Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 03:06:01





















Επισκέπτες Online: 570


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ
30-01-2012
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Αγέλες επικίνδυνων αδέσποτων σκυλιών κάθε ηλικίας και ράτσας κυκλοφορούν στο Λαγκαδά, ενώ το φαινόμενο έχει γίνει εντονότερο το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης.

Δεκάδες ιδιοκτήτες που αδυνατούν να συντηρήσουν πλέον τα κατοικίδια τους, τα οδηγούν σε περιοχές λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως τη Λητή, το Ωραιόκαστρο και το Λαγκαδά ή τα εγκαταλείπουν στα χωράφια, τόσο βιαστικά, που ούτε το περιλαίμιό τους αφαιρούν. Τα σκυλιά όμως επιστρέφουν στον «πολιτισμένο» κόσμο της κοντινότερης περιοχής αναζητώντας τροφή, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν αγέλες σε πλατείες και πάρκα. Η βάναυση συμπεριφορά ορισμένων ασυνείδητων που προσπαθούν να τα εκδιώξουν φέρνει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα και τα αγριεμένα σκυλιά, όπου κυκλοφορούν, καταντούν φόβητρο για παιδιά, αλλά και μεγάλους.

Τα αδέσποτα στο Λαγκαδά


Τα αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται στους κεντρικούς δρόμους του Λαγκαδά, με προτίμηση την κεντρική πλατεία, όπου ανάμεσα στις φυλλωσιές των κήπων βρίσκουν καταφύγιο. Πολλά απ’ αυτά είναι ράτσας και κυκλοφορούν με κολάρο στο λαιμό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα γαβγίσματα τους αναστατώνουν τις γειτονιές της πόλης και τρομάζουν τους κατοίκους. Το lagadas.net πολύ συχνά γίνεται δέκτης παραπόνων από κατοίκους του Λαγκαδά που τρομοκρατήθηκαν ή δέχτηκαν επίθεση αδέσποτου ζώου, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο ή μηχανάκι, καθώς πολλά αδέσποτα κυνηγούν ότι κινείται!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημότη Λαγκαδά που απευθύνθηκε στο Συμπαραστάτη του Δημότη Λαγκαδά κ. Γ. Ασδρέ, καταγγέλλοντας επίθεση αδέσποτου σκύλου στην οδό Μπιζανίου τον περασμένο Μάιο, ενώ καθημερινά ο κ. Ασδρές δέχεται προφορικές καταγγελίες από αγανακτισμένους κατοίκους του Λαγκαδά για το θέμα αυτό.

Η πρόταση του δημάρχου

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2011 συζητήθηκε το θέμα των αδέσποτων και ψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου να δημιουργηθεί δημοτικό κυνοκομείο σε δημοτικό χώρο, που θα είναι απομακρυσμένος από κατοικημένη περιοχή. Το κόστος της επένδυσης και ετήσιας λειτουργίας υπολογίστηκε περίπου στα 50.000 ευρώ ετησίως, που περιλαμβάνει τα έξοδα περίφραξης, αγορά κλουβιών, τροφών, φαρμάκων και κτηνιάτρου, μετακινήσεις και περισυλλογή και αμοιβή φυλάκων-σιτιστών. Επίσης, για τη μείωση του κόστους ο δήμαρχος πρότεινε να φιλοξενούνται ζώα και από άλλους δήμους με το ανάλογο τίμημα, προκειμένου να μειωθεί το ετήσιο κόστος ή ακόμη και να προκύψουν έσοδα για το Δήμο.
Σε επικοινωνία που είχε το lagadas.net με τον δήμαρχο Λαγκαδά κ. Αναστασιάδη, ανέφερε πως «βρήκαμε το χώρο για τη δημιουργία του δημοτικού κυνοκομείου και συντάξαμε τη σχετική μελέτη. Δεν προχωρήσαμε όμως παραπέρα, καθώς περιμένουμε το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα ζώα. Σύμφωνα με το προσχέδιο, υπεύθυνοι για τα αδέσποτα  θα είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις. Περιμένουμε το οριστικό σχέδιο νόμου για να δούμε τι θα κάνουμε».
Το τελικό κείμενο θα ψηφιστεί στο σύνολο του αύριο, 31 Ιανουαρίου 2012.

Πως προκύπτουν τα αδέσποτα


Αδέσποτα ζώα, είναι τα ζώα χωρίς "δεσπότη", χωρίς ιδιοκτήτη. Μόνον ο χαρακτηρισμός "αδέσποτα" δηλώνει καθαρά ότι είναι κάτι που εμείς (οι άνθρωποι) προκαλέσαμε. Τα αδέσποτα ζώα δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από όσους βαριούνται τα κατοικίδιά τους ή δείχνουν πλημμελή φροντίδα. Επίσης, η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί στο πρόβλημα των αδέσποτων, αφού μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών των ζώων αρνούνται να τα στειρώσουν πεισματικά.
Ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι 3 χρόνια. Δυστυχήματα, ασθένειες, επιπλοκές γέννας, ασιτία δεν επιτρέπουν σε αυτά να ζήσουν περισσότερο. Στο σκύλο, η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής του είναι περίπου 8 χρόνια. Ο σκύλος κάνει δυο τοκετούς ανά έτος. Σε κάθε τοκετό γεννιούνται 8 έως 10 κουτάβια, άρα μιλούμε για 16 έως 20 κουτάβια, ανά έτος, για τα αδέσποτα σκυλιά που ζευγαρώνουν ελεύθερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους, αν αυτά ζήσουν 6-8 χρόνια, γεννιούνται 96-120 κουτάβια από κάθε αδέσποτο θηλυκό. Από αυτά τα κουτάβια τα μισά είναι θηλυκά, με αποτέλεσμα η ιστορία να επαναλαμβάνεται και η κατάσταση, διαρκώς, να επιδεινώνεται. Τα νούμερα είναι τραγικά και μιλούν από μόνα τους.
Το δυστύχημα είναι ότι στα προηγούμενα νούμερα προστίθεται και ένας μεγάλος αριθμός ζώων από ιδιοκτήτες που παράτησαν τα δικά τους ζώα, επειδή είτε τα βαρέθηκαν, είτε ήταν περίοδος διακοπών και δεν είχαν τί να τα κάνουν καθώς και από ιδιοκτήτες, που όταν γεννούν τα θηλυκά τους ζώα, παρατούν τα μικρά, γιατί δεν ξέρουν πού να τα δώσουν.


Π.Μ.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium