Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/7/2021 05:17:22
  


 
Επισκέπτες Online: 419


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


29-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΟΧΟΥ
22-06-2012
29-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΟΧΟΥ

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 28 Ιουνίου με αποκορύφωμα την Παρασκευή και το Σάββατο 29 και 30 Ιουνίου με τους παραδοσιακούς αγώνες πάλης και τα άλλα αγωνίσματα.
 
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σοχού Αθανάσιος Λέτσιος αναφέρει στο lagadas.net πως το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του Σοχού, ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, καθώς πολλοί επισκέπτες του προέρχονται από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως την οργάνωση του πανηγυριού αναλαμβάνει ειδική οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από κατοίκους του Σοχού, ενώ ο Δήμος Λαγκαδά συμβάλλει με τις χορηγίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις. Υπολογίζεται ότι φέτος οι επισκέπτες του διημέρου 29 και 30 Ιουνίου θα φτάσουν τους 15.000, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων παλαιστών που φτάνουν τους 100.
Ολες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο στάδιο «Μενελάου Βασιλικού», σε μια καταπράσινη τοποθεσία με πανοραμική θέα ανατολικά του Σοχού. Κυρίαρχο στοιχείο των εκδηλώσεων είναι οι αγώνες πάλης με «κιουσπέτια», υπό τους ήχους ζουρνάδων.
Οι πεχλιβανήδες με τα κισπέτια
Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελεύθερης πάλης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Το λάδι βοηθάει για να γλιστράνε μεταξύ τους οι παλαιστές και να αποφεύγουν τις λαβές του αντιπάλου. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες (από την Περσική λέξη pehlevān, που σημαίνει "ήρωας" ή "πρωταθλητής") και φοράνε τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια (kispet ή kispet), τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως μοσχαριού ή βουβαλιών ή κατσικιού, βάρους 10 κιλών. Τα παντελόνια αυτά είναι στενά και αρκετά εφαρμοστά στη μέση των παλαιστών, ώστε να μην μπορεί να το γραπώσει ο αντίπαλος.

Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Σοχού είναι ένα μεγάλο πανηγύρι (ίσως το μεγαλύτερο στο είδος του σ' όλη την Ελλάδα) με νταούλια και ζουρνάδες και εορτασμούς που συνεχίζονται για τρεις μέρες. Η ιστορία των αγώνων της πάλης με λάδι ανάγεται στην Περσική εποχή, μια περίοδο που αρχίζει από το 1065 π.Χ. σύμφωνα με το επικό ποίημα Shahnameh (βιβλίο των βασιλέων) του Φιρντουσί. Ο όρος Πεχλιβάνης (Pehlivan) για ένα παλαιστή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περίοδο των Πάρθων του Ιράν (238 π.Χ. - 224 μ.Χ.). Αρα οι Μακεδόνες ήρθαν σε επαφή με το είδος αυτό της πάλης πριν τους Τούρκους, οι όποιοι όμως σύμφωνα με τους ιστορικούς, τo καθιέρωσαν σαν εθνικό τους άθλημα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του Οθωμανού σουλτάνου Ορχάν Γκαζή για την κατάληψη της Θράκης. Σήμερα αγώνες γίνονται σε όλη την Τουρκία αλλά το πιο διάσημο και πιο σημαντικό τουρνουά διεξάγεται στην Αδριανούπολη κάθε χρόνο, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Δείτε στιγμιότυπα από τους αγώνες πάλης ΕΔΩ και ΕΔΩ 

Το πρόγραμμα αναλυτικά


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

19.00
Προσέλευση αρχών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών στην εκκλησία Αγ. Γεωργίου Σοχού.

19.30
Περιφορά εικόνας Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου

20.00
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην εκκλησία Αγ. Αποστόλων

Παραδοσιακοί χοροί και μουσικήΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.00 Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

10.00 ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ από τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σοχού «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» - ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΩΝ (Δρόμος 100 μ., δρόμος 1500μ., Άλμα χωρίς φορά, Αναρρίχηση πλαγιάς) - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΔΩΝ (Τσουβαλοδρομίες, Αβγοδρομίες, Νεροκουβαλήματα, Σκυταλοδρομίες, Διελκυστίνδα) - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Ζωγραφική.

17.00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στην Εκκλησία Αγίων Αποστόλων.

17.30 ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ με συμμετοχή αθλητών - παλαιστών τρίτης και τέταρτης κατηγορίας (προσέλευση παλαιστών ώρα 16.30 μμ.)
20.00 Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Δ.Κ. Σοχού

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

08.00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

10.00 ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ από τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σοχού «Η ΑΡΤΕΜΙΣ». ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ (Άλμα, δρόμος 3.000 μ., Λιθοβολία, Δρόμος 100μ., Διελκυστίνδα)
12.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΑΕ KWONDOαπό τα τμήματα Σοχού του Αθλητικού συλλόγου «Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ»

17.30 ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ (δεύτερη και πρώτη κατηγορία). Συμμετέχουν πρωταθλητές της ελεύθερης πάλης από Ελλάδα, Τουρκία, Σκόπια και Βουλγαρία. Οι παλαιστές θα αγωνισθούν υποχρεωτικά με «κιουσπέτια». Προσέλευση αθλητών - παλαιστών ώρα 16:00 μ.μ. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium