Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/2/2024 19:55:44

Επισκέπτες Online: 430


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΑ ΦΟΥΣΑΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ…
03-12-2013
ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΑ ΦΟΥΣΑΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ…


Του Δημήτρη Χορόσκελη 

Δεν μας έφταναν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών που θέλουν να μας φέρουν, έχουμε κι άλλο ένα μέγιστο θέμα. Σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και το καταστροφικό για το αστικό και περιαστικό πράσινο έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η έκταση του οποίου θα φανεί δραματικότερα μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα κουτσουρεύτηκαν ανεξήγητα κι άγρια (όπως συνήθως) και οι τελευταίες αργυρολεύκες, στον παλιό δρόμο για τη Λητή, που είχαν γλυτώσει από το ολοκαύτωμα της δημαρχίας Σαμαρά και ήταν αληθινά μνημεία της Φύσης. Η περιοχή μοιάζει πλέον με βομβαρδισμένο τοπίο, και μάλιστα από τρία από τα αιωνόβια δέντρα απέμεινε μόνο ο κορμός, ενώ ένα τέταρτο κόπηκε σύριζα. Μετά από τις ανάλογες αψυχολόγητες κι εγκληματικές επεμβάσεις στα πλατάνια των Λουτρών, της πλατείας της εισόδου της πόλης, του μύλου Γεωργιάδη και την αποξήρανση του πανέμορφου κισσού που τα περιτύλιγε, καθώς και σε όλα γενικώς τα δέντρα εντός κι εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, τώρα δεν απομένει παρά να κοπούν και να κουτσουρευτούν τα πεύκα του πάρκου του Επαρχείου και τα δέντρα της κεντρικής πλατείας, για να ολοκληρωθεί η ανελέητη εκστρατεία διωγμού του πρασίνου από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη δεντροφύτευση που έγινε όλο αυτό το διάστημα, ήταν στο πίσω μέρος της περιοχής των Λουτρών (με συμμετοχή εθελοντών) και τα δέντρα εκείνα τελικά ξεράθηκαν επειδή έμεναν συχνά απότιστα, από αμέλεια του Δήμου. Επίσης, ένα άλλο εγκληματικό «έθιμο» που παρουσιάστηκε πρόσφατα και φαίνεται ότι τελικά καθιερώθηκε, είναι και το κουτσούρεμα των εντός πόλης δέντρων κάθε φθινόπωρο, έτσι ώστε να μην έχουν να σκουπίζουν τα φύλλα οι πολυάσχολοι δημοτικοί υπάλληλοι!

Παράλληλα, και οι κάτοικοι της πόλης επιδίδονται, με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, σε αυτό το καταστροφικό «σπορ», ενοχλημένοι από το γεγονός ότι οι περιζήτητες το καλοκαίρι φυλλωσιές των δέντρων, που μας σκιάζουν και μας δροσίζουν, έχουν την κακή συνήθεια το φθινόπωρο να… ρίχνουν τα φύλλα τους! Και ο Έλληνας, ως γνωστόν, είναι μανιακός της καθαριότητας,… «δεν σηκώνει φύλλο στο σπαθί του»! Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα δέντρα που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, κλπ.) υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δήμου, οι περίοικοι, ενθαρρυμένοι προφανώς από τον δημοτικό διωγμό του πρασίνου των τελευταίων ετών, εφαρμόζουν κι αυτοί -ανενόχλητοι, φυσικά- ολοένα και περισσότερο τη συνταγή «πονάει φύλλο, κόβει δέντρο»! Μάλιστα κάποιοι, πιο ανυπόμονοι, ρίχνουν δηλητήρια στη ρίζα για να ξεραθούν αμέσως!

Πέρα από το γεγονός ότι το πράγμα είναι εντελώς παράλογο (θέλουμε τα δέντρα αλλά όχι τα  φύλλα τους!), είναι και πολύ σοβαρό για τον εξής λόγο. Την πρώτη χρονιά κόπηκαν/κόβονται τα χοντρά κλαδιά, τη δεύτερη τα μοιραία μικρότερα που βγαίνουν με αποτέλεσμα, την τρίτη ή την τέταρτη, τα διαδοχικά κλαδεμένα κλαδιά του δέντρου να είναι τόσο λεπτά που να μην υπάρχει η δυνατότητα να φυτρώσουν νέα και να ξεραίνονται. Αν προσθέσουμε εδώ το γεγονός ότι κλαδεύονται δραστικά και μεγάλης ηλικίας δέντρα, τα οποία δεν έχουν το απαραίτητο σθένος να δημιουργήσουν νέα κλαδιά (όπως π.χ. οι αιωνόβιες αργυρολεύκες που αναφέραμε προηγουμένως), εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Με αυτό τον ρυθμό και αυτή την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, μέσα σε δυο-τρία χρόνια το πράσινο εντός πολεοδομικού συγκροτήματος θα είναι -δυστυχώς- παρελθόν! Και η παρούσα Δημοτική Αρχή θα έχει τη θλιβερή διάκριση να έχει συντελέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, μετά από εκείνη της δημαρχίας Σαμαρά!
Σου αρέσει το άρθρο;Θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα;Για όσους μένουν ή κατάγονται απο το Δήμο Λαγκαδά.
Θέλεις να ενημερώνεσαι και εσύ;
Κάνε "Like" στη σελίδα του "Lagadas.net"Μπες και εσύ στη συζήτηση    

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium