Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/11/2022 18:09:29

 Επισκέπτες Online: 559


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΑΒΓΑΔΕΣ - ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
25-09-2012
ΚΑΒΓΑΔΕΣ - ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εμφύλιοι σε τρεις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης

Εκτός από τους καβγάδες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ πρώην -και ενδεχομένως και εκ νέου- αντιπάλων για το δημαρχιακό θώκο στο δήμο Θεσσαλονίκης, σημαντικές έριδες καταγράφονται και στο εσωτερικό δημοτικών διοικήσεων σε σειρά δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Λαγκαδά. Όλα αυτά, ενώ τις ημέρες αυτές οι δημοτικές διοικήσεις συμπληρώνουν το μισό της -κουτσουρεμένης αυτή τη φορά- θητείας τους, διάρκειας 41 μηνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στα δύο η «Πρωτοβουλία»

«Έχουμε δύο με τρεις μήνες μπροστά μας, για να λύσουμε τις διαφορές μας, ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2014 ενωμένοι», σημειώνει ένα από τα κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Εάν δεν τους αξιοποιήσουμε», προσθέτει, «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για μας». Τα πρώτα σύννεφα στον ανέφελο έως τότε ουρανό της «Πρωτοβουλίας» άρχισαν να συσσωρεύονται προς το τέλος του 2011, όταν διεξήχθη η πρώτη μετά την ανάληψη της διοίκησης ευρεία σύσκεψη της παράταξης. Εκεί ακούστηκαν εκτεταμένες γκρίνιες και ενστάσεις αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης του δήμου και τους στόχους της παράταξης. Ακολούθησε η υπόθεση του «Αλλατίνη», η οποία συντάραξε την «Πρωτοβουλία» και αποκάλυψε την ύπαρξη δύο στρατοπέδων: των «παλιών», όπως οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης και Λάζαρος Ζαχαριάδης, οι οποίοι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν αυτοί που ίδρυσαν την «Πρωτοβουλία» και την οδήγησαν ως τη νίκη, και των «νέων», όπως οι Χασδάι Καπόν, Σπύρος Πέγκας, Καλυψώ Γούλα, Κώστας Ζέρβας κ.ά., με τους οποίους ο δήμαρχος δείχνει να έχει καλύτερη χημεία. Τους τελευταίους μήνες το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αντί να γεφυρώνεται, βαθαίνει. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις πενιχρές επιδόσεις της διοίκησης σε κρίσιμους τομείς της καθημερινής λειτουργίας της πόλης, όπως η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. Το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν βαρύ και σε κάποιες στιγμές εκρηκτικό, με τα πυρά δημοτικών συμβούλων να κατευθύνονται πλέον ακόμη και εναντίον του κ. Μπουτάρη.
«Ο μόνος που μπορεί να ανατάξει τα πράγματα είναι ο δήμαρχος, ο οποίος πρέπει πολύ σύντομα να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες», επισημαίνει στη «Θ» αντιδήμαρχος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «ουδέτερος» προς τα δύο στρατόπεδα. Παρατηρεί ωστόσο εμφανώς προβληματισμένος πως «μέχρι στιγμής πάντως δεν βλέπω καμία τέτοια διάθεση εκ μέρους του δημάρχου».

 
ΛΑΓΚΑΔΑΣ Τα σκουπίδια έφεραν τρικυμία

Βαθύ είναι το ρήγμα στην παράταξη που διοικεί το δήμο Λαγκαδά, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν τέσσερα στελέχη. Αιτία για τις αποχωρήσεις στάθηκαν οι διαφωνίες των τεσσάρων στους χειρισμούς του δημάρχου Γιάννη Αναστασιάδη στα θέματα της μερικής ιδιωτικοποίησης του τομέα Καθαριότητας αλλά και του οικονομικού ελέγχου στα δημοτικά λουτρά.
Η κλήση των ΜΑΤ, προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την είσοδο ιδιώτη στην καθαριότητα, οδήγησε σε παραίτηση τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Γιάννη Ταχματζίδη και τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Χαριτίδη και Αναστάσιο Χαριτωνίδη.
Ο κ. Χαριτωνίδης, όπως και η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γραικού, διαφώνησαν με το δήμαρχο και στο θέμα του ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων της δημοτικής επιχείρησης Λουτρόπολης Λαγκαδά. Ο κ. Χαριτωνίδης και η κ. Γραικού απαιτούσαν να γίνει έλεγχος για τη διάθεση ποσού 1,4 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Λουτρόπολη, που έγινε το 2010, καθώς και για το παθητικό ύψους 500.000 ευρώ που εμφάνισε η επιχείρηση το 2011. Ο δήμαρχος ωστόσο διαφώνησε έντονα, υποστηρίζοντας ότι ένας πρώτος έλεγχος διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές και δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο. Η αντιπαράθεση οδήγησε την κυρία Γραικού σε παραίτηση από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, θέση την οποία κατέλαβε ο Ζαχαρίας Ζαχαρέγκας, ενώ ο δήμαρχος τη διέγραψε από την παράταξή του μαζί και τον κ. Χαριτωνίδη.

 
Π. ΜΕΛΑΣ Τριγμοί εξαιτίας του μνημονίου

Σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν και την παράταξη του δημάρχου Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλου. Όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες, «η παραίτηση του Αλέξη Παπαδόπουλου από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». «Στο εσωτερικό της παράταξης επικρατεί αναταραχή, η οποία θα βγει στην επιφάνεια, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές», εκτιμά στέλεχος της πλειοψηφούσας παράταξης.
«Αφορμή για την παραίτησή μου υπήρξε το καταστροφικό μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του ο τέως πρόεδρος. Πρόκειται για το πρόσχημα που εφευρέθηκε από τους δύο δημάρχους, προκειμένου να απασχολούν τους «ημετέρους», που διόρισαν ο ένας στο δήμο του άλλου. Όπως εξηγεί ο Αλέξης Παπαδόπουλος, όταν το μνημόνιο συνεργασίας ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά, εκείνος πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα, αλλά δεν εισακούστηκε και απείχε από την ψηφοφορία. Η στάση του προκάλεσε την οργή του Διαμαντή Παπαδόπουλου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι τον «πούλησε» και πως πλέον δεν του έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη. Κατόπιν αυτού ο Αλ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε και στη θέση του εξελέγη ο Γιάννης Πουρτουλίδης, ενώ το μνημόνιο ακυρώθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Ζοφερό είναι το κλίμα στην παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, η οποία από τον Ιούνιο του 2011 που ο περιφερειάρχης ετέθη σε αργία παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη και χωρίς στιβαρή καθοδήγηση. Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό μέλλον του κ. Ψωμιάδη εξαιτίας των περιπετειών του με τη δικαιοσύνη έχει εκθρέψει ένα κύμα αμφισβήτησής του στο εσωτερικό της παράταξης, στην οποία αρχίζουν κάποιες πρώτες ομαδοποιήσεις ενόψει των επόμενων περιφερειακών εκλογών. Αυτό αποτυπώθηκε και στην προ ημερών ολομέλεια της παράταξης, όπου οι επικρίσεις σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη, ακόμη και από αντιπεριφερειάρχες, ήταν έντονες. Παρά την προσπάθεια του γραφείου Τύπου της περιφέρειας να διαψεύσει το ρεπορτάζ της «Μ», η οποία έκανε τη σχετική αποκάλυψη, η «Δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία», όπως ονομάζεται η παράταξη του κ. Ψωμιάδη, εμφανίζεται πλέον αρκετά αποδυναμωμένη και αμήχανη.
Το κλίμα αυτό προσπαθεί να συγκρατήσει ο εν αργία περιφερειάρχης δηλώνοντας για άλλη μία φορά πως θα είναι ξανά υποψήφιος. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να έχει ξεμπερδέψει προηγουμένως με τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης έχει σε βάρος του μία καταδίκη σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, την οποία προσέβαλε εκ νέου στον Άρειο Πάγο, η απόφαση του οποίου αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ όμως η δικαιοσύνη διερευνά και άλλες υποθέσεις του εν αργία περιφερειάρχη με σοβαρότερη αυτήν με τα «έργα μαϊμού».
Εκτός από τη δικαιοσύνη και την εσωτερική αμφισβήτηση ο κ. Ψωμιάδης έχει να αντιπαρέλθει και την ψυχρότητα που χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρά την προσωρινή ανακωχή τους κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου οι σχέσεις των δύο ανδρών παραμένουν κάκιστες, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς του εν αργία περιφερειάρχη.

Απο την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

 

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium