Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/7/2024 23:03:50Επισκέπτες Online: 452


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
17-02-2012
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Του Φώτη Κόλλια από το euro2day.gr

Μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανοίγει τις τελευταίες εβδομάδες με επεισοδιακό τρόπο.

Πρόκειται για την αποκομιδή απορριμμάτων, η οποία μπορεί πλέον να γίνεται από ιδιώτες και δεκάδες δήμοι ανά την Ελλάδα προκηρύσσουν σχετικούς διαγωνισμούς.

Το πρόβλημα είναι πως σε κάποιους διαγωνισμούς η κατάθεση προσφορών αποδεικνύεται "ανθυγιεινή" για τους υποψηφίους καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ισχυρό συνδικάτο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ – ΟΤΑ).

Προ ημερών, οι υποψήφιοι για το σχετικό διαγωνισμό του δήμου Λαγκαδά (ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ) χρειάστηκε να περάσουν μέσα από τους διαδηλωτές, τους συνδικαλιστές και τα ΜΑΤ ώστε να καταθέσουν προσφορές. Τελικά, τα κατάφεραν μόνο ένας ή δύο (!) από τους 18 που πήραν τα τεύχη δημοπράτησης και οι ανταγωνιστές τους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της δημοτικής αρχής.

Μέχρι πρόσφατα, η αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων, αλλά υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα της αγοράς.

Η τρόικα έχει υπολογίσει πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δαπανούν περισσότερο από ένα δισ. ευρώ ετησίως για την αποκομιδή.

Οι ιδιώτες μπορούν να μαζεύουν τα σκουπίδια με μικρότερο κόστος, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς οι οποίοι υπενθυμίζουν όσα είχε πει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τον κ. Μπουτάρη, ο δήμος δαπανά περί τα 280 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, όταν το κόστος για ένα ιδιώτη (συν το κέρδος του) περιορίζεται στα 90 ευρώ / τόνο.

Ηδη αρκετοί δήμοι της χώρας έχουν προκηρύξει διαγωνισμούς για την παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ενας από τους μεγαλύτερους ήταν αυτός του δήμου Χερσονήσου (8 εκατ. ευρώ), ενώ σήμερα κατατίθενται, εκτός απροόπτου, οι προσφορές για το δήμο Μυκόνου (3 εκατ. ευρώ). Πέντε, μικρότερου ύψους, διαγωνισμοί έχουν προχωρήσει στις Σέρρες, ενώ προγραμματίζονται άλλοι πέντε για ΟΤΑ στην περιοχή των Ιωαννίνων, στη Βέροια και αλλού.

Οσα συνέβησαν προ ημερών κατά την υποβολή των προσφορών στο δήμο Λαγκαδά δείχνουν, πάντως, τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει η αγορά αποκομιδής απορριμμάτων. Σε προδικαστική προσφυγή ενός εκ των υποψηφίων, της Τεχνική Dion (ενός εκ των μεγαλύτερων «παικτών» στον τομέα της αποκομιδής) προκύπτει πως η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε οργανώσει κατάληψη του δημαρχιακού μεγάλου Λαγκαδά στις 16 Ιανουαρίου, ημέρα υποβολής των προσφορών.

Παρόν ήταν και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παντελής Βαλασόπουλος, αλλά και δύο βουλευτές του ΚΚΕ (Θ. Ιγνατιάδης και Λ. Αμανατίδου). Οταν εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας διαπίστωσαν πως ήταν αδύνατο να καταθέσουν την προσφορά. Τους εμπόδισαν οι διαδηλωτές και στο τέλος φυγαδεύτηκαν από την Αστυνομία.

Παρά την προσπάθεια να υποβάλλουν την προσφορά εντός της προθεσμίας (10:30 το πρωί) δεν τα κατάφεραν, όπως και οι εκπρόσωποι άλλων εταιρειών.

Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν πως υπήρξε παράταση μέχρι τις 12 το μεσημέρι και πως μία – δύο εταιρείες κατάφεραν να υποβάλλουν προσφορές. Τώρα η Τεχνική Dion αμφισβητεί την εγκυρότητα του διαγωνισμού και απειλεί με προσφυγές.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως αντίστοιχα παρατράγουδα θα γίνουν και σε άλλους σημαντικούς διαγωνισμούς καθώς η ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα όπλα.

Ολοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος μεγάλος δήμος, όπως η Αθήνα, αποφασίσει να συνεργαστεί με ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων όπου σήμερα απασχολούνται 1.600 δημοτικοί υπάλληλοι.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium