Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/5/2024 20:59:20Επισκέπτες Online: 504


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ - ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
04-10-2012
ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ - ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


Σχόλια για την δημιουργία του Μνημείου του τείχους του Βερολίνου και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.


Γράφει ο

Χαράλαμπος Αποστολίδης
Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω


Μπήκα στον πειρασμόν αν και μη ων Λαγκαδιανός να εκφέρω φωναχτά τις σκέψεις μου για όσα διαδραματίζονται στον Λαγκαδά, αλλά και τα σχόλια του κατά πάντα εξαιρέτου κυρίου Τρύφωνος Τσομπάνη και όσα ως τακτικός αναγνώστης του site σας πληροφορήθηκα και ανέγνωσα.

Τι έγινε λοιπόν;

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανήγειρε μνημείο έχοντας ως θέμα-αντικείμενο μέρος του τείχους του Αίσχους.

Λίγη σημασία έχει τι σημαίνει γραμματικά η λέξις «μνημείο» και πως ο καθείς την αντιλαμβάνεται. Πέρα από τον κίνδυνο ευθύγραμμης ανάλυσης της ιστορίας και το μετά βεβαιότητος επερχόμενο αποτέλεσμα (από μία τέτοια ανάλυση) εγκλωβισμό σε άναρθρες κραυγές επαρχιωτικού Σωβινισμού και υπερπατριωτισμού, ας δούμε τι άλλο μπορεί να σημαίνει!!!

Ανάμνηση ίσως των φρικαλεοτήτων του φασισμού, ως δημιουργικής αιτίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και των εξ΄ αυτού επελθόντα ψυχρόν πόλεμο με αποτέλεσμα την ανύψωσιν του τείχους του αίσχους;;;!!!

Διδαχή για τα αποτελέσματα των φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων όπου και όταν επικρατούν;;;!!!

Δίδαγμα για όλους ότι η ενίσχυση με κάθε τρόπου των ολοκληρωτικών όχι μόνον καθεστώτων αλλά και ιδεολογικών δημιουργούν τείχη του Αίσχους.

Οι Γερμανοί δεν κατέστρεψαν ως συντεταγμένη πολιτεία το τείχος!!! ΄Εχουν ένα τεράστιο κομμάτι του στο Βερολίνο για να τους υπενθυμίζει «όσα άδικα και εγκληματικά έπραξαν» αλλά και για να μην περιπέσει σε λήθη όχι μόνον το έγκλημα του φασισμού αλλά και του ολοκληρωτικού καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Χειρότερο όμως απ΄ όλα είναι το γενικό τσουβάλιασμα. Δηλαδή κατά το «πας μη ΄Ελλην βάρβαρος» να λέμε κάθε Γερμανός φασίστας, και οι μετά από δύο γενιές Γερμανοί ευθύνονται για τα εγκλήματα των προγόνων τους.

Ο γράφων πολλές φορές δημοσίευσε στον τύπο άρθρα για την προσπάθεια κύκλων της Γερμανίας για ανασύσταση του τέταρτου ράιχ, για το ότι οι Γερμανοί ίσως δεν διδάχθηκαν απ΄ όσα έπραξαν εναντίον των λαών της Ευρώπης (Βλέπε άρθρο μου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ), για ότι οι γερμανοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η θέση τους σήμερα στην Ευρώπη οφείλεται στην Αμερικανική βοήθεια και στην στάση πληρωμών, που η Γερμανία τον τελευταίο αιώνα κήρυξε τρεις φορές (Βαϊμόρη 1931, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, Συμφωνία Λονδίνου 1953, και την στάση του 1990 επί Καγκελαρίου Κολ, αρνούμενος να υλοποιήσει την συμφωνία (μνημόνιο του 1953).

Όμως αυτά απέχουν παρασάγγας από την άδικη επίθεση κατά ενός Δημάρχου που φρόντισε και την ιστορική μνήμη να υπενθυμίζει (αλήθεια όσοι θα το επισκέπτονται θα αποχωρούν με αισθήματα αγάπης για τον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό;) και την καλή σχέση των δύο λαών εάν ισχύει.

Απέχουν πολύ από την προσέγγιση και συμφιλίωση των λαών.

Απέχουν πολύ από τη δημιουργία ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος Γερμανών – Ελλήνων !!!

Η Γερμανία αιματοκύλησε δύο φορές τον κόσμο.

Αυτό οφείλουμε να τους το υπενθυμίζουμε. Και τους το υπενθυμίζουμε με μνημεία που υπενθυμίζουν τα εγκλήματά τους. Τέτοιες μνήμες κινεί το καινούργιο μνημείο.

Ας αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ηπιότερα χωρίς να ξεχνάμε, με διατήρηση της Εθνικής μνήμης και της ιστορίας, που διαρκώς θα υπενθυμίζει αυτό που έγκριτος γερμανός οικονομολόγος είπε «Αν η Γερμανία αναγκαστεί να πληρώσει τις χρεοκοπίες της οι λαοί θα πρέπει να της πάρουν και τα Σώβρακα».

Λοιπόν συμπολίτες χαλαρώστε. Δήμαρχε καλά έκανες και εσύ και το Δημοτικό σου Συμβούλιο. Αρκεί βέβαια να τους θυμίζουμε πάντοτε ότι το γερμανικό θαύμα χτίστηκε στις πλάτες των ευρωπαϊκών εθνών.

Ψυχραιμία λοιπόν………

Εκτός αν θέλουμε να αντιπολιτευόμαστε για να αντιπολιτευόμαστε!!!!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium