Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 10:04:33Επισκέπτες Online: 457


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΡΟΥΣΜΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
29-08-2010
ΚΡΟΥΣΜΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του δυτικού Νείλου, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη «εγκατασταθεί» ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο νομό μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα πολιτών που προσβλήθηκαν από τον ιό και οι τοπικές αρχές έχουν θορυβηθεί, επειδή ανάμεσά τους είναι και δεκάδες από το πυκνοδομημένο στενό πολεοδομικό συγκρότημα.

Σε χτεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία της αρμόδιας αντινομάρχη Αθηνάς Αηδονά, εκπρόσωποι όλων των ΟΤΑ του νομού κλήθηκαν να προσκομίσουν λίστες με χαρτογράφηση των πιθανών εστιών επώασης κουνουπιών προκειμένου άμεσα να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Στην ουσία, αναμένεται να γίνουν επίγεια εστιασμένοι ψεκασμοί σε όλες τις «ύποπτες» εστίες, διότι τα κουνούπια - κομιστές του ιού στην ύπαιθρο δεν μπορούν να προσβάλουν μεγάλους πληθυσμούς, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού κινδυνεύει να προσβληθεί πληθυσμός περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Αηδονά, βάσει της καταγραφής που έγινε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι: Παπάφειο, Γέφυρα (2), Αδενδρο, Κάτω Τούμπα (2), Καλαμαριά, Νέα Μεσημβρία (2), Αγιος Παύλος, Ηλιούπολη, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Νέα Απολλωνία, Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα (2), Περαία, Εγνατία - κέντρο Θεσσαλονίκης, Πυλαία, Θέρμη, Αγιος Αθανάσιος, Πέτρου Συνδίκα - παραλία, Καραμπουρνάκι, Γραβιάς, Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Εύοσμος, Μαυροκορδάτου, Αμπελόκηποι, Τριανδρία, Μοναστηρίου, Αριστοτέλους, Λαγκαδάς και Ξηροχώρι.

Οπως δήλωσε η κ. Αηδονά, «το αργότερο ώς αύριο θα υιοθετηθούν τα μέτρα που θα προτείνει η κεντρική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης. Στο αστικό κέντρο δεν μπορούν να γίνουν αεροψεκασμοί, γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν εστιασμένοι ψεκασμοί σε σημεία που μας υπέδειξαν οι δήμοι. Ολο το υλικό που συγκεντρώσαμε θα το δώσουμε στην επιτροπή, η οποία θα μας υποδείξει και τα άμεσα μέτρα».

Σημεία

Οι εκπρόσωποι των δήμων υπέδειξαν μια σειρά από «επικίνδυνα» σημεία όπου μπορούν να υπάρξουν εστίες επώασης κουνουπιών. Μεταξύ αυτών βόθροι, μάντρες, ρέματα και χείμαρροι, πάρκα, ορνιθώνες, περιοχές λιμναζόντων υδάτων, στρατόπεδα, σπασμένοι αγωγοί, διαρροές, φρεάτια κ.λπ. Για παράδειγμα, ο δήμος Σταυρούπολης υπέδειξε σημεία στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και ο δήμος Ωραιοκάστρου ανοιχτούς χειμάρρους και βόθρους στο Παλαιόκαστρο.

Η κ. Αηδονά είπε πως οι ψεκασμοί του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχιστούν ώς τις 15 Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί, ώς το τέλος του επόμενου μήνα στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη θα γίνονται προνυμφοκτονίες ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στους οριζόνες της δυτικής Θεσσαλονίκης θα γίνονται ακμαιοκτονίες με ψεκασμούς από εδάφους και από αέρος. Χτες έγιναν επίγειες ακμαιοκτονίες σε Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα, ενώ σήμερα θα γίνονται ψεκασμοί σε Χαλκηδόνα, Ξηροχώρι, Λαγκαδά και Νέα Απολλωνία.

Του Τάσου Τασιούλα, από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 27/8/10 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium