Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/5/2024 18:11:51Επισκέπτες Online: 524


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΛΟΞΟΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟ
26-06-2013
ΛΟΞΟΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟ

Μετά τους Ολλανδούς και τους Γάλλους στην... ουρά για τη γαλακτοβιομηχανία και ο Δασκαλόπουλος

Δύο από τους ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς γάλακτος με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας κι ένας… παλιός γνώριμος του κλάδου, που φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για τη «μεγάλη επιστροφή», συνθέτουν το παζλ των υποψήφιων αγοραστών για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.


Του Γιάννη Τσατσάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, η ολλανδική FrieslandCampina, η γαλλική Danone αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ και παλιός ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ (που πλέον ανήκει στη Vivartia του ομίλου MIG), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη μακεδονίτικη εταιρεία η οποία, μετά την απόρριψη σε πρώτο βαθμό του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99, βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και παραμένει εδώ και μήνες παραγωγικά ανενεργή.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων και του Νίκου Κολιού βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες μέρες δύο ορκωτοί λογιστές έχουν αποκτήσει πρόσβαση και περνούν… από κόσκινο τα οικονομικά αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΓΝΟ.

Κι αν για τους δύο ξένους ομίλους το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΑΓΝΟ είναι εύλογο  η είσοδος στο
παιχνίδι του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα «επενδυτικής απραξίας» και σχεδόν αποκλειστικής ενασχόλησης με τα του ΣΕΒ, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη ΔΕΛΤΑ φαίνεται ότι επιχειρεί ένα εντυπωσιακό come-back όχι μόνο στο χώρο του γάλακτος αλλά και στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας με όχημα την Damma Holdings. Tο επενδυτικό fund δηλαδή που ο ίδιος ίδρυσε και το οποίο πρόσφατα απέκτησε, υπενθυμίζουμε, σημαντικό ποσοστό στη ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).  

Τα σχέδια των ξένων «μνηστήρων»
Η FrieslandCampina είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά γάλακτος. Ο ολλανδικός συνεταιριστικός κολοσσός το 2011 προχώρησε στη δημιουργία της δικής του μονάδας στην Πάτρα όπου παράγει γιαούρτι και γάλα υπό την επωνυμία ΝΟΥΝΟΥ. Στόχος του, όμως, είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στο πεδίο των τυροκομικών, εγχείρημα για το οποίο θεωρεί ως εξαιρετικό «εργαλείο» την ΑΓΝΟ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η FrieslandCampina είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον και για τη Δωδώνη παρόλο που αυτό δε μετουσιώθηκε ποτέ σε δεσμευτική προσφορά. Πέραν αυτού, οι Ολλανδοί την τελευταία διετία ενισχύουν συστηματικά την παρουσία τους στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πέρυσι προχώρησαν στην εξαγορά δύο σερβικών γαλακτοβιομηχανιών (Imlek και Mlekara Subotica) με αθροιστικό τζίρο της τάξης των 270 εκατ. ευρώ.

Η Danone, επίσης μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες του κόσμου, δεν έχει καταφέρει μέχρι
σήμερα να στήσει παραγωγική βάση στη χώρα μας. Έτσι, εξακολουθεί να εισάγει τα προϊόντα που διακινεί στην ελληνική αγορά από περιοχές της Νοτιανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης όπου διαθέτει εργοστάσια (Σερβία, Τσεχία κ.α.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος (μεταφορικά). Αυτός ήταν και ο λόγος που –όπως και η FrieslandCampina, άλλωστε- «ψάχτηκε» αρκετά πριν από ένα χρόνο για την απόκτηση της Δωδώνη.

Τέλος στη συνεργασία με Lidl;
Eν τω μεταξύ, στην καταγγελία της σύμβασης συνεργασίας με τον όμιλο Κολιού φαίνεται ότι προχώρησε η Lidl. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των κτηνοτρόφων, η αλυσίδα προμηθευτόταν γιαούρτι, βούτυρο και γάλα ιδιωτικής ετικέτας από την ΑΓΝΟ, όμως η μονάδα της Κολιός -όπου έχουν «μεταφερθεί» πολλά προϊόντα- δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής γιαουρτιού. Η αλυσίδα φαίνεται ότι έκλεισε συνεργασία με άλλη βιομηχανία της Β. Ελλάδας.


www.agronews.gr  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium