Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 16:51:05

 Επισκέπτες Online: 520


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η "ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ" ΣΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ
08-01-2013
Η "ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ" ΣΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ


Αναβιώνει στο Σκεπαστό του δήμου Βόλβης ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της ελληνικής λαογραφίας, στο οποίο κυριαρχούν οι γυναίκες

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, στις 11.30 το πρωί, στο Σκεπαστό του δήμου Βόλβης, αρχίζει η Μέρα της Μπάμπως, υπό την οργανωτική αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία».

Ανήμερα της Αγίας Δομινίκης αναβιώνει και στο Σκεπαστό, το έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, με το οποίο τιμούν κατά κύριο λόγο την γυναίκα, η οποία ως μαμή, βοηθούσε να έρθει στον κόσμο η καινούργια ζωή.

Δεύτερος στόχος της γιορτής ήταν για μια μόνο μέρα να ξεφύγουν οι γυναίκες από την έγνοια του σπιτιού και να γλεντήσουν χωρίς τους άντρες τους, γι αυτό και στη Γιορτή της Μπάμπως, έπαιρναν και παίρνουν μέρος μόνο οι παντρεμένες γυναίκες, αυτές που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν μητέρες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία», περιγράφει το έθιμο: «Το πρωί λοιπόν αυτής της μέρας όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές μαζεύονται στο σπίτι της Μπάμπως, φέρνοντάς της δώρα για να αρχίσουν τη γιορτή. Οι νεότερες πλένουν τα χέρια της Μπάμπως συμβολικά με νερό και σαπούνι για να έχουν λένε τόσο εύκολη γέννα όσο εύκολα γλιστράει το σαπούνι με το νερό. Η Μπάμπω στο μεταξύ στολίζει το φλάμπουρο, το λάβαρο της γιορτής. Το στολίζει με λουλούδια που συμβολίζουν την ομορφιά και την νεότητα, με καρπούς που συμβολίζουν την γονιμότητα και τον καρπό της κοιλιάς. Στο φλάμπουρο κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το γρήγορο, το άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή την γέννα και την καινούργια ζωή. Η Μπάμπω επίσης μοιράζει σε όλες της γυναίκες γλυκό ψωμί τσουρέκι για τύχη. Με το φλάμπουρο στο χέρι η Μπάμπω αρχίζει το χορό που τον συνοδεύει λαϊκός οργανοπαίχτης. Ο χορός διαρκεί όλη την ημέρα στους δρόμους του χωριού και το βράδυ σε αίθουσα κέντρου διασκέδασης μέχρι το πρωί».

Σας άρεσε το άρθρο; 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium