Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 12:17:18

 Επισκέπτες Online: 541


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΟΙΚΗΜΑ ΧΑΤΖΗ-ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΣΣΑ
29-08-2012
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΟΙΚΗΜΑ ΧΑΤΖΗ-ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΣΣΑ

Η οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη στην Όσσα αποτελεί μια πέτρινη, πλατυμέτωπη διώροφη κατοικία με χαγιάτι και σαχνισί, χαρακτηριστικό δείγμα της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιά
ς της Όσσας, των αρχών του 19ου αιώνα.

Η οικία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαγκαδά και προορίζεται να στεγάσει τη Λαογραφική Συλλογή Όσσας, μετά την αποκατάστασή της. Η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης που συντάχθηκε πρόσφατα αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόσφατα, παρατηρήθηκε πτώση λίθων στη βόρεια πλευρά του τμήματος της οικίας Χατζηχριστάκη, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων.
Ο Δήμος Λαγκαδά, μετά από διαμαρτυρία των περιοίκων, παρέπεμψε το θέμα στην Πολεοδομία Λαγκαδά προκειμένου να επιληφθεί του θέματος, αν και θα έπρεπε να ενημερωθεί πρωτίστως η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 "Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων..." ο Δήμος Λαγκαδά ως νομέας του μνημείου υποχρεούται να μεριμνήσει για την άμεση εκτέλεση εργασιών συντήρησης, στερέωσης και προστασίας του μνημείου χωρίς καθυστέρηση, υπό την εποπτεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων...

Η οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη εκπέμπει S.O.S. και θα πρέπει ο Δήμος Λαγκαδά να αναλάβει τις ευθύνες του, άμεσα!ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΧΑΤΖΗ-ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ Ή ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ.

Η ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗ-ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΣΣΑΣ.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

Πληροφορίες:
Άγγελος Μήτσας,
Συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα"
τηλ. 6945.055380 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium