Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 23:14:15



















Επισκέπτες Online: 1127


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ
14-11-2012
Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ


Αγιον όρος, Παναγία Σουμελά, Βήμα Αποστόλου Παύλου, οι βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης κι άλλων περιοχών, καθώς και άλλα πολλά προσκυνήματα προσελκύουν κάθε χρόνο πάνω από 300.000 Βαλκάνιους πιστούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Του Τίμου Φακάλη

Κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν, να παντρευτούν ή να εκπληρώσουν το πιο σημαντικό σταθμό της ζωής τους. Οργώνουν τις εκκλησίες ολόκληρης της Ελλάδας, στέκονται καρτερικά στις ουρές για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και των Αγίων, «γκρινιάζουν» γιατί δεν είναι ανοιχτά όλες τις μέρες προς επίσκεψη τα μοναστήρια, νηστεύουν, κοινωνούν, εξομολογούνται, δεν ξενυχτούν, αλλά αγρυπνούν και ησυχάζουν. Ο θρησκευτικός τουρισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή της χώρας μας, χωρίς να επηρεάζεται μέχρι στιγμής από την κρίση.

Μια βόλτα αν έκανε κανείς την περασμένη Τρίτη το απόγευμα στo παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης θα άκουγε περισσότερα ρουμανικά και ρωσικά παρά ελληνικά. Ρουμάνοι και Ρώσοι περιπλανιόνταν στο γραφικό λιμάνι περιμένοντας το αγιορείτικο καραβάκι να τους περάσει απέναντι στον άβατο ιερό τόπο. «Τις προηγούμενες μέρες λόγω της ξαφνικής κακοκαιρίας δεν πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια προς τις Μονές του Αγίου Ορους», λέει ο εφημέριος της περιοχής, πατήρ Θεοδόσιος, εξηγώντας το συνωστισμό των ξένων τουριστών στο βυζαντινό πύργο της Ουρανούπολης. Πέντε πλοιάρια συνδέουν όλα και όλα με αντίστοιχα δρομολόγια χειμώνα - καλοκαίρι τον κόσμο με το Αγιον Ορος. «Η κίνηση δεν σταματάει ποτέ. Καθημερινά πηγαινοέρχονται ταξιδιώτες δόκιμοι, ιερείς, γέροντες, μοναχοί και προσκυνητές, επιβεβαιώνει το λιμεναρχείο Ιερισσού.

Ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες απ' όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά θρησκευτικά μνημεία, όπως υπολογίζει ο αρχιγραμματέας της επιστασίας του Αγίου Ορους, πατέρας Θεόφιλος. «Το σίγουρο βέβαια είναι ότι η μορφή του προσκηνυματικού τουρισμού βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Οσο αυτός ανεβαίνει, τόσο πολλαπλασιάζεται το κέρδος για τη Χαλκιδική», σπεύδει να σημειώσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Στο Αγιον Ορος τα τελευταία χρόνια τα διαμονητήρια Βαλκάνιων τουριστών φτάνουν σταθερά κάθε χρόνο τα 300.000. Ανοιξη και φθινόπωρο έχει μεγαλύτερη κίνηση, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα πλοία δεν είναι υψηλές, ενώ το καλοκαίρι μειώνεται λόγω της ζέστης. «Παλιότερα φιλοξενούσαμε πολλούς Αυστριακούς. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν οι ορθόδοξοι από το ανατολικό μπλοκ. Η ηρεμία στο πρόσωπο των μοναχών κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στους προσκυνητές», παρατηρεί ο πατέρας Θεόφιλος, ξεκαθαρίζοντας ότι το Αγιον Ορος δεν είναι μουσείο αλλά τρόπος ζωής. «Εχει μεγάλη σημασία να τους δείτε πώς μπαίνουν και πόσο πολύ διαφορετική είναι η όψη τους όταν βγαίνουν», συμπληρώνει.

Ρωμαιοκαθολικοί και εμπόδια

Κληρικοί προτεστάντες και ευαγγελικοί επισκέφτηκαν την προηγούμενη βδομάδα και τη Μητρόπολη της Βέροιας, προκειμένου να βγάλουν πρόγραμμα για τους πιστούς τους την ερχόμενη άνοιξη. Την τελευταία πενταετία παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Τρεις χιλιάδες Αγγλοι, Γερμανοί και Γάλλοι και άλλοι τόσοι Ρώσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία Σουμελά, τα βυζαντινά παρεκκλήσια της Βέροιας αλλά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, λέει στον «Α» ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Μητρόπολης, πατήρ Παύλος Παπαδόπουλος. «Κάθε βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες υποδεχόμαστε 4-5 λεωφορεία με ξένους τουρίστες. Προσπαθούμε να προωθήσουμε το θρησκευτικό τουρισμό τόσο σε συνεργασία με το δήμο και την περιφέρεια όσο και μέσω των εκκλησιαστικών αποστολών που διοργανώνει η Μητρόπολη», καταλήγει.

Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες στην ΠΚΜ

Δυνατότητες οργάνωσης τουριστικών εξορμήσεων στο Αγιον Ορος και σε άλλα θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα της Κεντρικής Μακεδονίας εξετάζουν δώδεκα τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία που εξειδικεύονται στο θρησκευτικό τουρισμό. Οι πράκτορες βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα μεταβούν στη μοναστηριακή κοινότητα αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ανάπτυξης προγραμμάτων θρησκευτικού τουρισμού αλλά και να διαπραγματευθούν τουριστικά πακέτα.

«Εμπόδια»

Παρά την άνθηση του θρησκευτικού τουρισμού δεν λείπουν και τα «εμπόδια» που συναντούν οι πιστοί. Αρκετές φορές οι αλλοδαποί προσκυνητές δεν στέκονται τυχεροί, καθώς, φτάνοντας στα μοναστήρια, βρίσκουν συχνά τις πόρτες κλειστές, αφού πολλά από αυτά δέχονται επισκέπτες πολύ συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

«Η δυσκολία μας με μερικά μοναστήρια είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα γκρουπ διανύουν πάνω από 2.000 χλμ. σε μια βδομάδα και πολλές φορές δεν μπορούν να εναρμονιστούν με το ωράριο των προσκυνημάτων λόγω αστάθμητων παραγόντων. Είναι δύσκολο να φτάσουν παντού μέχρι στη 1 μετά το μεσημέρι. Ερχονται από τόσο μακριά οι άνθρωποι και αν δεν προσκυνήσουν τον τάφο του γέροντα Παΐσιου ή τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, που λειτουργεί τρεις φορές τη βδομάδα, στεναχωριούνται πάρα πολύ», εξηγεί με παράπονο η Ελένη Ναουμίδου.

Αλλά και η έκδοση διαμονητηρίων δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Δυσκολευόμαστε αρκετά για να βγάλουμε στους πιστούς μας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ταξιδιωτικού γραφείου «Μουζενίδης». Για να κλείσεις θέση, πρέπει να απευθυνθείς στο Αγιον Ορος τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί. «Φροντίζουμε να μην εισέρχονται πάρα πολλοί ξένοι για να μην ανατρέπονται οι αναλογίες στο εσωτερικό των μονών», επιβεβαιώνει ο αρχιγραμματέας της Επιστασίας του Αγίου Ορους.

«Πολύ πίσω είμαστε ακόμη στη θρησκευτική υποδοχή», παραδέχεται, από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται να γίνουν αρκετά περισσότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία όλων των φορέων που θα οδηγήσουν σε συντονισμένες δράσεις καθώς και η εκτεταμένη διαφήμιση του θρησκευτικού τουρισμού στο εξωτερικό».

Ουρές για την εικόνα του Αξιον Εστί

Αυξημένη κατά 80% παρουσιάζεται η κίνηση των οργανωμένων εκδρομών φέτος σε σχέση με το 2010, οπότε και εντάθηκε το κύμα κυρίως των Ρώσων πιστών στη χώρα μας, σύμφωνα με την υπεύθυνη για το θρησκευτικό τουρισμό του ταξιδιωτικού γραφείου «Μουζενίδης», Ελένη Ναουμίδου.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Ρώσοι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα. Ωστόσο μετά την πτώση των κυβερνήσεων του υπαρκτού σοσιαλισμού και το άνοιγμα των συνόρων στην Ανατολική Ευρώπη, ολοένα και περισσότεροι Βούλγαροι, Κροάτες, Σέρβοι, Πολωνοί και Ρουμάνοι προτιμούν τους ελληνικούς θρησκευτικούς τόπους.

«Φέρνουμε κυρίως προσκυνητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία αλλά και τη Ρουμανία. Λείψανα, θαυματουργές εικόνες μοναστήρια τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Τήνο, την Πάτμο και την Κέρκυρα παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτούς. Δεν το βλέπουν σαν εκδρομή αλλά σαν ιεραποστολή. Πολλοί έρχονται ξανά και ξανά, φέρνουν φίλους, συγγενείς και μας ζητούν να τους καταρτίσουμε διαφορετικό πρόγραμμα κάθε φορά», σημειώνει η κ. Ναουμίδου.

Τα περισσότερα προγράμματα διαρκούν μία βδομάδα. Οι προσκυνητές επισκέπτονται μεταξύ άλλων μοναστήρια και εκκλησίες, ενώ παρακολουθούν τουλάχιστον τρεις θείες λειτουργίες και κοινωνούν. Στο λεωφορείο υπάρχει πάντα ιερέας, ο οποίος μιλάει ρώσικα, προκειμένου να καθοδηγεί τους πιστούς με τον καλύτερο τρόπο.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν μάλιστα και τα ζευγάρια από τη Ρωσία που έρχονται για να παντρευτούν στα Προπύλαια του Αγίου Ορους, την Ουρανούπολη.

Ουρές 2-3 χλμ. πιστών από ολόκληρη την Ευρώπη σχηματίζονταν καθημερινά νωρίς το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στον προαύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αξιον Εστί. «Ολες οι προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις παρουσίασαν πληρότητα 100%. Η προσέλευση Ευρωπαίων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ναυλώναμε τέσσερα τσάρτερ ανά βδομάδα, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πιστούς από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού γραφείου «Athos Hellas», Χρήστος Παπαδόπουλος.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium