Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/6/2023 00:58:08 Επισκέπτες Online: 396


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
31-01-2012
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Σχετικά: άρθρο 77 παρ.5 Ν. 3582/2010

Σύμφωνα με το  παραπάνω σχετικό και με αφορμή την από 15-04-2011 καταγγελία του δημότη κου Θ.Γ. ότι δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά σας υποβάλλω την παρακάτω πρόταση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Την 15-04-2011 ο δημότης κος Θ.Γ. κατήγγειλε ότι στην οδό Μπιζανίου 1 (στα πλατάνια) στο Λαγκαδά δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα περίπου 10 σκύλων, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν. Φοβήθηκε όμως παρά πολύ και αναφέρει χαρακτηριστικά «παρακαλώ όπως ενεργήσετε τα δέοντα  για την απομάκρυνση των, καθότι δεν τολμά να περάσει ούτε παιδί ούτε γυναίκα». Βέβαια το απαράδεκτο φαινόμενο της κυκλοφορίας αδέσποτων σκύλων, ακόμη και στην κεντρική πλατεία της πόλης του Λαγκαδά, είναι γνωστό και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η άσχημη και παράλληλα λίαν επικίνδυνη κατάσταση υπάρχει σ’ όλα τα χωριά του Δήμου Λαγκαδά, όπως αναφέρουν σχετικά οι δημότες.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3170/2003 ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
Α. Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς….
Β. Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη ή του συνοδού και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά την διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγού, της έρευνας και της διάσωσης.
Γ. Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόοπτα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
Δ. Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.

Με το άρθρο 7 του ίδιου ως άνω νόμου καθορίζονται οι διαδικασίες περισυλλογής των αδέσποτων σκύλων:
1.Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Δήμο ή Κοινότητα. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους.
2.Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από  τη διεύθυνση κτηνιατρικής της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους Δήμους, τις Κοινότητες και τα Ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης προτείνει την άμεση συγκρότηση των συνεργείων περισυλλογής αδέσποτων σκύλων, σύμφωνα με τις παραγράφους 1,2 και 3α του άρθρου 7 του Ν.3170/2003, καθόσον στην πόλη του Λαγκαδά, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, κυκλοφορούν επικίνδυνα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι), που εκδηλώνουν έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, με άμεσο κίνδυνο τραυματισμού και μετάδοσης σοβαρού νοσήματος, που είναι υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων του ίδιου ή και άλλου είδους.
Επικουρικά σας αναφέρω ότι έχει καταγραφεί ανάλογο περιστατικό το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο σύμφωνα με το οποίο ιδιώτης σε Δήμο του Νομού Κορινθίας τραυματίσθηκε βαρύτατα από αδέσποτο σκύλο, απευθύνθηκε επανειλημμένα με αναφορές προς το Δήμο για λήψη μέτρων αλλά η Διοίκηση του Δήμου αδρανούσε. Υπέβαλλε αγωγή για αποζημίωση ποσού ύψους 18.000 ευρώ και τελικά με τη διαμεσολάβηση του συνηγόρου του πολίτη (Σύνοψη διαμεσολάβησης – Σεπτέμβριος 2008) αναγκάστηκε ο Δήμος να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον περιβαντολλογικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά, σχετικά με την περίθαλψη αδέσποτων ζώων στην περιοχή του.

Συμπαραστάτης Δημότη – Επιχείρησης
Γεώργιος Δ. Ασδρές

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium