Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/4/2024 09:03:11

Επισκέπτες Online: 575


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΥΨΗΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
23-02-2013
ΥΨΗΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ


Του Πασχάλη Μητρακούδη

Παρ’ ότι η αγορά του Λαγκαδά βρίσκεται σε κρίση, τα ενοίκια των καταστημάτων στα κεντρικά σημεία της πόλης του Λαγκαδά εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων καταστημάτων εξακολουθούν να ζητούν ως ενοίκιο ποσά που ακόμη και για την προ κρίσης εποχή θεωρούνταν υψηλά. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης άδειου μαγαζιού στο κέντρο του Λαγκαδά ζητά ως ενοίκιο περίπου 1.100€, ενώ τη ίδια στιγμή υπάρχουν καταστήματα γύρω από την πλατεία που πληρώνουν από 1.000€ μέχρι και 1.700€ μηνιαίο μίσθωμα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, ίσως και περισσότερα, υπάρχουν άδεια καταστήματα στους εμπορικότερους δρόμους της πόλης, ενώ σε δευτερεύοντες δρόμους πολλά από τα ενοικιαστήρια των κλειστών καταστημάτων έχουν ξεθωριάσει από την πολυκαιρία και δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτά, όσο χαμηλό ενοίκιο και να έχουν.

Είναι γεγονός πάντως ότι ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους περνούν αρκετοί μήνες μέχρι να μισθωθεί ένα ξενοίκιαστο κατάστημα, καθώς λόγω κρίσης πολλοί σκέφτονται και ξανασκέφτονται μέχρι να πάρουν την τελική απόφαση. «Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταλάβει ότι όπως εμείς ρίχνουμε τις τιμές μας για να μπει ο κόσμος, έτσι πρέπει να ρίξουν κι αυτοί τα ενοίκια. Υπάρχουν ημέρες που πολλοί συνάδελφοι δεν κάνουν ούτε 50 ευρώ είσπραξη. Πώς είναι δυνατό αυτοί οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Μοιραία θα αναγκαστούν να κλείσουν το κατάστημά τους και να ψάξουν για προσφορότερη λύση» αναφέρει επαγγελματίας του Λαγκαδά.

Πτώση με το… σταγονόμετρο

Κάποια ενοίκια βέβαια έχουν πέσει την τελευταία 2ετία, αλλά όχι τόσο, όσο θα περίμενε κανείς,  λόγω των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κρίση. Όπως σημειώνει ένας άλλος επαγγελματίας του Λαγκαδά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δέχονται να μειώσουν την τιμή του ενοικίου, αφού γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά, όπως επίσης γνωρίζουν ότι αν αδειάσει το μαγαζί τους, θα είναι πολύ δύσκολο να το ενοικιάσουν και μάλιστα σε υψηλή τιμή. Παρ’ όλα αυτά τα χαράτσια και η υψηλή φορολογία που έχει επιβληθεί στα ακίνητα έχει κάνει πολλούς ιδιοκτήτες να είναι ανένδοτοι στις απαιτήσεις τους και να μη δέχονται διαπραγμάτευση μισθώματος, καθώς όπως λένε, «το μισό ενοίκιο πάει στο κράτος. Προτιμώ να το έχω ξενοίκιαστο, παρά να ρίξω την τιμή του». Παρ’ όλα αυτά συγκριτικά με άλλες περιοχές του νομού, ο Λαγκαδάς διατηρεί μικρό ποσοστό ξενοίκιαστων καταστημάτων. Ο μέσος όρος μισθώματος σήμερα ξεκινά από 200€ για ένα κατάστημα δεύτερης προβολής λίγων τετραγωνικών και φτάνει μέχρι τα 1.000€, ενώ τα γραφεία σε οικοδομή κυμαίνονται από 150 - 300€ αναλόγως της θέσης τους και των τετραγωνικών μέτρων. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium