Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/3/2024 16:24:23

Επισκέπτες Online: 413


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΓΝΟ: ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΤΑ ΧΡΕΗ
15-07-2013
ΑΓΝΟ: ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΤΑ ΧΡΕΗ


Παζάρια για την ΑΓΝΟ στην πλάτη των παραγωγών

«Γκρίζα ζώνη» στη φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ Κολιού και Δασκαλόπουλου για την εξαγορά της ΑΓΝΟ εξακολουθούν να αποτελούν οι οφειλές προς τους κτηνοτρόφους. Την ώρα που ο «Mίστερ Δέλτα» φαίνεται ότι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στο χώρο.

Του Γιάννη Τσατσάκη


Έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη για οριστική συμφωνία μεταξύ του Νίκου Κολιού και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τη μεταβίβαση στον δεύτερο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Οι δυο επιχειρηματίες φέρονται να έχουν δώσει τα χέρια και, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, το deal είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και, μάλιστα, ανεξαρτήτα από την έκβαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει εναντίον του Κολιού οι κτηνοτρόφοι για τις οφειλές ύψους
2,7 εκατ. €.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την επαναλειτουργία της μονάδας της ΑΓΝΟ έχει ήδη εξασφαλιστεί προσωπικό 110 ατόμων καθώς και 60 εξωτερικοί συνεργάτες. Πρόκειται για εργαζόμενους της ΑΓΝΟ επί ιδιοκτησίας Κολιού οι οποίοι έχουν δεχτεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίες με απολαβές πολύ χαμηλότερες από αυτές που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν η συμφωνία θα σηματοδοτήσει, εκτός των άλλων, τη «μεγάλη επιστροφή»  στο χώρο του γάλακτος για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο ο οποίος, εκτός από το ΣΕΒ, έχει συνδέσει το όνομά του με τη ΔΕΛΤΑ (την οποία πούλησε συνέχεια στη Vivartia του ομίλου MIG).

Η επένδυση στην ΑΓΝΟ θα πραγματοποιηθεί μέσω της Damma Holdings, του επενδυτικού fund δηλαδή που έχει ιδρύσει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ και το οποίο πρόσφατα απέκτησε ποσοστό άνω του 30% σε άλλη μια βιομηχανία από το χώρο των τροφίμων και ποτών, τη ζυθοποιία ΕΖΑ.

«Καβάτζα» οι ξένοι
Σε περίπτωση, βέβαια, που για κάποιο λόγο δεν τελεσφορήσουν οι επαφές με το Δασκαλόπουλο, ως «πρώτοι επιλαχόντες» προβάλλουν δύο ξένοι όμιλοι με  ηγετική θέση και πανίσχυρο brandname στην παγκόσμια γορά γάλακτος οι οποίοι, όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ, η Agrenda, έχουν εξαρχής εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για την εταιρεία. Ο λόγος για τη FrieslandCampina και τη γαλλική Danone.

Ο ολλανδικός συνεταιριστικός κολοσσός είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη διεθνή αγορά γάλακτος και από το 2011, όπως είναι γνωστό, προχώρησε στη δημιουργία της δικής του μονάδας στην Πάτρα όπου παράγει γιαούρτι και γάλα με την επωνυμία ΝΟΥΝΟΥ.

Στις άμεσες επιδιώξεις του είναι να επεκτείνει τις εν Ελλάδι δραστηριότητές του και στον τομέα των τυροκομικών, εξ ου και το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Να σημειωθεί εδώ ότι για τον ίδιο λόγο πριν από ένα χρόνο είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, έστω κι αν στο τέλος δεν προχώρησε στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Εξίσου ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον της Danone. Ο γαλλικός ιδιωτικός όμιλος, το όνομα του οποίου έχει «παίξει» για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών που βρέθηκαν προς πώληση την τελευταία τετραετία, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελληνική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αυτό το διάστημα λανσάρει μια νέα σειρά premium προϊόντων με την επωνυμία «Γαλακτοπωλείο». Ωστόσο, ο μεγάλος «καημός» των Γάλλων είναι η έλλειψη εγχώριας παραγωγικής βάσης, κάτι που τους αναγκάζει να εισάγουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους από  χώρες της Νοτιανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης όπου διαθέτουν εργοστάσια (Σερβία, Τσεχία κ.α.) -με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Danone είχε εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την πώληση της Δωδώνη.

«Καύρεμα» των οφειλών που αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ φοβούνται οι αγελαδοτρόφοι 

Οι πληρωμές «καίνε» τους κτηνοτρόφους

Με μεγάλη ανησυχία κι εύλογο ενδιαφέρον παρακολουθούν, από τη μεριά τους, τις εξελίξεις γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΓΝΟ οι κτηνοτρόφοι. Η δική τους προσοχή εστιάζεται σε δύο βασικά ζητήματα: Το πρώτο είναι εάν και πότε θα εξοφληθούν για τα περίπου 2,7 εκατ. ευρώ που έχουν λαμβάνειν από τη γαλακτοβιομηχανία.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το προφίλ του όποιου νέου ιδιοκτήτη (εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία) και τα μελλοντικά σχέδιά του για την εταιρεία και την προμήθεια πρώτης ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η άρνηση της διοίκησης της εταιρείας –η οποία εμφανίζεται να μεταφέρει τους σχεδιασμούς του επενδυτή- να δεσμευθεί για την καταβολή των οφειλομένων. Μάλιστα, σε μια κίνηση «καλής θέλησης» οι παραγωγοί προθυμοποιήθηκαν να αποσύρουν την προσφυγή τους εφόσον εξοφληθούν τα χρωστούμενα ή, έστω, τους δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους. Ωστόσο, απάντηση δεν υπήρξε από την εταιρεία η οποία, υπενθυμίζεται, πριν από μερικές εβδομάδες είχε φέρει πρόταση -κι αυτή στο… μιλητό- για «κούρεμα» ύψους 40%. Εξελίξεις, πάντως, θα υπάρξουν σύντομα ειδικά αν πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη είναι, όπως διαρρέεται, να τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ -το οποίο παραμένει αδρανές εδώ και τέσσερις μήνες. Για να γίνει αυτό, εκτός από εργαζόμενους, θα χρειαστεί και πρώτη ύλη…

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την οικονομική κατάρρευση της ΑΓΝΟ μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει αλλάξει επαγγελματική «στέγη». Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο κομμάτι παραδίδουν το γάλα τους στην ΜΕΒΓΑΛ, ενώ εξίσου μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνεων που συνεργάζονται με τη ΦΑΓΕ.

Επί του παρόντος, πάντως, οι κτηνοτρόφοι θεωρούν σημαντική «νίκη» την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απαγορεύεται τουλάχιστον μέχρι την 1η Αυγούστου η μεταβίβαση του σήματος της ΑΓΝΟ.  Όπως υποστηρίζουν -εφόσον τελεσιδικήσει υπέρ τους- τους καθιστά δυνητικά μαζί με την ΑΤΕbank, δικαιούχους με ειδικό δικαίωμα σε ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο της γαλακτοβιομηχανίας (το σήμα) και άρα τους δίνει το δικαίωμα να προσβλέπουν ότι μπορεί και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους από την τελευταία. Κι αυτό γιατί όπως λένε, αν τεθεί θέμα πώλησης και οι ίδιοι δεν συμφωνούν γιατί διαβλέπουν ότι δεν θα τους συμφέρει μια τέτοια κίνηση, θα μπορούν να μπλοκάρουν τη συναλλαγή.

Βέβαια, από την πλευρά Κολιού υποστηρίζουν ότι ούτως ή άλλως το σχέδιο δεν είναι να πωληθεί  αυτοτελώς το σήμα της ΑΓΝΟ, αλλά ως «πακέτο» με τις εγκαταστάσεις».

Παράγοντας που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο είναι και η επικείμενη ετυμηγορία του Εφετείου (αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες), το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί επί της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου, βάσει της οποίας δεν είχε εγκριθεί η υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99. Η απόφαση του Εφετείου δεν αποκλείεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για το μέλλον της εταιρείας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε λύσεις ή αδιέξοδα.

Το «οκτάμηνο του διαβόλου» για τους γαλατάδες

Η ΑΓΝΟ έδωσε γραμμή στους βιομηχάνους

Τον Αύγουστο συμπληρώνονται οκτώ μήνες από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι η ιστορική γαλακτοβιομηχανία οδεύει προς το άρθρο 99, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Η είδηση ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την εγχώρια κτηνοτροφία, με τις φήμες για το μέλλον τουλάχιστον μιας ακόμη βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας να… οργιάζουν και τους Ρώσους επενδυτές της Δωδώνη να αποδεικνύονται τελικά πιο ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και τις πληρωμές από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για την ΑΓΝΟ, τα σημάδια είχαν φανεί αρκετά νωρίς τουλάχιστον στη διαδρομή των τελευταίων δέκα χρόνων που μεσολάβησαν από την -περιπετειώδη και με έντονο πολιτικό παρασκήνιο- ιδιωτικοποίησή της το 2003. Τα χρέη συσσωρεύονταν με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ το μερίδιο αγοράς της τον τελευταίο χρόνο είχε υποχωρήσει κάτω από το 2%, παρά το επιχειρηματικό «άνοιγμα» στους φούρνους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου. Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση τόσο των παραγωγών όσο και των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ήταν κοινό μυστικό, ενώ η εταιρεία χρωστάει σημαντικά ποσά και στο ΙΚΑ. Πρόσφατα μάλιστα ο  κ. Κολιός συνελήφθη εκ νέου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 281.312,20 ευρώ για τη χρονική περίοδο από 01-12-2012 έως 31-12-2012 και 273.058,81 ευρώ για τη χρονική περίοδο 01-01-2013 έως 31-01-2013.

Από δυο χωριά οι εργαζόμενοι
Στα δύο φαίνεται να έχουν χωριστεί οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, εν τω μεταξύ,  με αφορμή την πρόταση της διοίκησης της βιομηχανίας και του νέου αγοραστή για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Το επίσημο σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην βάλουν τις υπογραφές τους στις νέες συμβάσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Την ίδια ώρα, όμως, ένας άλλο σχηματισμός με το όνομα «επιτροπή εργαζομένων» -την οποία το σωματείο δεν αναγνωρίζει- καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ώστε να ξανανοίξει η εταιρεία και αφήνει αιχμές εναντίον της διοίκησης του σωματείου.
 
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή σε ανακοίνωσή της κατηγορεί το σωματείο ότι επιχειρεί να «παραπλανήσει τους εναπομείναντες υποστηρικτές του και το καταναλωτικό κοινό ότι προσπαθεί με τον ένα η τον άλλο τρόπο για το καλό δήθεν του συνόλου των εργαζομένων της εταιρείας». «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν αυτοί οι κύριοι ότι τα ψέματα τελείωσαν. Αφού κατάφεραν με την αδιάλλακτη στάση τους να μας οδηγήσουν στην απόγνωση και στην εξαθλίωση ακόμη μιλάνε για διαπραγμάτευση. Όταν μπορούσαν να κάνουν διαπραγμάτευση καλούσαν γενικές συνελεύσεις και τις διέλυαν μόνοι τους στο τέλος χωρίς να παίρνουν αποφάσεις».

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον 170 εργαζόμενοι έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει ατομικές συμβάσεις και καλεί την πλειοψηφία του προεδρείου του σωματείου και τους «συμβουλάτορές» της «να σταματήσουν τα συνδικαλιστικά τους παιχνιδάκια γιατί αυτοί εργάζονται στις ανταγωνίστριες εταιρείες της ΑΓΝΟ ΑΕ, ενώ εμείς όχι».

Στην απάντησή του το Σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για «προφανή πρόθεση κατασυκοφάντησης του αγώνα των εργαζόμενων και την διάσπαση του σωματείου, ώστε να καταστεί εύφορο το έδαφος για την εύκολη αποδοχή των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας, την μείωση μισθών, τις απολύσεις κλπ, όπως προωθούνται μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας». Χαρακτηρίζει ως αδιαμφισβήτητα συκοφαντικό για το σύνολο των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου και αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην προσβολή της τιμής των μελών του και στην υποβάθμιση της αξίας τους ενώπιον των συναδέλφων μας ο ξεδιάντροπος ισχυρισμός της «Επιτροπής» ότι δήθεν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου εργάζονται σε Ανταγωνίστριες Εταιρείες». Τέλος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για «τις θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπείς όρους αμοιβής εργασίας και για αξιοπρεπείς όρους εξόδου από την εργασία».


www.agronews.gr

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium