Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/4/2024 15:01:54

Επισκέπτες Online: 934


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΥ
18-06-2012
«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΥ


Του Πασχάλη Μητρακούδη

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά στη λειτουργία του Σκοπευτηρίου «Τοξότης» στον οικισμό Δρακόντιο.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουνίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, προκειμένου να ενημερώσει τους συμβούλους για τις αρνητικές συνέπειες λόγω της λειτουργίας του σκοπευτηρίου στην περιοχή τους. Μιλώντας ο κ. Αιμίλιος Αμοιρίδης ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Δρακοντίου, ανέφερε πως η λειτουργία του σκοπευτηρίου έχει επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή τους, καθώς ο μόλυβδος που περιέχεται μέσα στα σκάγια έχει εξαπλωθεί επιφανειακά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ τα πλακίδια που χρησιμοποιούνται ως κινούμενοι στόχοι είναι κατασκευασμένα από παράγωγα πετρελαίου και συνεπώς ιδιαιτέρως εύφλεκτα.

«Ως εκ τούτου διαπιστώθηκε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, αφού σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή κ. Φυτιάνου από το ΑΠΘ που έγινε σε δείγμα νερού από την περιοχή, διαπιστώθηκε αυξημένη συγκέντρωση μολύβδου ίση με 29,11 μg/L τη στιγμή που το ανώτατο επιτρεπτό όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 25 μg/L» ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης.

Χωρίς άδεια

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο σκοπευτικός όμιλος που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια, δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, «ο όμιλος επιχείρησε να αδειοδοτηθεί το 2007, όμως δεν τα κατάφερε, καθώς «κόλλησε» στην αρχαιολογική υπηρεσία, διότι οι εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου βρίσκονται πάνω σε αρχαιολογικό χώρο και έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής θέσης. Επίσης, το σκοπευτήριο βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από κατοικημένη περιοχή, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να απέχει τουλάχιστον 1.000 μέτρα από κατοικίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πλευρά του ομίλου

Από την πλευρά των εκπροσώπων του Σκοπευτικού Ομίλου Μακεδονίας «Τοξότης», τονίστηκε πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα σκοπευτήρια της χώρας ολυμπιακών προδιαγραφών, όπου προπονούνται αθλητές που συμμετέχουν σε διεθνείς και ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η προβολή του δήμου μέσω της λειτουργίας του σκοπευτηρίου είναι πανελλήνια. Μάλιστα οι υπεύθυνοι του σκοπευτηρίου κατέθεσαν μετρήσεις από το ίδιο εργαστήριο του κ. Φυτιάνου του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες δεν διαπιστώνεται μόλυνση!

Ανακάλεσαν τη θετική γνωμοδότηση

Αφού ακούστηκαν και οι δύο πλευρές, ο δήμαρχος κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν μπορώ να αγνοήσω την τοπική κοινωνία που δεν επιθυμεί τη λειτουργία του σκοπευτηρίου στην περιοχή τους» και τόνισε παράλληλα πως επιθυμία της διοίκησης είναι η μετεγκατάσταση του σκοπευτηρίου σε μη κατοικημένη περιοχή του δήμου Λαγκαδά. Ετσι αποφασίστηκε η ανάκληση της υπ. αριθμόν 309/2011 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά περί θετικής γνωμοδότησης (θυμίζουμε πως στις 13/10/2011 το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του σκοπευτηρίου) και υπήρξε εκ νέου ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση για τη λειτουργία του σκοπευτηρίου Δρακοντίου.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium