Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 12:29:53





















Επισκέπτες Online: 1375


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΝΕΡΟ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13-05-2012
ΝΕΡΟ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι αποφάσεις απαγόρευσης χρήσης του πόσιμου νερού σε αυτές τις περιοχές εκδόθηκαν στα τέλη του 2011 και ισχύουν ώς σήμερα, καθώς από τις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις εντοπίστηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, όπως κολοβακτηρίδια και εντεροϊοί, αλλά και υπέρβαση των ορίων σε νιτρώδη και αρσενικό.
Ο κάτοικοι αυτών των περιοχών, οι οποίες υδροδοτούνται από δίκτυα γεωτρήσεων, αναγκάζονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού, ενώ χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις, παρότι, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, με το βρασμό δεν μειώνεται η επικινδυνότητα παρά μόνο το φορτίο της ρύπανσης. Πρόκειται για τα χωριά των περιφερειακών δήμων Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Βόλβης, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διενεργεί τους ελέγχους, η μόλυνση του νερού οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, τα οποία ευθύνονται σημαντικά για την επιβάρυνση του υπεδάφους με νιτρώδη και αρσενικό. Ιδιαίτερα επιβαρημένο είναι το υπέδαφος στις περιοχές των δήμων Λαγκαδά και Δέλτα, καθώς για τις καλλιέργειες καπνού στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα.
«Μέχρι στιγμής ισχύουν οι αποφάσεις απαγόρευσης χρήσης του πόσιμου νερού για όλες αυτές τις περιοχές, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι νέες συμβάσεις με το ΑΠΘ, για να γίνουν οι επανέλεγχοι», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης η υπεύθυνη της υπηρεσίας Μαρία Πιπερίδου. Η ίδια παρατήρησε πως πιθανότατα η ποιότητα του νερού να έχει βελτιωθεί, αλλά προς το παρόν οι κάτοικοι δεν μπορούν να πίνουν το νερό της βρύσης. Ειδικότερα επισήμανε πως στη Χαλάστρα και το Ανατολικό το νερό χρόνια τώρα είναι επιβαρημένο με αρσενικό.

Να ανασχεδιαστούν οι γεωτρήσεις

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εκατοντάδες νοικοκυριά σε όλα αυτά τα χωριά αναφέρθηκαν τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και περιφερειακοί σύμβουλοι, που επισήμαναν ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη ανασχεδιασμού των γεωτρήσεων αλλά και σύνδεσης των περιοχών με το δίκτυο της ΕΥΑΘ. «Από τους ελέγχους στις γεωτρήσεις που υδροδοτούν όλες αυτές τις περιοχές αποδεικνύεται πολύ συχνά η ύπαρξη αρσενικού, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα νιτρώδη, στοιχεία που είναι καρκινογόνα», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Παντελής Κουκουλεκίδης. Ανέφερε ακόμη ότι απαιτούνται πλέον ο ανασχεδιασμός των γεωτρήσεων, αυστηρότερος έλεγχος των μετρήσεων και των σημείων απ’ όπου λαμβάνονται δείγματα, καθώς και σύνδεση των δήμων αυτών με την ΕΥΑΘ. Στο θέμα παρενέβη και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν νέες γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος ή ανά δύο χωριά, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες περιοχές, καθώς και να επεκταθεί το δίκτυο της ΕΥΑΘ, που προσφέρει καλής ποιότητας νερό.

ΝΕΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ Τα χωριά με το ακατάλληλο νερό

Οι επανέλεγχοι και οι δειγματοληψίες νερού θα αρχίσουν στα τέλη Μαΐου, αφού μόλις χθες η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ για τη μικροβιολογική εξέταση του πόσιμου ύδατος στην ενότητα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας περιβαλλοντικής υγιεινής η απαγόρευση χρήσης νερού για πόση ισχύει για 26 χωριά επτά δήμων της περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα χωριά:
* Χαλάστρα του δήμου Δέλτα
* Κριθιά, Άσσηρος, Ξυλούπολη, Ευαγγελίστρια, Ασκός, Κρυονέρι, Λοφίσκος, Δρακόντιο, Ανάληψη του δήμου Λαγκαδά
* Πρόχωμα του δήμου Χαλκηδόνας
* Επανομή και Νέοι Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού
* Μεσημέρι, Σουρωτή, Αγία Παρασκευή, Λιβάδι και Βαμβακιά του διευρυμένου δήμου Θέρμης
* Νέα Απολλωνία, Αρέθουσα, Νικομηδινό του δήμου Βόλβης
* Νεοχωρούδα και Πεντάλοφο του δήμου Ωραιοκάστρου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Επικίνδυνο ακόμη κι αν βράσει

Κατάργηση της χρήσης του νερού ακόμη και για οικιακή χρήση συστήνει στους πολίτες των χωριών της Θεσσαλονίκης ο επίκουρος καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Μπακέας. «Το νερό στο οποίο ανιχνεύονται νιτρώδη και αρσενικό παραμένει επικίνδυνο, ακόμη και όταν βράσει.
Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να περιοριστεί το φορτίο της ρύπανσης αλλά όχι ο κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή», υπογράμμισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτούνται διάφοροι οικισμοί δεν υπόκεινται σε πολλούς και συχνούς ελέγχους.


Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium