Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 17:33:23

Επισκέπτες Online: 525


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ
17-10-2010
ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ


Δύο πρόσωπα, δύο αντίπαλοι, με δύο διαφορετικές πορείες και... έναν κοινό στόχο: την επικράτηση στον καλλικρατικό δήμο Βόλβης. Οι δύο μονομάχοι, Άγγελος Φραντζής και Δημήτρης Γαλαμάτης, μπορεί να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, πάνω από όλα όμως δεν ξεχνούν ότι είναι αντίπαλοι.

Κατά κοινή ομολογία οι δύο υποψήφιοι είναι πρόσωπα χαμηλών τόνων, δεν έχουν προκαλέσει, και χρόνια τώρα δουλεύουν μεθοδικά, σχεδόν αθόρυβα. Ο κ. Φραντζής από το πόστο του δημάρχου Αγίου Γεωργίου και ο κ. Γαλαμάτης από όταν ήταν ακόμα βουλευτής της ΝΔ, οργώνοντας τη Β’ περιφέρεια.

Είκοσι χρόνια και ένα... στίγμα 200 ευρώ

Ο Άγγελος Φραντζής είναι ταυτισμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η δράση του σε αυτήν άρχισε από την ηλικία των 30 χρόνων. Την τετραετία 1990-94 εξελέγη αντιπρόεδρος της τότε κοινότητας Ασπροβάλτας, για να εκλεγεί στη συνέχεια πρόεδρος.  Ήταν το πρώτο σκαλοπάτι που κατόρθωσε να ανέβει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το 1998, στη αυλαία της πρώτης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του “Καποδίστρια”, εξελέγη ως ο πρώτος δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Αγίου Γεωργίου, που συμπεριέλαβε τα Βρασνά και την Ασπροβάλτα.   
Στα χρόνια που ακολούθησαν μπήκε στα… βαθιά της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο οι άνθρωποι που τον ξέρουν, ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι είναι ένας μάλλον πετυχημένος δήμαρχος, αφού κατάφερε να καταστήσει την περιοχή του ένα από τα μεγαλύτερα παραθεριστικά θέρετρα του νομού Θεσσαλονίκης.
Η δημοφιλία του είναι μεγάλη και δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στη στήριξη του κόμματος στο οποίο πρόσκειται (ΠΑΣΟΚ). Αντίθετα έστησε ένα δικό του μηχανισμό για να επικρατήσει στον δήμο Αγίου Γεωργίου, ενώ σε καμία εκλογική αναμέτρηση δεν κατέβηκε με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ αλλά με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.
Παρά την… ανώδυνη πορεία του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Φραντζής φέρει ένα στίγμα στο “αυτοδιοικητικό του μητρώο”, η οποία τον οδήγησε σε αναγκαστική παραίτηση, πριν τον παύσει από δήμαρχο με απόφασή της η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  Ήταν την άνοιξη του 2006, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Την περίοδο εκείνη ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου κλήθηκε να απολογηθεί στην αντιπολίτευση, που τον κατήγγειλε, για την απόφασή του να προβεί σε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια σκυροδέματος για έργο του δήμου, από εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος. Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και πολλοί μίλησαν για σκάνδαλο(!) στους κόλπους τους δήμου, παρότι το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει ο δήμος για το προϊόν έφτανε μόλις τα 200 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι καμία εταιρεία δεν δεχόταν να προμηθεύσει το δήμο για τόσο μικρή ποσότητα, οπότε σκέφτηκε τη λύση της συγκεκριμένης εταιρείας, στην οποία ήταν μέτοχος τόσο αυτός όσο και μέλη της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά τη νύφη την πλήρωσε ο κ. Φραντζής, καθώς ήταν ο δήμαρχος και όφειλε να είχε μεταβιβάσει το ποσοστό που του ανήκε. Το στίγμα αυτό ωστόσο κατάφερε να το αποβάλει, αφού στις εκλογές του 2006 επανεξελέγη δήμαρχος για τρίτη συνεχή φορά.   

Από τη βουλή στο δήμο

Οι επιλογές του Δημήτρη Γαλάματη έγιναν αντίστροφα από ό,τι συνηθίζεται, αφού μετά τη βουλή αποφάσισε να στραφεί προς την τοπική αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας το δήμο Βόλβης, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σταυρό. Ο υποψήφιος δήμαρχος που ανήκει στο γαλάζιο στρατόπεδο, εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης το 2004, ενώ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις εθνικές εκλογές το 2007. Είναι γεγονός ότι η φιλοδοξία του αφορούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς άρχισε τον αγώνα του για τη διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας από την εκλογική αναμέτρηση του 2000. Τότε μάλιστα ήταν και ο μικρότερος υποψήφιος του ψηφοδελτίου της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ εκπροσωπούσε τη νεολαία του κόμματος, καθώς είχε διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΕΔ.
Η κομματική του πορεία είναι συγκεκριμένη, αφού με την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά ο πρώην βουλευτής ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ. Και ενώ θα περίμενε κανείς να συνεχίσει τον αγώνα του για την επανεκλογή του στη βουλή, ο κ. Γαλαμάτης έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διεκδικήσει το δήμο Βόλβης. Η έκπληξη όμως ήταν μεγαλύτερη για τους πολίτες του δήμου Βόλβης, που διαπίστωσαν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος υπερασπίζεται τον πολιτικό πολιτισμό, αφού έδωσε τις ευχές του στον αντίπαλο κ. Φραντζή, αποστέλλοντας ανθοδέσμη, ανήμερα της εκδήλωσης για την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του.
Ωστόσο αυτή η στροφή προς την αυτοδιοίκηση τού χρεώθηκε από αντιπάλους, οι οποίοι υποστήριξαν επανειλημμένα ότι, “επειδή δεν του βγήκε η βουλή, γυρίζει τώρα στον τόπο του για να γίνει δήμαρχος”. Παρόλα αυτά η απόφασή του να διεκδικήσει το δήμο ήταν συνειδητή, καθώς γνωρίζει τον τόπο του και, όπως έχει πει, έχει δουλέψει για αυτόν και μέσα από τη βουλή, παρόλο που οι επικριτές του δεν το παραδέχονται.

 

  • Τα λουλούδια. Πρόσωπα χαμηλών τόνων, παρά την πολυετή εμπειρία τους στον πολιτικό στίβο, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Άγγελος Φραντζής και Δημήτρης Γαλαμάτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον δήμο Βόλβης με ιδιαίτερα πολιτισμένο τρόπο. Στην αντιπαράθεσή τους όχι μόνο απουσιάζουν οι προσωπικές επιθέσεις και τα “χτυπήματα κάτω από τη μέση”, που συνηθίζονται στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν λείπουν αβρότητες όπως η αποστολή ευχών με ανθοδέσμη
Της Φανής Σοβιτσλή, απο την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 17/10/2010 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium