα - Λαγκαδικίων – Σχολαρίου – ενωτικής διώρυγας (λεκάνη αναρρύθμισης) (380.000).

16. Μελέτη «Εργων Ορεινής Υδρονομίας χειμάρρων Σχολαρίου» (800.000).

17. Σταθεροποίηση πρανών γέφυρας Λαγκαδικίων – Σχολαρίου και κατασκευή εκροής στο Ρήχειο ποταμό (1.395.000).Ρεπορτάζ Τάσος Τασιούλας - ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium