Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/4/2024 10:23:45

Επισκέπτες Online: 695


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΕ "ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ" Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
25-02-2013
ΣΕ "ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ" Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Της Αννίτας Στιβακτάκη

Ομορφα πολιτικά λόγια, αλλά ανεφάρμοστα, αποδεικνύονται τα περί της αξιοποίησης της περιουσίας που διαθέτουν οι δήμοι, με τα πολλαπλά οφέλη για τα ταμεία τους, τα έσοδά τους και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Γιατί μπορεί ο νόμος ν' άλλαξε πριν από δυόμισι χρόνια κι από «Καποδίστριας» να έγινε «Καλλικράτης», αλλά το «ευαγγέλιο» της καθημερινής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, περιλαμβάνει ακόμη διατάξεις, που απαγορεύουν την πιο σύνθετη αξιοποίηση, πέρα από την εκμίσθωση και την είσπραξη ενοικίων. Οι δήμαρχοι, όσοι τουλάχιστον το επιχείρησαν να κινηθούν προ αυτήν την κατεύθυνση, έπεσαν πάνω σε τοίχο. Ισως η σύσκεψη της κοινής επιτροπής της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών, την ερχόμενη Πέμπτη, να οδηγήσει στη δρομολόγηση των απαραίτητων τροποποιήσεων.

Το πρόβλημα φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο, πολύ πρόσφατα, όταν ο δήμαρχος Βόλβης, Δ. Γαλαμάτης, επιχείρησε να αξιοποιήσει περίπου 1,5 στρέμμα δημοτικής γης, αλλά βρέθηκε ένα βήμα από το να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου, για καταπάτηση του όρκου του πως θα προασπίζει τα κοινωφελή συμφέροντα του δήμου του! Το «τραγικό» λάθος που έκανε ήταν ότι παραχώρησε το συγκεκριμένο κομμάτι δημοτικής γης στη Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρία («Επενδυτική Δήμου Βόλβης Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία») που παρέλαβε αναλαμβάνοντας το δήμο και η οποία ιδρύθηκε ακριβώς για να αξιοποιήσει τα δημοτικά ακίνητα.

Το εγχείρημα «πάτωσε» στο αμέσως επόμενο στάδιο, τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης για την παραχώρηση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η οποία κάνοντας ορθά τη δουλειά της εντόπισε τέσσερα άρθρα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων κι ένα άρθρο του Αναγκαστικού Νόμου του 1939 που καθιστούν άκυρη την απόφαση του δήμου!

Ετσι, ο κ. Γαλαμάτης, αναγκάστηκε να χτυπήσει «καμπανάκι» στον κομματικό ομοϊδεάτη του, υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, με μια προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή που του απέστειλε, το νόημα ωστόσο της οποίας ήταν ότι όλα όσα έχει πει ο υπουργός σε δημόσιες τοποθετήσεις του για «τα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία» που προσφέρονται στους δήμους ώστε να επενδύσουν στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, είναι «γράμμα κενό», αν δε γίνουν αμέσως σοβαρές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Την ίδια αντίληψη έχει και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι άκρως απαγορευτικό. Φυσικά, μιλάμε πάντοτε για αξιοποίηση από τον ίδιο το δήμο και όχι για ξεπούλημα. Ως νέος δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχουμε τέτοια ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια στην ευρύτερη περιοχή της Μενεμένης, τα οποία σήμερα άλλα ενοικιάζονται κι άλλα λόγω της κρίσης παραμένουν αναξιοποίητα. Θα μπορούσαν, παρ' όλα αυτά, επειδή, όπως λέει, τα εδάφη είναι εύφορα, να γίνουν εκεί θερμοκήπια, λόγου χάριν θερμοκήπια λουλουδιών. Το νομοθετικό πλαίσιο από την άλλη δεν παρέχει στο δήμο την ευελιξία να τα αξιοποιήσει το ίδιο άμεσα και αποτελεσματικά όπως σε έναν ιδιώτη.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Βόλβης έχει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις, 500 στρέμματα αγροτικής γης στη Μάδυτο, 50 στρέμματα στην Ασπροβάλτα, άλλα τόσα στα Βρασνά, τα οποία, αν υπήρχε η δυνατότητα, θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει συνάπτοντας ενδεχομένως μια εταιρική σχέση με έναν ιδιώτη, όπου θα έβαζε τη δημοτική περιουσία ως κεφάλαιο…

Τα «κουφά» του νομοθετικού πλαισίου

Το πρόβλημα υπάρχει για όλους ανεξαιρέτως τους «καλλικράτειους» δήμους που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν ως νέες οντότητες την περιουσία που απέκτησαν μετά τις τελευταίες συνενώσεις, κι αυτό γιατί μετά τον «Καλλικράτη» δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συστήσουν δημοτικές ανώνυμες εταιρίες με επενδυτικούς σκοπούς, όπως συνέβαινε πριν από την ψήφιση του νόμου. Ακόμη και οι τυχεροί, όπως ο δήμος Βόλβης, που προικοδοτήθηκε με μια τέτοια εταιρία από τον προγενέστερο δήμο Αγίου Γεωργίου, δεν μπορούν να μεταφέρουν σήμερα με νόμιμο τρόπο, με παραχώρηση, ή δωρεά, στην εταιρία τους, οικόπεδα και ακίνητα που θέλουν τώρα ν' αξιοποιήσουν. Ο νόμος απαγορεύει τις εκ των υστέρων μεταβιβάσεις ακινήτων. Λόγου χάριν και για να γίνει σαφές, η Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών που λειτουργεί στο Λαγκαδά συστάθηκε το 2010, πριν από την ισχύ των διατάξεων του «Καλλικράτη» και της αποδόθηκαν άμεσα οι πηγές και οι εγκαταστάσεις των λουτρών τις οποίες εκμεταλλεύεται έως σήμερα.

Πού πάμε;

Πού πάμε λοιπόν; Το ερώτημα τέθηκε μετ' επιτάσεως σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ πριν από τέσσερις μέρες και η απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου στα σημεία που επηρεάζει την αξιοποίηση με σύγχρονους όρους της δημοτικής περιουσίας. Αυτή θα είναι και η πρότασή της προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, θα υποβληθεί άμεσα, την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη της κοινής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με το υπουργείο για τη βελτίωση των διατάξεων του «Καλλικράτη». Οσο για τη στάση του υπουργείου, κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών στη νομοθεσία. Δεν είναι όμως σαφές αν θα γίνουν με τον εφαρμοστικό νόμο στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι σχεδόν έτοιμος ή αν θα προχωρήσουν «κατά κύματα» σε επόμενα νομοσχέδια.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium