Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/7/2024 03:24:48Επισκέπτες Online: 481


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
27-03-2012
ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Την αντίθεση τους εξέφρασαν ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά κατά τη διάρκεια της έκτακτης κατεπείγουσας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» έξω από τα Λαγκαδίκια.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Γαλαμάτης μαζί με τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Αθανάσιο Γκαγκάρη και τον αντιδήμαρχο Λάκη Ιορδανίδη, ο βουλευτής ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Χρηστίδης, οι πολιτευτές ΝΔ Παντελής Τσακίρης και ΔΗ.ΣΥ. Σάκης Δαδάλας και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά Ι.Αναστασιάδης ανέφερε πως η απόφαση για τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών λήφθηκε χωρίς να ενημερωθεί και να ερωτηθεί πρωτίστως ο δήμος Λαγκαδά, αφού ο ίδιος έμαθε για το θέμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την περασμένη Πέμπτη. «Μας έφεραν τη χωματερή, το κέντρο υψηλής τάσης στην Ασσηρο και μαζί με όλα αυτά έρχεται ένας υπουργός να καταδικάσει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας. Θα πρέπει να αντιδράσουμε με πολύ δυνατό τρόπο και να μη σταθούμε με δεμένα τα χέρια σε όσους θέλουν να υποβαθμίσουν τον τόπο μας» ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Ο βουλευτής Θ. Καράογλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «πυροτέχνημα» το οποίο γίνεται για εκλογικούς λόγους και πως δεν θα προχωρήσει. Ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Πάσχος δήλωσε πως πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση η οποία έχει ήδη παρθεί, απλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Χαριτωνίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως «είναι πάγια τακτική της κεντρικής εξουσίας να εναποθέτει ότι δεν χρειάζεται στην επαρχία Λαγκαδά. Θα πρέπει να αγωνιστούμε, γιατί και αυτό είναι άλλη μια πράξη ενός έργου που το έχουμε ξαναδεί στην επαρχία Λαγκαδά». Για το εν λόγω θέμα τοποθετήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, που δήλωσαν αντίθετοι με τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και ζήτησαν από τον δήμαρχο Λαγκαδά να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοίδη.

Στο ψήφισμα που θα εκδοθεί θα δοθεί βάση στο γεγονός πως το στρατόπεδο απέχει μόλις 400μ. από σχολείο της περιοχής, όπως και για τους περιοριστικούς όρους που θέτει η συνθήκη RAMSAR που απαγορεύει οικοδομική δραστηριότητα εκατέρωθεν της Κορώνειας.

 

Π.Μ.

 

30 κέντρα σε όλη τη χώρα

Τη δημιουργία 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στα πλαίσια σύσκεψης για το μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι το καθένα χωρητικότητας 1.000 μεταναστών ενώ έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατ. ευρώ, για αυτό τον σκοπό.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, κάτι που αν δεν κάνουν οι ίδιοι θα αναλάβει το υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.

 

Άρχισαν οι αντιδράσεις

Μετά την ενημέρωση από τον κ. Χρυσοχοΐδη, τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια καλούνται το επόμενο διάστημα να λάβουν αποφάσεις για τα κέντρα μεταναστών. Ωστόσο αρνητικό παραμένει το κλίμα στην τοπική κοινωνία του δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σήμερα έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μετά από παρέμβαση της δημοτικής αρχής και της επιτροπής αγώνα, απετράπη η εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών από τον ΟΤΕ στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα. Σχολίασε, ωστόσο, ότι στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους χώρους, και μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού.

Εξάλλου, αντίθετος στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΜΠΕ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα τοποθετηθεί επίσημα στο ζήτημα αυτό.

Πάντως και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου», σχολίασε.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στη δημιουργία στην περιοχή του, χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών. Όπως ανέφερε, η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες. Ο περιφερειάρχης πέραν των αντιρρήσεων και των αμφιβολιών, που εξέφρασε για τα αποτελέσματα, που θα έχει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός να τεθεί σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα ζητηθεί η γνώμη όλων των τοπικών φορέων και παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 

tvxs.gr
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium