Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/6/2021 19:55:20
  


 
Επισκέπτες Online: 392


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ
21-03-2013
ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ


του Πασχάλη Μητρακούδη

«Μάχη» για το ποιος θα επικρατήσει δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Κριθιάς με τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος ζήτησε τη μεταφορά της εικόνας της Παναϊδέλας στον κυρίως ναό του χωριού, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι προχώρησαν σε συγκέντρωση υπογραφών ζητώντας την παραμονή της μαρμάρινης σκαλισμένης εικόνας της Παναγίας στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.

Μάλιστα, έχουν μαζέψει μέχρι στιγμής περισσότερες από χίλιες υπογραφές, με τη βοήθεια της επιτροπής αγώνα κατοίκων και του συμβουλίου τοπικής κοινότητας Κριθιάς, και ζητούν να μη μεταφερθεί η εικόνα από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εικόνα είναι τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και απεικονίζει την Παναγία χαραγμένη σε μάρμαρο, σε στάση προσευχής. Όπως λέει η παράδοση, η εικόνα βρέθηκε μετά από όραμα που είδε μία γυναίκα του χωριού Γκνόινα στον ύπνο της. Οι κάτοικοι έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε και εντοπίστηκε η εικόνα μέσα στα χώματα. Στο σημείο όπου βρέθηκε χτίστηκε το παρεκκλήσι, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες, προϋπήρχε της εγκατάστασης των Κριθιωτών το 1922. Τα τελευταία χρόνια το παρεκκλήσι έχει ανακαινιστεί ριζικά, ενώ την ημέρα της εορτής του, γίνεται περιφορά και κουρμπάνι, με τη συμμετοχή όλου του χωριού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η μαρμάρινη εικόνα είναι τουλάχιστον 1.000 ετών και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ίδιοι αναφέρουν οτι πιθανόν να προέρχεται από τα ερείπια παλαιότερου ναού από την περιοχή της Παλαίχωρας, καθώς εκεί υπήρχαν κατά το παρελθόν αρκετοί ναϊσκοι. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά το παρελθόν επιχείρησαν να κλέψουν την εικόνα τοποθετώντας την πάνω σε ένα κάρο, όμως στη μέση της διαδρομής τα άλογα δεν μπορούσε να προχωρήσουν και το κάρο έσπασε, ρίχνοντας την εικόνα κάτω. Γι' αυτό και έχει ένα μικρό σπάσιμο στο κάτω μέρος της.

«Ο κόσμος δεν θα μπορεί να εκφράζεται»

Οι κάτοικοι της Κριθιάς επισκέπτονται καθημερινά το παρεκκλήσι και προσεύχονται στη χάρη της Παναϊδέλας, ζητώντας τη βοήθειά της. «Ο κόσμος αντιδρά με την μετακίνηση της εικόνας από το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στον κεντρικό ναό του χωριού. Οι κάτοικοι της Κριθιάς βρίσκουν καταφύγιο και παρηγοριά στην εικόνα αυτή. Της μιλάνε, λένε τα προβλήματα τους, κλαίνε και προσεύχονται στη χάρη της. Αν την μετακινήσουν στον κεντρικό ναό, που είναι πιο δημόσιος χώρος, ο κόσμος δεν θα μπορεί να εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, όπως και να πηγαίνει ότι ώρα θελήσει, αφού δεν είναι πάντα ανοιχτή η εκκλησία, σε αντίθεση με το παρεκκλήσι» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κριθιάς, Καζάκας Χρήστος.

Ο πρόεδρος αναφέρει επίσης πως ο Μητροπολίτης Λαγκαδά με τη συνοδεία του, επιχείρησαν να μετακινήσουν την εικόνα από το παρεκκλήσι και να την τοποθετήσουν στην εκκλησία του χωριού, κατασκευάζοντας μάλιστα και ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι, για να την τοποθετήσουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. «Όλο το χωριό είναι ανάστατο με την συμπεριφορά του Μητροπολίτη, να προσπαθήσει, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να πάρει την εικόνα από το παρεκκλήσι. Εμείς έχουμε μαζέψει εκατοντάδες υπογραφές, που αποτελούν το πιο μεγάλο τεκμήριο της άρνησης του κόσμου για την μεταφορά της Παναϊδέλας. Ζητήσαμε μάλιστα με έγγραφό μας ως τοπικό συμβούλιο και σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να αξιολογηθεί και να συντηρηθεί η Παναϊδέλα, που για μας αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο του χωριού», αναφέρει ο κ. Καζάκας. 

Εισαγγελέας;

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά φέρεται πως επιθυμεί την μετακίνηση της εικόνας για λόγους συντήρησης και ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του lagadas.net, ο κ.κ. Ιωαννής υποστηρίζει πως την περιοχή έχουν «ρημάξει κλέφτες και αρχαιοκάπηλοι», ενώ εμφανίζεται διατεθειμένος να ζητήσει επέμβαση εισαγγελέα σε περίπτωση που η εικόνα παραμείνει στη σημερινή της θέση και πάθει κάτι.

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium