Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2023 21:31:53 Επισκέπτες Online: 748


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Μ. ΓΡΑΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ LAGADAS NET
25-06-2012
Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Μ. ΓΡΑΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ LAGADAS NET

 
«Ο δήμαρχος ενεργεί ως κατακτητής»

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για όλους και για όλα μίλησε στο lagadas.net λίγο καιρό μετά την παραίτησή της η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, Μαρία Γραικού. Η ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος, η οποία διεγράφη από την παράταξη του δημάρχου αμέσως μετά την πρόθεσή της να παραιτηθεί από το αξίωμά της, καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον του Γιάννη Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον νευρικό, αγενή, είρων και υποστηρίζει ότι θέλει να ελέγχει συνεχώς τους πάντες και τα πάντα. Όπως μάλιστα λέει, με την απόφασή του να τη διαγράψει από την παράταξη ο δήμαρχος απέδειξε την ανάγκη που έχει για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι την αγάπη του για τον τόπο. Η κ. Γραικού αναφέρεται επίσης στα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο, την πίεση που δεχόταν ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και για τις σχέσεις που διατηρεί με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους του δήμου.

Στη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά την παραίτησή σας, δηλώσατε δημοσίως πως θα συνεχίσετε να ανήκετε στην παράταξη του δημάρχου. Παρ’ όλα αυτά την επόμενη μέρα ο δήμαρχος θέλησε να σας διαγράψει από τη δημοτική του ομάδα. Γιατί  συνέβη αυτό;

Πάντοτε θεωρώ πως πρέπει να διαχωρίζουμε με ευθύτητα τη θέση μας. Η παραίτησή μου αφορούσε τη θέση της προέδρου. Δεν παραιτήθηκα από την παράταξη. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά έχω αποδείξει ότι θέτω σε πρώτη θέση το κοινό συμφέρον του τόπου. Επί 16 μήνες ο δήμαρχος Ι. Αναστασιάδης ουδέποτε αφουγκράστηκε το σφυγμό του τόπου και των συνεργατών του. Ενεργεί ως κατακτητής και όχι ως δήμαρχος, που υποχρέωση του είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου. Για τη λάθος στάση του, θεωρώ ότι όλοι είχαμε την ευθύνη μας. Μετά την επιστολή παραίτησης μου βρέθηκα στο προσυμβούλιο της 9ης συνεδρίασης, όπου παρόντες ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης. Όταν στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης συνεδρίασης τοποθετήθηκα κατά συνείδηση και γνώση ψηφίζοντας τα θέματα του πινακίου, πράγμα που δεν άρεσε στο δήμαρχο, ο «ιδιοκτήτης» της παράταξης μου έκλεισε την πόρτα. Το περίμενα, δεν με εξέπληξε. Άφησα να επιβεβαιώσει «μόνος του» την ανάγκη που έχει για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι την αγάπη για τον τόπο.

Πέραν της διαφωνίας σας για το επίμαχο θέμα με το δάνειο των Λουτρών, ποια άλλα θέματα ήταν αυτά που σας οδήγησαν στην απόφαση της παραίτησής σας από πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Λαγκάδα;

Είναι πολύ εύκολο για τους έχοντες την εξουσία να πιστέψουν ότι είναι οι μοναδικοί έξυπνοι άνθρωποι και ότι όλοι οι άλλοι τους χρωστούν ευγνωμοσύνη και οφείλουν να τους υπηρετούν.

Τα θέματα είναι πολλά. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι στο δήμο Λαγκαδά υπάρχουν υπάλληλοι που βιώνουν την απομόνωση, όπως και συνεργάτιδες εκλεγμένες από την τοπική κοινότητα που συκοφαντούνται. Ο δήμαρχος είναι πάντοτε νευρικός, αγενής και είρων, ενώ θέλει να ελέγχει συνεχώς τους πάντες και τα πάντα και να παρεμβαίνει παντού. Για παράδειγμα, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ακόμη και η «καλημέρα» μου ελέγχονταν (όταν καλημέρισα μια παραιτηθείσα συνεργάτιδα δέχτηκα ψυχολογική βία και κανόνες απαγορεύσεων). Οι ίντριγκες στο δημαρχείο είναι καθημερινές, ενώ όταν παραιτήθηκε ο κ. Ταχματζίδης, μου ζητήθηκε να λασπολογήσω και να αναλάβω συνεργάτης του αντιδημάρχου με κίνητρο περισσότερα χρήματα. Αρνήθηκα! Τους απάντησα: «Πώς το είδατε, ότι εγώ είμαι από τα άτομα που θα πω ότι θέλετε για έναν αξιόλογο συνάδελφο»; Όλα αυτά και πολλά άλλα με ανάγκασαν να υποβάλω την παραίτησή μου.

Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφάνεια στο δήμο Λαγκάδα;

Η διαφάνεια είναι σχετικής ένδειξης. Διαφάνεια έχει η διαύγεια των θεμάτων σχετικά με την υπηρεσιακή ιδιότητα, όμως με την εκτέλεση των παραχθέντων θέλει ειδήμονα, άρα θέλει διαχειριστικό έλεγχο. Οπότε περιμένουμε.

Δεχτήκατε ποτέ πιέσεις για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων σας;

Η εκτέλεση των καθηκόντων μου, ως προέδρου, ήταν περισσότερο ως υπαλλήλου. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 15:30 το απόγευμα υπηρετούσα το καθήκον μου με ιεροτελεστία, πρόσεχα τα πάντα και κατά το νόμο. Αυτό ενόχλησε. Ο κ. δήμαρχος κατ’ επανάληψη με ειρωνεύτηκε σε προσυμβούλια, ενώπιον όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης. «Είσαι υπάλληλος; Δεν κατάλαβες ότι είσαι αιρετή;» με ρωτούσε. Η ψυχολογική πίεση ήταν στο έπακρο.  Ενοχλούσα όταν ζητούσα πλήρεις εισηγήσεις. Δεν υπήρχε καμία συνεργασία, με αποτέλεσμα η δουλειά μου να γινόταν με μεγάλη δυσκολία.

Ποια θα είναι η στάση σας από δω και στο εξής στο δημοτικό συμβούλιο; Σκοπεύετε να συνεχίσετε να στηρίζετε και να ψηφίζετε τις αποφάσεις της διοίκησης ή θα ασκείτε πλέον αντιπολιτευτική τακτική ως ανεξάρτητη;

Ως δημοτική σύμβουλος, εδώ και πολλές τετραετίες, μάχομαι υπέρ της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το καλύτερο. Είμαι υπερευαισθητοποιημένη απέναντι στα προβλήματα του καθενός και η επικοινωνία μου με τους πολίτες είναι συνεχής. Οραματίζομαι μια κοινωνία ανθρώπων όπου θα επικρατεί μεταξύ πολιτών και κοινωνικών φορέων, ισονομία και κοινωνική ειρήνη. Όλοι μαζί έχουμε βιώσει στο πετσί μας την ανευθυνότητα και την ταλαιπωρία. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να τολμήσω την ενασχόληση μου με τα κοινά, σε αυτόν τον αγώνα έχουμε όλοι οι αιρετοί τον πρώτο λόγο για την τύχη αυτού του τόπου. Στην προοπτική αυτή δεν πρέπει να υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός από τα δίκαιο, το σωστό, την αλήθεια, τη γνώση και τη δημιουργία. Θα στηρίζω και θα ψηφίζω τις αποφάσεις της διοίκησης όταν είναι όχι θεωρητικές, αλλά παραγωγικές και σωστές. Εξάλλου αυτό αποζητούσα και επιδίωκα για το κοινό συμφέρον και αυτό ακριβώς θα τηρήσω. Όπως είπε και ο Αριστοτέλης: Αιρετός που δεν είναι δίκαιος, αυτόματα χάνει το δημοκρατικό του ήθος.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες από την προηγούμενη διοίκηση όσον αφορά το δάνειο Λουτρών;

Στην επιστολή παραίτησης μου δήλωσα ότι επιβάλλεται διαχειριστικός έλεγχος. Το ερώτημα σας αυτό μπορεί να σας το απαντήσει ο πρόεδρος των Λουτρών και ο δήμαρχος. Θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν επιτέλους την αλήθεια. 

Ο δήμαρχος σας κατηγόρησε δημοσίως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι εισάγατε θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς ο ίδιος να έχει λάβει γνώση για αυτά. Τι έχετε να πείτε γι΄ αυτό;

Ένας πολλά υποσχόμενος νέος δήμαρχος κατέληξε να γίνεται, λόγω και έργω, λασπολόγος όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη. Αυτό με κάνει να λυπάμαι και να απορώ. Γιατί αυτή η αυτοκαταστροφή; Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με κατηγόρησε δημόσια και δεν είναι η μοναδική φορά, σχετικά με τις εισηγήσεις των θεμάτων. Μάλλον δεν διάβασε επιμελώς το νόμο του κράτους και τον κανονισμό. Ο εκάστοτε πρόεδρος είναι όργανο συντονιστικό και όχι εισηγητικό, οπότε για να έρθει ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ακολουθεί το εξής γραφειοκρατικό δρομολόγιο: Ζητούμενο - Αίτηση, χαρακτηρίζεται απόρρητο ή μη (αφορά και έγγραφα δημοσίου), κατόπιν πάει στο πρωτόκολλο, χαρακτηρίζεται από τον προϊστάμενο της διοίκησης, οπότε τα απόρρητα πάνε κατευθείαν στο δήμαρχο, τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται βάση του αιτούμενου κειμένου.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα π.χ. αίτημα παραχώρησης γης για σταυλικές εγκαταστάσεις. Ακολουθεί την εξής διαδικασία: 1) πρωτόκολλο, 2) χαρακτηρισμός από τον προϊστάμενο, 3) παραπομπή στο δήμαρχο, 4) Γραφείο Ακινήτων, 5) αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, 6) Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα, 7) πρόεδρο δημοτικού συμβούλιου και Γραφείο Αποφάσεων. Οπότε περνά από την εκτελεστική επιτροπή, όπου είναι ο δήμαρχος, όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι ειδικοί συνεργάτες. Εάν δοθεί τεκμηριωμένη εισήγηση, τότε πάει στο τοπικό συμβούλιο, απόφαση τοπικού, εισήγηση Γραφεία Ακινήτων, τεκμηρίωση τεχνικής υπηρεσίας και εισήγηση του αντιδημάρχου με υπογραφή εισηγητού (υπαλλήλου), προϊσταμένου και αντιδημάρχου. Πολλές φορές θέματα ζητούν εισήγηση επιτροπής ποιότητας ζωής ή οικονομικής επιτροπής. Όταν η εισήγηση είναι πλήρης και τεκμηριωμένη έρχεται στον πρόεδρο με πρωτόκολλο εισήγησης με εκ νέου ημερομηνία, τέλος πηγαίνει στο Γραφείο Αποφάσεων. Το πινάκιο με τα θέματα βγαίνει αφού ελεγχθεί, τρεις μέρες πριν μοιρασθεί. Το προσχέδιο των θεμάτων το ελέγχει ο δήμαρχος, έτσι αφού ενημερωθεί προχωρά η ενημέρωση των θεμάτων με τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Κατόπιν ακολουθεί και το προσυμβούλιο μια ή δυο μέρες πριν το τελικό συμβούλιο.

Πώς είναι η συμπεριφορά των συμβούλων της διοίκησης απέναντί σας; Αντιληφθήκατε διαφορές σε σχέση με την περίοδο που ήσασταν πρόεδρος;

Με τους περισσότερους συμβούλους είμαστε φίλοι και ουδέποτε είχα πρόβλημα. Γνωρίζω ότι ξέρουν, εκτιμούν και θαυμάζουν την εργασία μου και τη συνεργασία μας. Αυτό συνεχίζεται με τους περισσότερους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι σύμβουλοι που ήταν διαφορετικοί παραμένουν ίδιοι, όχι γιατί υπάρχουν προσωπικά, αλλά γιατί είναι χαλκέντεροι. Ευτυχώς  είναι λίγοι.


www.lagadas.net
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium