Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2022 02:16:33

 Επισκέπτες Online: 540


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
 

Ανοίγουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου οι προσφορές ιδιωτών για την ανάληψη του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο Λαγκαδά. Η απόφαση της διοίκησης του δήμου να υλοποιήσει την απόφασή της για την εμπλοκή ιδιώτη στον τομέα της καθαριότητας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ), εκπρόσωποι της οποίας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

«Εχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με έγγραφό μας, ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών την κατ' εξαίρεση έγκριση πρόσληψης 110 εργατών, μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού προς κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του δήμου μας στον τομέα της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και του πρασίνου. Ωστόσο, δεν πήραμε απάντηση», τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, μιλώντας στον «Α».

«Γνωρίζω τις αντιδράσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά δεν μπορώ πλέον να καλύψω τις ανάγκες σε 47 χωριά και οικισμούς», προσθέτει και εξηγεί: «Ο νέος δήμος Λαγκαδά προέκυψε από τη συνένωση επτά πρώην δήμων, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα ο μεγαλύτερος σε έκταση χερσαίος δήμος της χώρας που απαριθμεί 47 χωριά και οικισμούς. Στον τομέα της καθαριότητας υπάγονται 25 μόνιμοι υπάλληλοι. Ολους αυτούς τους μήνες, μετέφερα στην Καθαριότητα εργαζομένους από άλλες ειδικότητες – τους οποίους και ευχαριστώ θερμά που το δέχτηκαν – για να μπορέσουμε να κρατηθούμε. Καθημερινά εξέρχονται 14 απορριμματοφόρα, που απαιτούν 45 άτομα πληρώματα μόνο για αποκομιδή και αυτό χωρίς να υπολογίζονται άδειες, αναρρωτικές κ.λπ. Υπάρχουν όμως και οι εργασίες καθαριότητας σε δημοτικά κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους, σε κοιμητήρια, σε πάρκα».

 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια να εκχωρηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη, η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε ήδη τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 12 το μεσημέρι σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας έξω από το δημαρχείο του Λαγκαδά.

«Θεωρούμε βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει αύξηση στα δημοτικά τέλη, αλλά και μακροπρόθεσμα απολύσεις προσωπικού. Ο δήμαρχος είχε και άλλες εναλλακτικές διεξόδους, πριν απευθυνθεί σε ιδιώτες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ζητήσει μετατάξεις υπαλλήλων από άλλους δήμους, ενώ θα μπορούσε να ζητήσει και από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μια συλλογική απόφαση, την οποία η ΠΕΔ θα προωθούσε στην κεντρική εξουσία, όπου θα υπογραμμιζόταν η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού», τονίζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης. Οπως επισημαίνει, «ο δήμαρχος θα έπρεπε να κινηθεί σε μια λογική ενίσχυσης της απασχόλησης στην περιοχή του. Αντίθετα, αναθέτει το έργο αυτό σε εργολάβο, ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι θα δουλεύει με ανασφάλιστο προσωπικό».

Ο δήμος Λαγκαδά είναι ο δεύτερος δήμος στη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί να παραχωρήσει σε ιδιώτη την Καθαριότητα, κάνοντας χρήση της διάταξης του άρθρου 75 του νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης»), που παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες υπηρεσίες όπως η αποκομιδή και η μεταφορά απορριμμάτων. Στο δήμο Χαλκηδόνας, ο οποίος σημειωτέον δε διαθέτει ούτε απορριμματοφόρα, η διοίκηση παραχώρησε την αποκομιδή απορριμμάτων Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου σε ιδιώτη, αλλά όταν ξεκίνησε διαγωνισμό για την παραχώρηση του έργου της αποκομιδής για το σύνολο του δήμου, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την ΠΟΕ ΟΤΑ και ο διαγωνισμός σταμάτησε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ από τον Αγγελιοφόρο
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium