Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/6/2021 21:11:36
  


 
Επισκέπτες Online: 448


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΙΠΠΑΣΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ - ΒΟΛΒΗΣ
23-02-2013
ΙΠΠΑΣΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ - ΒΟΛΒΗΣ


Στα άλογα ανεβαίνουν μικροί και μεγάλοι για μια βόλτα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια και το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της περιοχής. Λίγο μακρύτερα, ζευγάρια με τα παιδιά τους ξεκινούν με τα ποδήλατα για να γνωρίσουν καλύτερα τα "μυστικά" του πάρκου, την σπουδαία πανίδα και το υψηλού φυσικού κάλλους τοπίο. Την ίδια στιγμή ξεκινά ο αγώνας της κωπηλασίας στα ήρεμα νερά της Βόλβης, ενώ στις όχθες της βρίσκονται δεμένες μικρές βάρκες και κανό για τον επισκέπτη που επιθυμεί απλώς να ζήσει μια εμπειρία βαρκάδας.

Οι επιλογές για το μεσημέρι είναι πολλές και περιλαμβάνουν, επίσκεψη στο οικομουσείο της Κορώνειας, παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, γευσιγνωσία σε μονάδες εστίασης υψηλών προδιαγραφών, γνωριμία με τα κρασιά του τόπου στα οινοποιία που έχουν δημιουργηθεί και δοκιμή των καρπών και φρούτων που ευδοκιμούν στις ζώνες ήπιας παρέμβασης. Όσο για τη διαμονή μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε ολοκληρωμένες αγροτουριστικές μονάδες, παραδοσιακούς ξενώνες, δομές θεματικού τουρισμού και ξενοδοχεία μπουτίκ.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι ακόμη πραγματικότητα, όμως είναι αρκετά δελεαστικά για τους επισκέπτες και μπορούν να υλοποιηθούν, όπως προβλέπει μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Στην ίδια μελέτη, μάλιστα, αναφέρονται και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Μάριο Αστερίου, που παρουσίασε τη σχετική μελέτη κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει δημόσιου χαρακτήρα επεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων αλλά και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (κατεξοχήν τουριστικών) σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης. Προβλέπει επίσης δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας άθλησης που θα συνδέονται με τα πολιτιστικά μνημεία και την τοπική παράδοση.

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών βρίσκεται στην υδρολογική λεκάνη απορροής της Μυγδονίας, σε έκταση 2.120 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα συνέργειας αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ισόρροπης ανάπτυξης, συνετής χρήσης των φυσικών πόρων, διατήρησης και αξιοποίησης φυσικής κληρονομιάς, με ταυτόχρονη επίτευξη των σκοπών προστασίας. Τα παραπάνω υπογράμμισε στην ημερίδα η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη και πρόσθεσε πως στο σχέδιο διαχείρισης του τόπου περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης οικοτόπων, ειδών, δασών, βόσκησης, γεωργικών εκτάσεων και γεωργικής δραστηριότητας, υδατικών πόρων και εδαφικών πόρων αλλά και ενέργειες φύλαξης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κοινού, διαχείρισης επισκεπτών και ανάπτυξης οικοτουρισμού, διαμόρφωσης προγραμμάτων κατάρτισης και, βέβαια, αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των πιέσεων που δέχεται το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν 748 πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, 90 βιομηχανικές εγκαταστάσεις με υγρά απόβλητα και αποχετευτικά δίκτυα. Ανάμεσα, τέλος, στα έργα που προγραμματίζονται ή προκηρύσσονται βρίσκονται παρεμβάσεις για την διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, τη μελέτη της βοσκοϊκανότητας, την διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων στην υπολεκάνη της Κορώνειας, τη σήμανση του εθνικού πάρκου κ.α.

 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium