Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/3/2024 16:29:41

Επισκέπτες Online: 427


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΝΕΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13-11-2013
ΝΕΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Πηγαίνουν πάλι πίσω οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, το τεχνικό πρόγραμμα του 2014 και αυξάνεται ο κίνδυνος να μην μπορεί ο νομός να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγει

Του Τάσου Τασιούλα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης. Εν μέσω διαφωνιών αναβλήθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης τα θέματα του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2014, της κατασκευής των δυο μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης και της τιμολογιακής πολιτικής για τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να χάνεται διαρκώς πολύτιμος χρόνος και να μην καταλήγουν οι αρμόδιοι σε μια οριστική λύση.

Ο κίνδυνος να μην έχει η Θεσσαλονίκη που να πάει τα σκουπίδια της σε δυο χρόνια είναι υπαρκτός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΤΑΝΘ, Μιχάλη Γεράνη… Την ίδια ώρα τα μέλη της αντιπολίτευσης στο δ.σ. ζητούν αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, εγείρουν ερωτήματα για την κατασκευή των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης μέσω ΣΔΙΤ και για τη δυναμικότητά τους, ενώ επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον της διαχείρισης, παρά την πίεση χρόνου.

Μόλις πριν από λίγες μέρες είχε καταστεί σαφές από τη διοίκηση του ΣΟΤΑΝΘ ότι πρέπει να τρέξουν τα βασικά έργα του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού, αλλιώς κινδυνεύουν να χαθούν προθεσμίες, χρηματοδοτήσεις και τελικά να κορεστεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη στο τριτοκοσμικό καθεστώς των χωματερών.

Σήμερα, ο κ. Γεράνης έφερε προς ψήφιση στη συνεδρίαση το τεχνικό πρόγραμμα του 2014, όπου περιλαμβάνονται και οι δυο μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, που προβλέπεται να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και μάλιστα ο φάκελος τουλάχιστον του εργοστασίου στη Μαυροράχη να υποβληθεί στην αρμόδια Γραμματεία και να γίνει ο διαγωνισμός ως το τέλος του έτους. Επίσης, σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική η εισήγηση του κ. Γεράνη ήταν να συνεχίσει και το επόμενο έτος να κοστολογείται με 22 ευρώ ο τόνος των σκουπιδιών, δεδομένου ότι οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν νέες αυξήσεις, ενώ αναμένεται να προστεθεί και το νέο τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων (35 ευρώ ο τόνος) που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Η πρόταση του κ. Γεράνη για τη δυναμικότητα των μονάδων Μαυροράχης και Αγίου Αντωνίου ήταν να μειωθεί σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς (η πρώτη να έχει δυναμικότητα 250.000 τόνων και η δεύτερη 150.000), καθώς και η παραγωγή σκουπιδιών στο νομό Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί κατά περίπου 20% (πριν από δυο χρόνια η Θεσσαλονίκη παρήγαγε πάνω από 600.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως και πλέον δεν ξεπερνά τους 500.000 τόνους).

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και το μέλος του δ.σ. του ΣΟΤΑΝΘ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, όπως και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δε συμφωνεί με τη δέσμευση της διαχείρισης για 30 χρόνια μέσω ΣΔΙΤ και ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε τις αντιρρήσεις του για το κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες (τριπλασιασμός τελών). Ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε ότι είναι ντροπή να μη λύνεται το θέμα των σκουπιδιών και έκανε λόγο για παρελκυστικές τακτικές, ενώ ο κ. Φάμελλος ζήτησε αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού στη βάση των νέων δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωση της δυναμικότητας των μονάδων, θέτοντας και ζήτημα χωροθέτησης.

Μετά όλα αυτά, το μόνο που εγκρίθηκε ήταν τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να πληρωθούν στο Δήμο Λαγκαδά, τα οποία προσδιορίστηκαν στα 2,5 εκ. ευρώ ετησίως για το γεγονός ότι στην περιοχή του διοχετεύονται όλα τα απορρίμματα της Θεσσαλονίκης.


www.voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium