Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2022 00:12:41

 Επισκέπτες Online: 465


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΛΑΓΚΑΔΑ
14-04-2012
ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΛΑΓΚΑΔΑ


Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αλλά το αγκάλιασαν με πάθος οι κάτοικοι του Κρυονερίου. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

 
Του Πασχάλη Μητρακούδη

Το πρόγραμμα


Οι αυγομαχίες διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες ημέρες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των κατοίκων. Την πρώτη μέρα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου πραγματοποιούνται οι παιδικές αυγομαχίες, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: διαγωνιζόμενοι ηλικίας κάτω των 14 ετών και 15 - 17 ετών.

Ο διαγωνισμός ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας και προβλέπεται συναρπαστικός. Τραπέζια και καρέκλες στήνονται στην κεντρική πλατεία και το μόνο που ακούγεται είναι τα τσουγκρίσματα των αυγών και τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες συγγενών και φίλων των διαγωνιζομένων.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σειρά έχουν οι αυγομαχίες των ενηλίκων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, λόγω εμπειρίας, γνωρίζουν πώς να διαλέγουν τα σκληρότερα αυγά και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών και παλιός «αυγομάχος», εξηγεί στο lagadas.net τον τρόπο: «Οσοι συμμετέχουν, διαλέγουν τα αυγά τους μέρες πριν. Κριτήριο επιλογής είναι ο ήχος που κάνει καθώς το χτυπούν ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Οι περισσότεροι αποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια. Τα δόντια τους δεν τους βοηθούν πια, ούτε και η ακοή τους» λέει στο lagadas.net ο κ. Παπαδόπουλος. Ευτυχώς, το έθιμο συνεχίζεται από τα νέα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον, ώστε να περάσει και στις επόμενες γενιές.


 

Οι κανόνες και τα βραβεία

Όπως σε κάθε διαγωνισμό, έτσι και στις αυγομαχίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ο πρώτος κανόνας είναι και ο πιο «σκληρός»: στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνοι οι καταγόμενοι από το Κρυονέρι, θέλοντας έτσι οι διοργανωτές να κρατήσουν τον τοπικό του χαρακτήρα. Δεύτερος κανόνας: Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν στο... καλάθι τους μόνο άσπρα αυγά κότας, τα οποία ελέγχει ένα προς ένα η διαγωνιστική επιτροπή. «Τα αυγά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι βρασμένα και άβαφα, για να αποφευχθούν τυχόν νοθείες. Κάθε αυγομάχος είναι εφοδιασμένος με 60 αυγά, ενώ στις παιδικές αυγομαχίες συμμετέχουν με 30 αυγά. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα αναμετρηθεί με όλους και θα έχει τα περισσότερα αυγά του αλώβητα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Επίσης, επιβάλλεται στους διαγωνιζόμενους τα αυγά να είναι κότας με την ίδια ποιότητα τσοφλιού, ώστε να είναι δίκαιος ο διαγωνισμός, μιας και για παράδειγμα τα αυγά φραγκόκοτας φημίζονται για την ανθεκτικότητα του τσοφλιού και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με αυτά της κότας.

Η επιτροπή που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των αυγομαχίων αποτελείται από τους παλιούς «αυγομάχους» Αβραάμ και Ιωάννη Παπαδόπουλο, Παναγιωτίδη Χρήστο, Παπαδόπουλο Χρήστο, Τοκατλίδης Θωμάς και Κυρικλίδη Παναγιώτη. Για τους νικητές προβλέπονται και βραβεία, όπως ισχύει σε κάθε διαγωνισμό. Κύπελλα απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές, ενώ μετάλλια δίνονται σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Γιορτάζουν και τα ξωκλήσια του χωριού


Την Τρίτη 17 Απριλίου γιορτάζει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ Κρυονερίου, που δεσπόζει στην κορυφή του χωριού. Την παραμονή της εορτής διαβάζεται εσπερινός, ενώ ανήμερα της εορτής του αγίου θα τελεστεί η θεία λειτουργία και θα προσφερθούν σε όλους κόκκινα αυγά, ζυμωτό παραδοσιακό ψωμί και τανομένος σορβάς. Την Κυριακή 23 Απριλίου γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Κρυονερίου και στις 2 Μαΐου πανηγυρίζει το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Κρυονερίου, με ζωντανή μουσική, φαγητό και χορό.

 

Αυγομαχίες και στον Ευαγγελισμό


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι αυγομαχίες στον Ευαγγελισμό δήμου Βόλβης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Οι αυγομαχίες θα πραγματοποιηθούν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και ώρα 11 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του χωριού. Κάθε αυγομάχος έχει στη διάθεση του 30 άβαφα και βρασμένα αυγά κότας και νικητής αναδεικνύεται όποιος έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, το έφεραν οι πρόσφυγες το 1922 από τη Μ.Ασία και συμβολίζει τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

 

www.lagadas.net
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium