Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 21:20:56Επισκέπτες Online: 421


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
21-09-2010
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


Αλλάζει το τοπίο των συγκοινωνιών σε εννέα δήμους της επαρχίας Λαγκαδά, από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς από την ημέρα εκείνη επεκτείνονται οι αστικές συγκοινωνίες στο νομό. Με την επέκταση θα δοθεί τέλος στον αποκλεισμό που υφίστανται οι κάτοικοι των εννέα δήμων (Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Βερτίσκου, Εγνατίας, Καλλινδοίων, Μαδύτου, Ρεντίνας και Σοχού).

Η επέκταση, που θα επιτευχθεί μέσω συνεργασίας του ΟΑΣΘ με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει στο επιβατικό κοινό συχνά δρομολόγια και φτηνά εισιτήρια. Για την υλοποίησή της, θα χρησιμοποιηθούν 18 νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία.

Σήμερα οι μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη για τους κατοίκους των εννέα δήμων που δεν είχαν υπαχθεί το 2003 στην περιοχή επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν... «γολγοθά». Κι αυτό καθώς το ΚΤΕΛ περιέκοψε κατά πολύ τα δρομολόγιά του και έτσι υπάρχουν χωριά από τα οποία περνάει τη μέρα μόνον ένα λεωφορείο. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποια άλλα χωριά, απ' όπου το λεωφορείο, είτε του ΚΤΕΛ είτε του ΟΑΣΘ, δεν περνάει ποτέ. Το Μόδι είναι ένα από αυτά τα χωριά...

 

Χρόνοι

«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», όπως τονίζει η έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, «είναι το ότι πολλά χωριά δε συνδέονται με την κωμόπολη του Λαγκαδά, όπου λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες (γιατροί, ΙΚΑ, τράπεζες, Αστυνομία κ.ά). Για παράδειγμα, κάποιος που μένει στη Λητή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί πρέπει να πάρει το λεωφορείο, να φτάσει στη Σταυρούπολη, από εκεί να πάρει άλλο λεωφορείο για να γυρίσει στο Λαγκαδά, να κάνει τη δουλειά του, και μετά, πάλι με λεωφορείο, να επιστρέψει στη Σταυρούπολη και από εκεί με άλλο αστικό να πάει σπίτι του»!

Η σύνδεση του Λαγκαδά με τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την έπαρχο, είναι επαρκής, πρόβλημα όμως υπάρχει με το χρόνο που απαιτείται για τη διαδρομή. Κι αυτό, καθώς, μπαίνοντας το λεωφορείο στο σταθμό μετεπιβίβασης της Σταυρούπολης, χάνονται, κατά μέσο όρο, 25 λεπτά. «Ετσι, ενώ μέχρι το 2003 με το ΚΤΕΛ η διαδρομή Λαγκαδάς – Θεσσαλονίκη απαιτούσε μισή ώρα, σήμερα απαιτεί μία ώρα. Το πρόβλημα αυτό θα πάψει από την 1η Ιανουαρίου, καθώς θα υπάρχει γραμμή κορμός η οποία θα συνδέει απευθείας το Λαγκαδά με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την περιοχή συγκοινωνιακό κέντρο», εξηγεί η έπαρχος.

 

Ανισότητα

Οι κάτοικοι της περιοχής, πέρα από την άρση του συγκοινωνιακού αποκλεισμού τους, θα είναι ωφελημένοι και ως προς την τιμή του εισιτηρίου. Ετσι, θα δοθεί τέλος και στην οικονομική ανισότητα, καθώς σήμερα οι κάτοικοι κάποιων χωριών που μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ πληρώνουν αστικό εισιτήριο που κοστίζει 0,60 ευρώ, ενώ κάτοικοι άλλων χωριών που μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ πληρώνουν εισιτήριο που κοστίζει 4 - 5 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 6 ευρώ.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, έχουν γίνει ήδη συνομιλίες με τη δημοτική αρχή Λαγκαδά, προκειμένου στην περιοχή να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος σταθμός μετεπιβίβασης, ενώ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, σημειώνει ότι ο χώρος που θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία του σταθμού, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στο ΚΤΕΟ του Λαγκαδά.

Η έπαρχος, Πόπη Καλαϊτζή, τονίζει ότι το σχέδιο πρέπει να γίνει πράξη και να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και προβλήματα, καθώς η ταλαιπωρία, αλλά και η συγκοινωνιακή απομόνωση που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής δεν περιγράφεται.

Της Ντόνιας Κανιτσάκη, απο τον Αγγελιοφόρο  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium