Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/3/2024 17:32:45Επισκέπτες Online: 443


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΩΝ ΑΡΑΠΗΔΩΝ
10-01-2012
ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΩΝ ΑΡΑΠΗΔΩΝ


Κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων 6 Ιανουαρίου, στο χωριό Προφήτης της Δημοτικής Ενότητας Εγνατίας του Δήμου Βόλβης, αναβιώνει το έθιμο των Κωδωνοφόρων «Αράπηδων».

Και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προφήτη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Βόλβης, αναβίωσε αυτό το έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και αποτελούσε μία μορφή εκφοβισμού προς τους φοροεισπράκτορες της εποχής.

Οι «Αράπηδες» ξεσήκωσαν, με τους ήχους των κουδουνιών τους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού. Το τσίπουρο της περιοχής υπήρχε άφθονο και συνοδευόταν από τοπικά εδέσματα που επιμελήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού.

Παρά τις καιρικές συνθήκες η εκδήλωση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έδωσε μία διαφορετική νότα στον εορτασμό των Θεοφανείων.


Περιγραφή του εθίμου

Το διονυσιακό έθιμο των Αράπηδων αναβιώνει κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προφήτη. Ομάδες κουδουνοφόρων με προβιές και καλπάκια στο κεφάλι, ζωσμένοι με βαριά κουδούνια και φορώντας μάσκες, γυρνούν στα σοκάκια του χωριού προκαλώντας πανδαιμόνιο με τον εκκωφαντικό ήχο των κουδουνιών τους. Μαζί τους έχουν τη νύφη ντυμένη με την παραδοσιακή ενδυμασία, τον τσολιά, τον παππού και την μπάμπω. Κατά τη διάρκεια του γαμήλιου γλεντιού γίνεται η αρπαγή της νύφης και στήνεται εικονική μάχη μεταξύ της παρέας του Αράπη και των απαγωγέων. Αυτό συμβολίζει τις επιδρομές των Τούρκων κατακτητών που άρπαζαν νεαρές κοπέλες και οι κάτοικοι ντύνονταν αράπηδες για να τρομοκρατήσουν τους επιδρομείς και να μην αναγνωρίζονται. Μία άλλη εκδοχή του εθίμου έχει να κάνει με την προστασία των κατοίκων από τους ληστές και τους Τούρκους, οι οποίοι με τις επιδρομές τους προκαλούσαν προβλήματα στις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων, αλλά αποτελούσε και μία μορφή εκφοβισμού προς τους φοροεισπράκτορες της εποχής. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium