Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/4/2024 16:06:34

Επισκέπτες Online: 598


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΙΧΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
14-09-2012
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΙΧΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣΕ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ 28 ΧΡΟΝΙΑ

Του Πασχάλη Μητρακούδη

Αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από μέλος της διοίκησης του δήμου υπήρξε για το θέμα της δημιουργίας μνημείου με τμήμα από το τείχος του Βερολίνου και η ονομασία της πλατείας των Λουτρών σε πλατεία Αδελφοποιήσεων.

Στόχος της διοίκησης μέσω αυτής της ενέργειας είναι η προσέλκυση Γερμανών τουριστών στα Λουτρά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Ήδη, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις μεταξύ του δημάρχου και μελών του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά με στελέχη του δήμου Steglitz-Zehlendorf, με τον οποίο είχε αδελφοποιηθεί αρχικά ο πρώην δήμος Σοχού, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μετανάστες που κατάγονται από το Σοχό και κατοικούν στην περιοχή του Steglitz.

Ως επιστέγασμα της αδελφοποίησης αυτής θα είναι η δημιουργία μνημείου με υλικό από το τείχος του Βερολίνου και η ονομασία της πλατείας των Λουτρών σε πλατεία Αδελφοποιήσεων. Για το λόγο αυτό και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (2-6/10)  στα Λουτρά Λαγκαδά, με πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων και αντιπροσωπείες από τον δήμο Steglitz-Zehlendorf και από άλλους δήμους της χώρας μας.


H αδελφοποίηση των δύο δήμων - Αντιπροσωπεία του δήμου Λαγκαδά στο δήμο Steglitz-Zehlendorf

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου για τη δημιουργία μνημείου από το τείχος του Βερολίνου μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Ο αντιδήμαρχος Γ. Κολασίδης ήταν ο μοναδικός από τα μέλη της διοίκησης που διαφοροποιήθηκε και ψήφισε «όχι» αναφέροντας πως δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα έχουν κάνει οι Γερμανοί στην Ελλάδα, ενώ μιλώντας στο lagadas.net αναφέρθηκε και στο θέμα της ανέγερσης μνημείου Ποντίων στην πόλη του Λαγκαδά, που παρότι ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, δεν προχώρησε η κατασκευή του εδώ και ενάμιση χρόνο.

Αρνητικά ψήφισαν και τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης Η. Στόιος, Αστέριος Κομμάτας και Γ. Καρακινάρης, ο Φ. Γεωργουδάκης και η ανεξάρτητη Μαρία Γραικού.

Γεγονός είναι πάντως πως το θέμα έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων μεταξύ των δημοτών, καθώς πολλοί θεωρούν πως οι σύμβουλοι που ψήφισαν θετικά στην κατασκευή του μνημείου, ψήφισαν «ελαφρά την καρδία» χωρίς να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι το τείχος του Βερολίνου αποτελεί το σύμβολο του ψυχρού πολέμου και έχει χαρακτηριστεί ως τείχος του αίσχους και της ντροπής, ακόμη και από τους ίδιους τους Γερμανούς. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σήμερα στην Παλαιστίνη, στο Κόσοβο, στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο κ.α.

«Τόσοι Μακεδονομάχοι βγήκαν από το Λαγκαδά, γιατί δεν τους κάνουμε μια προτομή και προτιμήσαμε ένα σύμβολο ξένο προς τους Έλληνες; Οι ίδιοι οι Γερμανοί γκρέμισαν το τείχος για να μη το βλέπουν και να τους θυμίζει ένα άθλιο παρελθόν και μια μαύρη εποχή και εμείς θα το τοποθετήσουμε στον Λαγκαδά, για να θυμόμαστε τι; Τον Γερμανικό ολοκληρωτισμό; Τον Γερμανικό φασισμό; Την καλή ζωή που πέρασαν οι Γερμανοί ένθεν και ένθεν του τείχους και οι Λαγκαδιανοί στην κατοχή; Την ανατίναξη της γέφυρας του Λαγκαδά το 1943; Την ανατίναξη ολόκληρου του ηλεκτρικού δικτύου της εποχής; Την κλοπή του ελληνικού χρυσού από την τράπεζα της Ελλάδος; Τα κατοχικά δάνεια; Την νέα Γερμανική οικονομική κατοχή; Τους καθημερινούς εξευτελισμούς της Μέρκελ και του Σόϊμπλε; Αναρωτιόμαστε ποιοί σκέφτηκαν αυτή την πρόκληση στη μνήμη και την ιστορία μας. Είπαμε τόπο στην οργή, τόπο στη λήθη, αλλά αυτό παραπάει. Καλές οι αδελφοποιήσεις όταν αυτές επουλώνουν πληγές, όταν όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές από μια φίλη και σύμμαχο, που καθημερινά τις ρίχνει αλάτι, τότε να μας λείπουν» ανέφερε δημότης του Λαγκαδά στο lagadas.net.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium