Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/5/2024 01:02:30Επισκέπτες Online: 1319


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ
24-02-2012
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ

Πρωτοφανές δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων έστησε οικογένεια στα Λαγκαδίκια, όπως αποκαλύφθηκε χθες το πρωί ύστερα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ.


Κατηγορούνται ότι πουλούσαν καύσιμο-βόμβα για το περιβάλλον, με το οποίο γέμιζαν πετρελαιομηχανές τουρκικών φορτηγών. Φέρονται ότι παρασκεύαζαν μείγμα ορυκτέλαιων με θείο και το πουλούσαν στη μισή τιμή από το κόστος του πετρελαίου κίνησης.


Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις των ράμπο του υπουργείου Οικονομικών η οικογένεια φέρεται ότι είχε πουλήσει σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών περισσότερα από 1 εκατομμύριο λίτρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες, στις 8.30 το πρωί, έγινε έφοδος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμπορίας και τυποποίησης λιπαντικών, που διατηρεί ο 53χρονος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις διωκτικές αρχές εγκέφαλος της κομπίνας. Ο ίδιος είναι ήδη στη φυλακή το τελευταίο διάστημα για υπόθεση πλαστογραφίας, όμως χθες συνελήφθησαν ο γιος του, η λογίστρια της εταιρείας, δύο πακιστανοί εργαζόμενοι, ένας τούρκος οδηγός φορτηγού, ενώ αναζητείται και η κόρη του. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ βρήκαν υπόγεια κρυφή δεξαμενή, στην οποία γινόταν η ανάμειξη των λιπαντικών με θείο, το οποίο μετά την επεξεργασία διέθεταν ως καύσιμο σε τουρκικές νταλίκες με τιμή λίτρου τα 87 λεπτά, όταν το πετρέλαιο κίνησης κοστίζει περισσότερο από 1,5 ευρώ το λίτρο. Η δεξαμενή ήταν καλυμμένη με χώμα και οι παράνομες εγκαταστάσεις βρίσκονται πίσω από βενζινάδικο, που αποτελεί και κεντρικό πάρκιγκ φορτηγών. Η έφοδος του ΣΔΟΕ μάλιστα έγινε, την ώρα που τούρκος οδηγός νταλίκας γέμιζε το ρεζερβουάρ του οχήματός του με το νέο καύσιμο, με αντλία που ξεκινούσε από την υπόγεια δεξαμενή.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας άρχισαν ύστερα από καταγγελία ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμπορίας λιπαντικών, που βρίσκονται στο 40ό χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, γινόταν διάθεση του μείγματος ως καυσίμου σε οδηγούς τουρκικών φορτηγών που περνούσαν από το σημείο κατά τη διέλευσή τους προς ή από την Τουρκία. Εκτός των επώνυμων καταγγελιών το ΣΔΟΕ από τις αρχές του περασμένου χρόνου άρχισε δειγματοληπτικούς τυχαίους ελέγχους σε ρεζερβουάρ καυσίμων τουρκικών φορτηγών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλθηκαν. Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου έγιναν δεκάδες τέτοιες δειγματοληψίες και έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία κυκλοφορίας των φορτηγών και τα ονόματα των οδηγών. Μάλιστα, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η έρευνα από τους οδηγούς, οι ράμπο του υπουργείου Οικονομικών έστηναν μπλόκα σε διάφορα σημεία της Εγνατίας οδού από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και μετά τη λήψη δείγματος άφηναν ελεύθερους τους οδηγούς να συνεχίσουν το ταξίδι τους, λέγοντας ότι έκαναν… στατιστικό έλεγχο.
Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων προκάλεσαν σοκ στους ειδικούς της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Το νέο καύσιμο-βόμβα, ειδικά για το περιβάλλον, εκτός της ποσότητας ορυκτελαίων είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε θειάφι προφανώς για καλύτερη καύση στον πετρελαιοκινητήρα. Η διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων του καυσίμου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, επιβεβαιώθηκε ακόμη και από τις αγορές πρώτων υλών από την πλευρά της εταιρείας. «Βρέθηκαν αγορές μεγάλων ποσοτήτων λιπαντικών αλλά πολύ μικρές αγορές κενών μπιτονιών που είχε δικαίωμα να πουλά η συγκεκριμένη εταιρεία», δήλωσε στη «Μ» στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Η έρευνα από την πρώτη στιγμή τέθηκε υπό την επίβλεψη του οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα, ο οποίος χθες το πρωί έδωσε το πράσινο φως για την έφοδο στις εγκαταστάσεις στα Λαγκαδίκια. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις το διάστημα Απριλίου 2010-Ιουνίου 2011 η εταιρεία διέθεσε τουλάχιστον 900.000 λίτρα του νέου καυσίμου. Ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ στο πλαίσιο σχηματισμού της δικογραφίας συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ποσοτήτων που διατέθηκαν από τον περσινό Ιούνιο μέχρι και χθες. «Εκτιμούμε ότι οι διαφυγόντες δασμοί με τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν και τα 9 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι ποσότητες που διατέθηκαν είναι πολύ μεγαλύτερες», τόνιζαν.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για επτά άτομα αφορά το αδίκημα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος, με την ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση λιπαντικών για καύσιμα. Παράλληλα ο εισαγγελέας με εντολή του ζήτησε να δεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων. Σήμερα οι πέντε συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

«Εκπέμπει ρύπους-βόμβες»

Ιδιαίτερα επικίνδυνο για το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το καύσιμο που παρασκευαζόταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Λαγκαδίκια. Πάντως δεν εξέφρασαν την έκπληξή τους, τονίζοντας ότι οι ντιζελομηχανές μπορούν να κάψουν μεγάλη γκάμα καυσίμων.
«Είναι πολύ επικίνδυνο για το περιβάλλον, καθώς εκπέμπει ρύπους-βόμβες», επισήμανε στη «Μ» ο ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής. Εξήγησε ότι η περιεκτικότητα σε θειάφι είναι αυτή που καθιστά το υλικό περισσότερο ρυπογόνο. «Γι’ αυτό το λόγο είχε καταργηθεί η χρήση του μαζούτ, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θείο», τόνισε. «Το σημερινό πετρέλαιο έχει χαμηλή συγκέντρωση, τέτοια που δεν προκαλεί πρόβλημα στο περιβάλλον», συμπλήρωσε.
Περιβαλλοντική βόμβα χαρακτήρισε το μείγμα που διακινούταν ο καθηγητής μηχανών εσωτερικής καύσης της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Ζήσης Σαμαράς. «Είναι πολύ επικίνδυνο από τους ρύπους που εκπέμπονται», τόνισε στη «Μ» ο καθηγητής. Ο ίδιος, αν και δεν έχει δει άλλη φορά τέτοιο μείγμα καυσίμων, σημείωσε ότι δεν του προκαλεί έκπληξη. «Ο Ντίζελ είχε πει πως ο κινητήρας του μπορεί να κάψει τα πάντα και επιβεβαιώνεται», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Χαρακτήρισε πάντως επικίνδυνο το συγκεκριμένο καύσιμο ακόμη και για τους κινητήρες των φορτηγών, καθώς θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη φθορά, όπως και μικρότερη απόδοση σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Του Κώστα Καντούρη από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium