Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/5/2024 00:25:38Επισκέπτες Online: 574


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΛΒΗ ΜΕ 27.000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
26-10-2010
ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΛΒΗ ΜΕ 27.000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


Σχεδόν αναλλοίωτο παραμένει φέτος το εκλογικό σώμα στο νεοσύστατο δήμο Βόλβης, ο οποίος συνενώνει έξι δήμους της περιοχής γύρω από τη λίμνη. Οι δήμοι των 3.000 - 6.000 εγγεγραμμένων πλέον συγκροτούν ένα μεγάλο δήμο με περίπου 27.000 εγγεγραμμένους, όπου τα πάντα είναι ρευστά ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, αν κάποιος συνυπολογίσει τα αποτελέσματα των περσινών εθνικών εκλογών, που έστω κι αν δεν αποτελούν συγκρίσιμο μέγεθος, μπορούν να δώσουν μια εικόνα για τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τις τοποθετήσεις των εκλογέων.

Από την άλλη, το τελικό αποτέλεσμα είναι δυνατόν να μην έχει την παραμικρή σχέση με την κομματική τοποθέτηση του σώματος, δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχει έντονο το τοπικό στοιχείο. Και ειδικά σε περιοχές με μικρά πληθυσμιακά μεγέθη όπου όλοι είναι γνωστοί τα... καλούπια των κομματικών μηχανισμών δε χωρούν εύκολα την τελική ψήφο.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον καλλικράτειο δήμο Βόλβης. Ο Αγγελος Φραντζής, δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει συνυποψηφίους τον Δημήτρη Γαλαμάτη, πρώην βουλευτή της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης, και την προερχόμενη από το ΚΚΕ Βασιλική (Βάσω) Πολυζωίδου.

Οι δήμοι που συνενώνονται στη Βόλβη είναι: Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Εγνατίας, Μαδύτου και Ρεντίνας. Μεγαλύτερος πληθυσμιακά είναι ο δήμος Αρέθουσας, με περίπου 6.000 εγγεγραμμένους, και ακολουθούν οι δήμοι Ρεντίνας και Απολλωνίας (από περίπου 5.000 εγγεγραμμένους), οι δήμοι Εγνατίας και Αγίου Γεωργίου (από περίπου 4.000) και μικρότερος είναι ο δήμος Μαδύτου (περίπου 3.000 εγγεγραμμένους).

Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, συνολικά το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει και στους έξι δήμους 8.441 ψήφους, η ΝΔ είχε λάβει 9.000 ψήφους και το ΚΚΕ 1.421. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ισχυρότερη είναι η παρουσία του ΛΑΟΣ (1.075), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (619) και έπονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (274).

Ο Α. Φραντζής

Ο κ. Φραντζής επισήμανε στον «Α» ότι «η συγκρότηση του δήμου Βόλβης συνιστά έναν ισχυρό διοικητικό οργανισμό με ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές. Με έκταση 783.000 στρέμματα και μόνιμο πληθυσμό 26.000 κατοίκους διακρίνεται για την πολυσύνθετη μορφολογική του συγκρότηση, τη σχετικά άνετη προσβασιμότητα και ενδοεπικοινωνία του και για το μεγάλο εύρος της ποικιλομορφίας του. Η δυναμική αναπτυξιακή επανεκκίνηση του δήμου μας μπορεί να επιτευχθεί με συντονισμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας».

Τα χαρακτηριστικά που επισημαίνει ο κ. Φραντζής ότι πρέπει να έχει ο νέος δήμος είναι:

- Διευρυμένο δίκτυο δημοτικών υπηρεσιών για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη σε κάθε χωριό.

- Δημοτικές υπηρεσίες για όλους και παντού.

- Αποτελεσματική ενδοδημοτική συγκοινωνιακή σύνδεση για την απρόσκοπτη επικοινωνία και την άνετη προσβασιμότητα.

- Ενισχυμένη την τουριστική δραστηριότητα σε όλο το φάσμα των μορφών και των χαρακτηριστικών της.

- Διασφαλισμένες εγγυήσεις για την αγροτική ανάπτυξη, για την κτηνοτροφία, τη δασοπονία και την αλιεία.

- Εξασφάλιση όρων καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλους τους κατοίκους και ειδικά στους νέους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους και τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

- Υπαρξη όλων των απαραίτητων υποδομών και των έργων που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής να αναδείξει τις πραγματικές του δυνατότητες, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

- Δημιουργία «ομπρέλας προστασίας» των περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης.

- Υπαρξη σύγχρονων σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Δυνατότητα προώθησης όλων των ανθρώπινων δυνάμεων που με το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους προωθούν την τοπική πολιτιστική μας κουλτούρα.

«Οι εγγυήσεις υπάρχουν. Ο δήμος Βόλβης είναι προικισμένος με μία τεράστια γκάμα πλουτοπαραγωγικών πόρων. Αρδευόμενες παραλίμνιες εκτάσεις, δημοτικά και δημόσια δάση, παραθαλάσσιος τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, δυναμική ανοικοδόμηση, ημιορεινές καλλιέργειες, κτηνοτροφικό κεφάλαιο, παραδοσιακοί οικισμοί, υγροβιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι - μνημεία και τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, συνθέτουν το αναπτυξιακό απόθεμα του νέου οικοδομήματος. Το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο, γιατί μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο περιφερειακό δήμο με κοινωνικές υποδομές και ευκαιρίες στην απασχόληση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα δήμο ανθρώπινο, λειτουργικό, ασφαλή, φιλόξενο και σταθερά αναπτυσσόμενο», καταλήγει ο κ. Φραντζής.

Ο Δ. Γαλαμάτης

Ενα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για το νέο δήμο προτείνει ο κ. Γαλαμάτης.

«Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι εκλογές μεγάλης ευθύνης. Τις εκλογές αυτές τις σηματοδοτεί μια σημαντική τομή στο κράτος. Μία αλλαγή της αυτοδιοίκησης, η οποία μας οδηγεί στο τέλος μιας εποχής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα απομεινάρια της παλιάς εποχής της αυτοδιοίκησης δεν εγγυώνται κανένα μέλλον στον τόπο μας, δεν μπορούν να δώσουν καμία προοπτική στον κάτοικο της Βόλβης», επισημαίνει ο πρώην βουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, οι παράγοντες που διαμορφώνουν το «νέο, ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της αυτοδιοίκησης στην εποχή του ''Καλλικράτη''» είναι:

- Η γρήγορη διοικητική συνένωση.

- Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

- Η αναζήτηση πόρων περισσότερο από την Ευρώπη, παρά από το κράτος.

- Η μετατροπή της διοίκησης σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

- Η αναγκαία συμμετοχή του διαδικτύου σε όλες πια τις διαδικασίες άσκησης εξουσίας.

Οπως τόνισε, «τώρα πια απαιτείται σχέδιο, όραμα, γνώση. Δημιουργήσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με επιστήμονες, αξιοποιώντας μελέτες για την περιοχή σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καινοτόμων πολιτικών για την εφαρμογή τους. Γνώμονα στη χάραξη στρατηγικής αποτέλεσε: η βελτίωση και ο επανασχεδιασμός της διοικητικής δομής των κοινωνικών υπηρεσιών, οι σχέσεις αλληλεξάρτησης των αναπτυξιακών αξόνων, η οικονομική ανάπτυξη μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, οι κρίσιμες επιλογές σημαντικών έργων και η απαλλαγή από το κόστος συντήρησής τους, η εξασφάλιση αυτοχρηματοδότησης για την κατασκευή χώρων κοινωφελούς ενδιαφέροντος, η δημιουργία επαφών και επιχειρηματικών ευκαιριών, η συνέργεια μεταξύ δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η ανάγκη αξιοποίησης δυνατοτήτων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η καλλιέργεια επαφών με υπερ-τοπικά πολιτικά κέντρα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η οργάνωση παράλληλα με τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε».

Η Β. Πολυζωίδου

Η Βάσω Πολυζωίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Με καταγωγή από το Σταυρό, κατοικεί σε αυτόν τα τελευταία 20 χρόνια, όπου διατηρεί φροντιστήριο κα εργάζεται σ' αυτό. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

Συμμετέχει στο «κίνημα» από τα φοιτητικά της χρόνια, μέσα από διάφορους φορείς. Υπήρξε μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σταυρού και διετέλεσε υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Οπως επισημαίνει στον «Α», «στις εκλογές του Νοέμβρη θέλουμε να σταλεί μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης». Τα αιτήματα που προκρίνει για το νέο δήμο και θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίξουν την ψήφο τους οι πολίτες είναι:

- Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Υλοποίηση βασικών υποδομών, όπως το αποχετευτικό, οι βιολογικοί σταθμοί των οικισμών, παιδικοί σταθμοί, σχολεία και έργα ύδρευσης.

- Μέτρα για την προστασία και την αξιοποίηση της λίμνης Βόλβης.

- Προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση.

- Κατάργηση των ανοιχτών χωματερών και της ανεξέλεγκτης απόρριψης των λυμάτων.

- Προστασία της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας και του δασικού πλούτου.

- Ανάπτυξη του δήμου με έργα υποδομών προς όφελος όλων.

- Αγώνες ενάντια στην ανεργία. Δουλειά για όλους.

«Ο νέος δήμος χρειάζεται ένα δημοτικό συμβούλιο, που να είναι σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με την πολιτική που θέλει να επιβάλει ο "Καλλικράτης"», επισημαίνει η κ. Πολυζωίδου.

Του Τάσου Τασιούλα, απο τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium