Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 15:43:39

 Επισκέπτες Online: 523


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ποιοι δήμοι της επαρχίας Λαγκαδά θέλουν να συνενωθούν και με ποιους
19-03-2010
Ποιοι δήμοι της επαρχίας Λαγκαδά θέλουν να συνενωθούν και με ποιους
Τι προτείνουν οι δήμαρχοι.
 


Λίγο διάστημα προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα σχέδια των συνενώσεων μεταξύ των δήμων της επαρχίας Λαγκαδά, το www.lagadas.net καταγράφει τις «συμπάθειες» και τις «αντιπάθειες» μεταξύ των υποψήφιων προς συνένωση δήμων.

Δήμος Λαγκαδά
Δίκαιη χωροταξική κατανομή ζητά ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ανεξάρτητα με τις συνενώσεις που θα προκύψουν. «Ο δήμος Λαγκαδά θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν έχουμε αντίρρηση για οποιαδήποτε εξέλιξη. Όμως δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αδικία ή παρέκκλιση από τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια. Δε θα ανεχθούμε να υπάρχουν δήμοι των 5.000 και δήμοι των 30.000 κατοίκων», σημείωσε.

Δήμος Μυγδονίας
«Ναι» στη συνένωση με τους δήμους Ασσήρου, Λαχανά και Βερτίσκου και όχι με τους δήμους Λαγκαδά ή Ωραιοκάστρου λέει ο δήμαρχος Μυγδονίας, Αστέριος Γαβότσης. «Θέλουμε τη συνένωση με την Ασσηρο, το Λαχανά και το Βερτίσκο και σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Δε δεχόμαστε οποιαδήποτε συζήτηση για συνένωση είτε με το Λαγκαδά, είτε με το Ωραιόκαστρο», τόνισε.
Σημείωση του lagadas.net: Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου Μυγδονίας, που σε συγκεντρώσεις που έγιναν πρόσφατα, δε δέχονται συνένωση με το Δήμο Λαγκαδά, ενώ επιθυμούν ένωση με τους δήμους Ασσήρου, Λαχανά και Βερτίσκου. Η πλειοψηφία πάντως του δημοτικού διαμερίσματος Μελισσοχωρίου επιθυμεί προσάρτηση με το δήμο Ωραιοκάστρου.  

Δήμος Μαδύτου
Τη δημιουργία ενός ενιαίου δήμου Βόλβης με τους δήμους που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη, προτείνει ο δήμαρχος Μαδύτου, Βλαδίμηρος Οχουνος. «Είναι αναγκαία η διοικητική ανασυγκρότηση με τη δημιουργία μεγαλύτερων δήμων. Στην περιοχή μας πρέπει να γίνουν δύο δήμοι, ο ένας με τους δήμους γύρω από την Κορώνεια και ο δεύτερος με τα χωριά της λεκάνης της Βόλβης. Σ' αυτόν θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Μαδύτου και Απολλωνίας, μαζί με τα χωριά της Μικρής και Μεγάλης Βόλβης», τόνισε.

Δήμος Καλλινδοίων
Το Ζαγκλιβέρι δεν μπορεί παρά να παραμείνει έδρα μιας άτυπης περιφέρειας και προφανώς ενός νέου διευρυμένου δήμου, τονίζει ο δήμαρχος Καλλινδοίων, Σταύρος Καμαρούδης. «Βρισκόμαστε πλησιέστερα με τους δήμους Κορώνειας, και Απολλωνίας, αλλά και με χωριά της βόρειας Χαλκιδικής όπως τα Δουμπιά, η Παλαιόχωρα κ.ά., ενώ απέχουμε 45 χλμ. από το Λαγκαδά και 50 χλμ. από την Ασπροβάλτα».

Δήμος Κορώνειας
Υπέρ της πρότασης για συνένωση των γειτονικών δήμων Κορώνειας, Καλλινδοίων, Απολλωνίας και Εγνατίας τάσσεται ο δήμαρχος Κορώνειας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. «Θεωρώ ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί στην ΚΕΔΚΕ για συνένωση του δήμου μας με τα Καλλίνδοια, την Απολλωνία και την Εγνατία είναι θετική. Βρισκόμαστε από άποψη δήμων και δημοτών στα ίδια επίπεδα και θα ενώσουμε τη φτώχεια μας. Αν για παράδειγμα μας υποχρεώσουν να πάμε με το Λαγκαδά, θα δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήμος Εγνατίας
Εναν ενιαίο δήμο των περιοχών μεταξύ των δύο λιμνών ζητά και ο δήμαρχος Εγνατίας, Αστέριος Ρετζέπης. «Θέλουμε ένα δήμο με τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των δύο λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, δηλαδή με τους δήμους Κορώνειας, Απολλωνίας, Εγνατίας και Καλλινδοίων. Οι δημότες μας δε θέλουν συνένωση με το Λαγκαδά που θεωρούν ότι είναι μια αστική περιοχή», επισήμανε.

Δήμος Βερτίσκου
Το ρόλο του «μπαλαντέρ» στα σχέδια συνενώσεων έχει ο δήμος Βερτίσκου. «Εγώ έχω προτείνει να δημιουργηθεί ένας δήμος με έδρα την Οσσα, στον οποίο να περιλαμβάνονται οι δήμοι Σοχού, Λαχανά, Βερτίσκου και Αρέθουσας. Αν πρέπει να συνενωθούμε, θέλουμε να πάμε με το Λαγκαδά και λόγω απόστασης, αλλά και υπηρεσιών, σχολείου κ.ά.», δήλωσε ο δήμαρχος Βερτίσκου, Χαράλαμπος Ασλανίδης.

Δήμος Σοχού
Υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης» τάσσεται ο δήμαρχος Σοχού, Θεοφάνης Παπάς. Παρόλο που αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο συνένωσης του δήμου του, δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο ένωσης των δήμων Σοχού, Βερτίσκου και Αρέθουσας. «Δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία των ονομάτων, όμως θεωρώ ότι η πρόταση που έχει γίνει για συνένωση των δήμων του ορεινού όγκου, δηλαδή Σοχού, Βερτίσκου, Αρέθουσας, είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα», δήλωσε ο κ. Παπάς.

Δήμος Ασσήρου
O δήμαρχος Ασσήρου Δημήτριος Ράβναλης αναφέρει: «Το βασικό είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τί δήμους θέλει να δημιουργήσει, αν θα είναι αρκετά μεγάλοι ή λίγο μεγαλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες. Αν η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μεγάλους δήμους, τότε υπάρχει το σενάριο όλοι οι δήμοι να ενταχθούμε στο Λαγκαδά. Αν όμως οι δήμοι είναι μικρότεροι, τότε υπάρχει η δυνατότητα εμείς να κρατήσουμε το δήμο μας και με τους όμορους δήμους του ΧΥΤΑ Λαχάνας, Βερτίσκος και πιθανόν και η Μυγδονία, να συγκροτήσουμε έναν δήμο που θα έχει μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη και θα είναι οικονομικά βιώσιμος λόγω του ΧΥΤΑ».

Δήμος Αρέθουσας
Η δήμαρχος Αρέθουσας, Αννα Βασιλειάδου, υπενθυμίζει ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραμείνει ο δήμος ως έχει. Προσθέτει δε ότι εφόσον οι συνενώσεις είναι αναπόφευκτες, θα ήταν καλό να ενοποιηθεί η Αρέθουσα με τους σημερινούς δήμους Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας. Ζητά ακόμη ο νέος ΟΤΑ να διατηρήσει την ονομασία της Αρέθουσας αν η έδρα του χωροθετηθεί αλλού.

Δήμος Αγίου Γεωργίου
Ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Αγγελος Φραντζής, προτείνει τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου του Στρυμονικού με τη συμμετοχή των δήμων Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας, αλλά και τα Κερδύλλια του δήμου Αμφίπολης Σερρών και Ολυμπιάδας του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής. «Με τη Ρεντίνα γεωγραφικά και χωροταξικά βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπως και με τις άλλες περιοχές στο πέταλο του Στρυμονικού», σημείωσε.

Δήμος Ρεντίνας
Τη συνένωση της Ρεντίνας με το δήμο Αγίου Γεωργίου, καθώς και την προσάρτηση της γειτονικής Ολυμπιάδας προτείνει ο δήμαρχος Ρεντίνας, Αντώνης Στοΐτσας. «Το λογικό είναι να συνενωθεί ο δήμος Ρεντίνας με το δήμο Αγίου Γεωργίου και να προστεθεί και η Ολυμπιάδα, παρόλο που γεωγραφικά ανήκει στη Χαλκιδική, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε εμάς και εξυπηρετείται από το Σταυρό», σημείωσε.
 
Ρεπορτάζ: Ιων Τσώχος, Βασίλης Πεκλαρης
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» (εκτός της αναφοράς του Δήμου Ασσήρου), 12/1/2010
 
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium