Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/11/2022 19:48:46

 Επισκέπτες Online: 653


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΓΙΑ 13η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο "ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ" ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ
20-06-2013
ΓΙΑ 13η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο "ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ" ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού διοργανώνει και εφέτος το τριήμερο 21-22-23 Ιουνίου 2013 τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ» για 13η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή την αναβίωση του εθίμου του παρακαμνιού, ενός πανάρχαιου εθίμου με το οποίο γινόταν εμφανής η είσοδος στο θερινό ηλιοστάσιο. Ο παρακαμνιός γινόταν στον Δρυμό στις 23 Ιουνίου, όταν στις παλαιότερες, παραδοσιακές κοινωνίες, ο λαός μας αντιλαμβανόταν, μέσω της καθημερινής επαφής με τη φύση, την τροπή του ηλίου. Με την προτροπή μιας ηλικιωμένης γυναίκας αναβόταν φωτιά στη γειτονιά, την οποία πηδούσαν γυναίκες και μικρά παιδιά, φορώντας στο κεφάλι στεφάνι από ένα χαρακτηριστικό άσπρο λουλούδι, τη «λυγιά», για να χαρίσει στους συμμετέχοντες ευλυγισία. Ενώ οι συμμετέχοντες πηδούσαν τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, εύχονταν:«όξω ψύλλοι κι κουριοί, μέσα νήλιους κι χαρά», τινάζοντας τα ζωνάρια και τις ποδιές τους.

Στόχος όλων των εκδηλώσεων είναι η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων και η ανάδειξη του τόπου μας που επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού. Την Παρασκευή 21/6 η ορχήστρα του Θανάση Σέρκου θα αναλάβει την διασκέδασή μας στις «Πέντε Βρύσες» στον Δρυμό (περιοχή SUPER MARKET ΣΑΜΑΡΑ). Στις φετινές μας εκδηλώσεις έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο Ανοιχτό Θέατρο «Τσούκες» Δρυμού στις 22 και 23/6 χορευτικά από τον Αγ. Παντελεήμονα Φλώρινας, Αγ. Πνεύμα Σερρών, Βαμβακόφυτο, Καμπάνη Κιλκίς και Χαλάστρα, που θα μας παρουσιάσουν χορούς, τραγούδια και έθιμα του τόπου τους, με σεβασμό στην παράδοση του τόπου τους. Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει στις 23/6 με τη συμμετοχή των τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και του ΚΑ.Π.Η. Δρυμού. Με τη φιλοδοξία ο Παρακαμνιός να είναι η εναρκτήρια εκδήλωση για ένα πολιτιστικό καλοκαίρι στον Δρυμό, σας περιμένουμε με χαρά. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium