Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/11/2022 11:36:38

 Επισκέπτες Online: 536


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
27-09-2012
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στους δήμους ανοίγουν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε τρόπο τους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι ΟΤΑ για την ανάθεση ακόμα και τμημάτων του τομέα καθαριότητας. Ήδη την πόρτα στον ιδιώτη έχουν ανοίξει οχτώ δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία, τέσσερις εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη και 35 συνολικά σε όλη την Ελλάδα.

Της Φανής Σοβιτσλή

Σήμερα το πρωί μάλιστα εργαζόμενοι μέλη των κατά τόπους συλλόγων των δήμων σχεδιάζουν να στήσουν μπλόκο στον δήμο Θερμαϊκού, όπου θα κατατεθούν οι προσφορές ιδιωτών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπλόκαραν στις αρχές της χρονιάς ανάλογη διαδικασία και στον δήμο Λαγκαδά, προτείνουν την απελευθέρωση των προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, με δεδομένο, όπως λένε, ότι οι προσλήψεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τους δημάρχους να καταθέσουμε από κοινού αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της καθαριότητας. Αντ’ αυτού όμως οι αιρετοί επιλέγουν τον ιδιώτη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί οριστικά ο δημόσιος χαρακτήρας των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου» τόνισε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στους δήμους της Θεσσαλονίκης, το μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ - ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης.
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι σε δήμους του νομού προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, όπου συναντήθηκαν με τον νέο γενικό γραμματέα Αθ. Καρούντζο. Του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, η ανάθεση των οποίων στον ιδιώτη, όπως είπαν, τείνει να γίνει καθεστώς. Ο κ. Καρούντζος κατανόησε το πρόβλημα και τους δήλωσε ότι θα προσπαθήσει τουλάχιστον πριν από την έγκριση σχετικών αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας να γίνεται διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Οχτώ δήμοι στον ιδιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, σήμερα σε ιδιώτη έχει ανατεθεί τμήμα ή το σύνολο του τομέα καθαριότητας σε οχτώ συνολικά δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, από τους οποίους οι τέσσερις είναι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη έχει αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων για τη δημοτική ενότητα του Χορτιάτη, ο δήμος Λαγκαδά έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, αλλά καθυστερεί το άνοιγμα των προσφορών λόγω ενστάσεων, στον δήμο Θερμαϊκού κατατίθενται σήμερα οι προσφορές, ενώ στον δήμο Χαλκηδόνας δόθηκε σε ιδιώτη η αποκομιδή στη δημοτική ενότητα Χαλκηδόνας και τα γύρω χωριά.
Αντίστοιχα στη Χαλκιδική, στον δήμο Νέας Προποντίδας σε ιδιώτη έχει ανατεθεί τμήμα της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν τα προβλήματα στην καθαριότητα και οι δήμοι Κασσάνδρας και Αριστοτέλη. Στις Σέρρες δημόσιος παραμένει ο χαρακτήρας της υπηρεσίας καθαριότητας μόνο στον κεντρικό δήμο, ενώ σε ιδιώτη ανατέθηκε η αποκομιδή στους πρώην δήμους με τους οποίους συνενώθηκε στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium