Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/6/2024 18:45:35Επισκέπτες Online: 693


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ... ΧΡΕΩΝ
19-09-2010
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ... ΧΡΕΩΝ


Τα σωρευμένα χρέη από δάνεια προηγούμενων χρόνων -ή ακόμα χειρότερα από κακοδιαχείριση-, η οργάνωση των υπηρεσιών που θα πρέπει να λειτουργούν ενορχηστρωμένα από τις αρχές του 2011, όπως και αναγκαία έργα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, είναι ορισμένα από τα αγκάθια που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στους καλλικρατικούς δήμους οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι θα κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των εξαγγελιών τους, γιατί τα δύσκολα δεν ήρθαν ακόμα.

Νέοι δήμοι από το μηδέν

“Στην πραγματικότητα ξεκινούμε από το μηδέν για να φτιάξουμε νέους δήμους”, σημειώνει με νόημα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι η πρώτη περίοδος στη μετά “Καλλικράτη” εποχή θα είναι δύσκολη.
Άλλωστε, η περίπτωση του διευρυμένου δήμου Λαγκαδά θεωρείται από τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές σε όλη τη χώρα, καθώς η νέα αυτοδιοικητική μονάδα συνενώνει επτά υφιστάμενους δήμους και 42 χωριά.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυτά που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διασφάλιση εύκολης πρόσβασης για όλους προς τις δημοτικές υπηρεσίες. “Σε δήμους με τεράστια γεωγραφικά όρια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του καλλικράτειου Λαγκαδά, είναι ανάγκη να οργανωθούν μικρά αποκεντρωμένα δημαρχεία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και κοντά στον τόπο κατοικίας τους”, σημειώνει ο δήμαρχος Λαγκαδά.
“Οι δυσκολίες του ‘Καλλικράτη’ είναι πολλές και ξεκινούν από τα θέματα της οργάνωσης των νέων δήμων και των υπηρεσιών τους και επεκτείνονται σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως ενδεικτικά στη σύνταξη ενιαίων τεχνικών προγραμμάτων ή στην κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών”, υπογραμμίζει ο κ. Καραγιάννης.
Όπως τονίζει, τα προβλήματα από 1 Ιανουαρίου 2011 αναμένονται έντονα, καθώς το τοπίο γύρω από τις αρμοδιότητες που θα κληθούν να αναλάβουν οι νέοι δήμοι είναι θολό, και κυρίως δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι, ώστε αυτές να μπορέσουν πράγματι να ασκηθούν αποτελεσματικά.

“Είναι θηλιά τα χρέη των άλλων”

Για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Νίκο Μπάτο, η οργανωτική δομή του νέου δήμου (Ωραιόκαστρο, Μυγδονία, Καλλιθέα) βάσει του “Καλλικράτη” είναι μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, παρότι -όπως επισημαίνει- δεν είναι εύκολο. “Και το λέω μετά λόγου γνώσης, γιατί οι υπηρεσίες θα πρέπει να δουλεύουν ρολόι, ενώ ήδη υπάρχουν κενά σε προσωπικό. Εκτός από συμβασιούχους, που αργά ή γρήγορα θα φύγουν, υπάρχουν και ανασφάλιστοι. Και είναι εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους και πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με διαφάνεια οι υπηρεσίες” διερωτάται ο κ. Μπάτος. Όσο για το αν φοβάται ότι θα βρει χρέη και ελλείμματα, υπογραμμίζει ότι “ασφαλώς και φοβάμαι ότι ο νέος δήμαρχος θα έρθει αντιμέτωπος με χρέη. Γι’ αυτό και έχω ήδη καλέσει τους δημάρχους των δύο γειτονικών δήμων να δούμε από κοινού τα οικονομικά στοιχεία των τριών δήμων που αύριο θα είναι ένας, αλλά δυστυχώς κωλυσιεργούν” σημειώνει ο δήμαρχος.
Μάλιστα προσθέτει ότι επειδή το θέμα είναι σοβαρό, έχει καλέσει την επόμενη Πέμπτη τους κ. Δημήτρη Σαραμάντο και Στέργιο Γαβότση, προκειμένου να προσκομίσουν τους σχετικούς φακέλους με τα οικονομικά στοιχεία και στη συνέχεια να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια. “Όλα στο φως, αυτό είναι το δικό μου μήνυμα, γιατί οι εκλογές είναι μπροστά και ο νέος δήμος θα πρέπει να ξεκινήσει την πορεία του σε υγιείς βάσεις” υπογραμμίζει ο κ. Μπάτος.

Της Φανής Σοβιτσλή, απο την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium