Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 08:50:24Επισκέπτες Online: 414


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Χ.Υ.Τ.Α.Λ. δηλαδή: Χώρος, Υγειονομικής, Ταφής, Ανθρώπινης, Λογικής.
05-12-2013
Χ.Υ.Τ.Α.Λ. δηλαδή: Χώρος, Υγειονομικής, Ταφής, Ανθρώπινης, Λογικής.


Του Τρύφωνα Τσομπάνη


Δεν νομίζω ότι θα απείχε κανείς πολύ από την πραγματικότητα, αν τροποποιούσε την γνωστή  ρήση και έλεγε: «εκεί που αρχίζει ο ΧΥΤΑ τελειώνει η λογική» και το λέω αυτό μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία των φορέων της Επαρχίας και την τραγική παρουσία του κ.Γεράνη, προέδρου του ΦΟΣΔΑ. Αλήθεια ποιός κάλεσε τον κ.Γεράνη; Ποιός ήθελε στ’ αλήθεια ν’ ακούσει το όσα του έγραψαν να διαβάσει με τόσο κακό τρόπο; Ποιος αγνοούσε τα γελοία επιχειρήματά του; Ποιός προσπαθούσε να έχει την γνώμη και την άποψη αυτών των ανθρώπων που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον μας; Τι θα περίμενε κανείς να ακούσει από έναν άνθρωπο που πληρώνεται για να μας θάψει στα σκουπίδια και να μολύνει τις πηγές μας ενσυνείδητα πλέον; Ποιος ήθελε να βλέπει έναν άνθρωπο να ψεύδεται ασύστολα λέγοντας πως «ο ΧΥΤΑ δεν ρυπαίνει», και να παραδέχεται όμως στη συνέχεια πως «έφαγε πρόστιμο 65.000 ευρώ ο ΦΟΣΔΑ για ρύπανση και κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ του»; Ποιος έφερε έναν πολιτικό της αυτοδιοίκησης, που ανέλαβε τη βρωμιά της υπόθεσης επι μισθώ, να μας κάνει μαθήματα δημοκρατίας και συμπεριφοράς, προσπαθώντας με τον πιο τραγελαφικό τρόπο, να μας πείσει πως οι Ευρωπαίοι δημιουργούν εργοστάσια καύσης στο κέντρο των πόλεων και εμείς θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που δεν τον τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο!!! Ποιός θα μπορούσε να πιστέψει στ’ αλήθεια έναν διάδοχο του κ.Ζουρνά, που χρόνια τώρα μας φλόμωσαν στο ψέμα και το δούλεμα, τραγικά ανίκανοι να διαχειριστούν το πρόβλημά τους; Αλλά μου έκανε εντύπωση πως αυτοί που τον κάλεσαν, δεν κάλεσαν τους βουλευτές της περιοχής μας, (όπως απεκάλυψε η κ.Ξουλίδου, την κάλεσε ο Σύλλογος της Ασσήρου), και δεν κάλεσαν επίσης έναν χωροφύλακα να συλλάβει και να  οδηγήσει τον κ.Γεράνη στο αυτόφωρο, όταν παραδεχόταν δημοσίως, ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί πλημμελώς, γι αυτό και τιμωρήθηκε με πρόστιμο, ότι ζημίωσε το Δημόσιο και ότι είναι  καταστροφέας της περιοχής μας. Δηλαδή παραδεχόταν ο αφελής ότι παρανόμησε και παρέβη το καθήκον του, και κάποιοι τον κοιτούσανε στα μάτια μη και θυμώσει και μας φύγει. Άλλωστε στην περίφημη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2011, έδιναν το λόγο της «τιμής» τους οι Δημοτικοί μας άρχοντες, όλων των ομάδων, ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, θα κάνουν ότι χρειαζόταν για ένα σωστό περιβάλλον, θα, θα, θα ,θα, θα. Τι έκαναν;  ΤΙΠΟΤΑ !!!  Αντήλλασσαν απλά φιλοφρονήσεις με τον «υψηλό καλεσμένο» τους και μάλωναν τους αγανακτισμένους δημότες, γιατί δεν έδειχναν καλό χαρακτήρα στον «ευεργέτη μας».

Ο Μητροπολίτης τόλμησε και είπε μπροστά τους, ότι θα πρέπει να γίνουν μηνύσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων που χειρίζονται της υπόθεση του ΧΥΤΑ και υπογράφουν τις εγκληματικές τους αποφάσεις, αλλά  οι άρχοντές μας δεν κατάλαβαν τίποτα. Και ούτε πρόκειται να καταλάβουν ποτέ, όσο θα «αντισταθμίζουν» την πολιτική  θητεία τους με τα λεφτά της προδοσίας της επαρχίας μας. Τόσα εκατομμύρια αντισταθμιστικών, ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ στ’ αλήθεια τόσα χρόνια, πέρα από εκδρομές και φιέστες αμφιβόλου ποιότητος;

Πριν από 14 περίπου χρόνια είχαμε γράψει ότι είναι όντως πολύ δύσκολο να τα βάλεις με ένα κράτος που αποφασίζει να σε καταστρέψει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και είχαμε προτείνει πως απέναντι σε ένα τέτοιο κράτος-φονιά, πρέπει να σταθούμε νομικά και προσφεύγοντας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, και επίσης οι τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν μόνες τους την διάσωση της κληρονομιάς και της γης τους. Πώς; Με το να σεβαστούν τον πολιτισμό τους και να τον αναδείξουν όπου μπορούν. Π.χ. η περιοχή της Ασσήρου έχει κρυμμένους στα σπλάχνα της αρκετούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, τους οποίους ανέσκαψε πριν από χρόνια η Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία. Αν ο Δήμος χρηματοδοτούσε την ίδια Αρχαιολογική εταιρεία να συνεχίσει τις ανασκαφές και να αναδείξει την περιοχή σε αρχαιολογικό χώρο, ποιος θα μπορούσε να χωροθετήσει τον ΧΥΤΑ στην περιοχή; Ποιος θα τα έβαζε με την Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία και ποια Ευρώπη θα χρηματοδοτούσε μια τέτοια καταστροφή του περιβάλλοντος; Με δεδομένο μάλιστα ότι σε απόσταση μικρή βρίσκεται η χρυσοφόρα, σε ευρήματα, περιοχή του Δερβενίου, η Τούμπα του Περιβολακίου, ο Μακεδονικός τάφος στα Λαγυνά και στο Καβαλάρι, ο αρχαιολογικός χώρος στη Γερακαρού που βρέθηκαν τα πιο ενδιαφέροντα πολεμικά όπλα από την εποχή των αρχαίων Μακεδόνων και τόσοι ακόμη πολιτισμικοί θησαυροί, θα υπήρχε ένας ισχυρός λόγος να ματαιώσουμε το έγκλημα. Η περιοχή της Βέροιας γλύτωσε από τον ΧΥΤΑ εξαιτίας της Βεργίνας και των υδροφόρων πηγών που τροφοδοτούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά εμείς βέβαια δεν είμαστε Θεσσαλονικείς, είμαστε επαρχιώτες.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι ξύπνησε ο γίγαντας λαός, ότι κανένας δεν έχαψε τις διαβεβαιώσεις Γεράνη, που προσπαθούσε να διαψεύσει τον ειδικό του σύμβουλο κ. Γ.Ζουρνά, ο οποίος τόσα χρόνια ζει από τα σκουπίδια της πόλης του, μισθοδοτούμενος προφανώς ως ειδήμων. Άλλωστε όλοι το λένε ότι τα σκουπίδια έχουν λεφτά !!! Η κοινωνία των πολιτών της επαρχίας μας θα επαγρυπνεί, όσο οι αρμόδιοι θα χασμουριούνται δημοσίως και θα επαναπαύονται στα θα και στα διότι τους!!!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium