Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 11:33:10



















Επισκέπτες Online: 1365


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΑΓΝΟ
22-12-2012
ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΑΓΝΟ


Σωτηρία στο άρθρο 99 αναζητά και η γαλακτοβιομηχανία Αγνό, η οποία από το 2003 βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Κολιός. Απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές.

Σωτηρία στο άρθρο 99 αναζητά η γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης Αγνό. Χθες κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση για την ένταξη της Αγνό στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της όπως προβλέπει το άρθρο 99 του Ν.3588/2007. Παράλληλα, κατέθεσε και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Η πάλαι ποτέ συνεταιριστική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης Αγνό βρίσκεται από το 2003 στην ιδιοκτησία της εταιρείας Κολιός, η οποία την εξαγόρασε από την ΑΤΕ. Οι ζημίες αποτελούσαν από το 2003 διαρκή πηγή πονοκεφάλων για τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια η Αγνό φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τα σούπερ μάρκετ. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην καταβολή των μισθών προς τους εργαζομένους της Αγνό, γεγονός που έφερε ουκ ολίγες φορές το ΠΑΜΕ έξω από τις πόρτες του εργοστασίου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στις κινήσεις ανάπτυξης που υλοποίησε η Αγνό υπό την ιδιοκτησία της Κολιός ξεχωρίζει η είσοδος στους φούρνους της Αττικής και της Πελοποννήσου με φθηνότερο γάλα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Την εν λόγω κίνηση επανέλαβε πιο πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη με στόχο να μειώσει την εξάρτηση από τα σούπερ μάρκετ.

Το 2011
, το μερίδιο της Αγνό στα γαλακτοκομικά με βάση τον όγκο των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν 1,7%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2012 η εταιρεία χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς με τα στοιχεία του 8μηνου να δείχνουν συρρίκνωση του μεριδίου πανελλαδικά στο 1,2%.

Προβλημάτισε το δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα της αίτησης της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 περί πτώχευσης απασχόλησε και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΑΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Γεωργουδάκης ενημέρωσε τους συμβούλους για το θέμα, αναφέροντας πως «θα πρέπει ως σώμα να δηλώσουμε την αντίθεση μας στην αίτηση υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99, καθώς για ακόμη μία φορά θα την πληρώσουν οι 330 εργαζόμενοι της εταιρίας και οι παραγωγοί που πωλούν γάλα στην εταιρία». Οι σύμβουλοι συμφώνησαν να γίνει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99.

 

Η ιστορία της ΑΓΝΟ

Η ΑΓΝΟ ιδρύθηκε το 1950. Μέχρι και το 1999, οπότε και τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την επωνυμία «Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ», κατέχοντας για δεκαετίες κυρίαρχη θέση στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκινούν τα προβλήματα. Η ανέγερση του νέου της εργοστασίου - ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπέρασε τα 12 δισ. δραχμές - κακές επιλογές, διαπιστωμένες παρατυπίες και κακοδιαχείριση (σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις χρήσεις 1991 - 1995) ήταν μερικές από τις αιτίες που έφεραν τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στη σημερινή της κατάσταση. Την εποχή εκείνη στην ελληνική αγορά έχουν ήδη μπει δυναμικά οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ. Η ΑΓΝΟ αρχίζει να χάνει προμηθευτές- παραγωγούς από τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες, στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, εισβάλλουν στην αγορά με νέα προϊόντα και σύγχρονες πολιτικές μάρκετινγκ, «κτίζοντας» εμπορικά δίκτυα που τις φέρνουν πιο κοντά στους καταναλωτές.

Από 22,2 δισ. δραχμές που ήταν ο τζίρος της ΑΓΝΟ το 1995, το 1997 κλείνει με πωλήσεις 19 δισ. δραχμών και χρέη ύψους 23 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα. Σχέδια και προσπάθειες για να παραμείνει η ΑΓΝΟ κατά πλειοψηφία στους συνεταιρισμούς έγιναν πολλές, όμως δεν απέδωσαν. Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 1999 μπαίνει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Αγροτική Τράπεζα. Ακολουθεί, το 2000, πλειοδοτικός διαγωνισμός, στον οποίο καταθέτουν από κοινού πρόταση για την απόκτησή της έναντι 21 δισ. δραχμών η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ. Όμως, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Τον Σεπτέμβριο του 2001 η ΑΓΝΟ είναι ήδη ανώνυμη εταιρεία και έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ενεργητικού της στον νέο ιδιοκτήτη της, την ΑΤΕ. Ακολουθεί, το 2002, δεύτερος διαγωνισμός, στον οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ και η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Τελικά κηρύσσεται άγονος, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. ΤΟ 2003 η ΑΓΝΟ πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρίας Κολιός.



Με στοιχεία από τη www.voria.gr

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium