Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2022 21:09:11
    Επισκέπτες Online: 564


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ
27-04-2013
ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Ψάχνουν για τα δυνατότερα αυγά στο Κρυονέρι, καθώς σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι περίφημες Αυγομαχίες Κρυονέριου.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αλλά το αγκάλιασαν με πάθος οι κάτοικοι του Κρυονερίου.
Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Οι αυγομαχίες διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες ημέρες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των κατοίκων. Την πρώτη μέρα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαϊου πραγματοποιούνται οι παιδικές αυγομαχίες, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: διαγωνιζόμενοι ηλικίας κάτω των 14 ετών και 15 - 17 ετών. Η κεντρική πλατεία γεμίζει παιδιά και το μόνο που ακούγεται είναι τα τσουγκρίσματα των αυγών και τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες συγγενών και φίλων των διαγωνιζομένων.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σειρά έχουν οι αυγομαχίες των ενηλίκων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, λόγω εμπειρίας, γνωρίζουν πώς να διαλέγουν τα σκληρότερα αυγά και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών και παλιός «αυγομάχος», εξηγεί στο lagadas.net τον τρόπο: «Οσοι συμμετέχουν, διαλέγουν τα αυγά τους μέρες πριν. Κριτήριο επιλογής είναι ο ήχος που κάνει καθώς το χτυπούν ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Οι περισσότεροι αποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια. Τα δόντια τους δεν τους βοηθούν πια, ούτε και η ακοή τους» λέει στο lagadas.net ο κ. Παπαδόπουλος. Ευτυχώς, το έθιμο συνεχίζεται από τα νέα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον, ώστε να περάσει και στις επόμενες γενιές.

Οι κανόνες και τα βραβεία

Όπως σε κάθε διαγωνισμό, έτσι και στις αυγομαχίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες.
Ο πρώτος κανόνας είναι και ο πιο «σκληρός»: στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνοι οι καταγόμενοι από το Κρυονέρι, θέλοντας έτσι οι διοργανωτές να κρατήσουν τον τοπικό του χαρακτήρα. Δεύτερος κανόνας: Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν στο... καλάθι τους μόνο άσπρα αυγά κότας, τα οποία ελέγχει ένα προς ένα η διαγωνιστική επιτροπή.
«Τα αυγά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι βρασμένα και άβαφα, για να αποφευχθούν τυχόν νοθείες. Κάθε αυγομάχος είναι εφοδιασμένος με 60 αυγά, ενώ στις παιδικές αυγομαχίες συμμετέχουν με 30 αυγά. Νικητής
ανακηρύσσεται αυτός που θα αναμετρηθεί με όλους και θα έχει τα περισσότερα αυγά του αλώβητα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Η επιτροπή που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των αυγομαχίων αποτελείται από παλιούς «αυγομάχους», ενώ για τους νικητές προβλέπονται βραβεία και κύπελλα.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium