Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/6/2024 16:02:49Επισκέπτες Online: 477


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΕΞΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ
27-10-2010
ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΕΞΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ


Η ενοποίηση ολόκληρης της επαρχίας Λαγκαδά, με τη συνένωση των δήμων Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου, Κορώνειας, Καλλινδοίων, Λαχανά και Σοχού σε ένα μεγάλο δήμο, καθιστά το νέο καλλικράτειο δήμο του Λαγκαδά, που καλύπτει 1,5 εκατ. στρέμματα, τον τρίτο σε έκταση ηπειρωτικό δήμο της χώρας.

Οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών, πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της συνύπαρξης των πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους δήμων. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, οι... φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν οδήγησαν σε έξι υποψηφιότητες, εκ των οποίων τρεις προέρχονται από το χώρο της ΝΔ (Γ. Καραγιάννης, Σ. Καμαρούδης και Γ. Αναστασιάδης), δύο από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ (Δ. Ράβναλης και Γ. Ρόκος) και μία από το ΚΚΕ (Φ. Γεωργουδάκης).

 

 

 

 

Ιωάννης Καραγιάννης «Νέα Πορεία»

Ο δικηγόρος Ιωάννης Καραγιάννης εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998, και δήμαρχος του Λαγκαδά το 2002, τη δεύτερη Κυριακή με το οριακό 51,15%, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006, επανεκλέχτηκε πανηγυρικά από την πρώτη Κυριακή με 55,49% και διεκδικεί, όπως επισημαίνει, «καθαρή επικράτηση» και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Ο κ. Καραγιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πορεία», ήταν ο πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο για τον οποίο ανακοινώθηκε η επίσημη υποστήριξη της ΝΔ, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «είμαστε η πρώτη παράταξη με προγραμματικές θέσεις για τον "Καλλικράτη" και το νέο δήμο. Πρώτος μας στόχος είναι να επουλώσουμε τις πληγές από τον "Καλλικράτη", γιατί δε συμφωνούμε με τη χωροταξική κατανομή των δήμων, η οποία δεν έγινε για την εξυπηρέτηση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αλλά επιβλήθηκε από τους όρους του μνημονίου».

Στον απολογισμό του έργου του τα 8 χρόνια της διοίκησης του δήμου, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Λαγκαδά, έξι νέων σχολείων, τη δημιουργία της λουτρόπολης, την αντικατάσταση των παλιών δικτύων ύδρευσης σε Καβαλάρι, Κολχικό και Λαγυνά κ.ά.

Το σύστημα διοίκησης του νέου δήμου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Καραγιάννη, θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: οι υφιστάμενες κοινότητες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα παραμείνουν ανοικτές με υπαλλήλους διοίκησης και καθαριότητας. Τα δημαρχεία σε κάθε πρώην δήμο θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη και ο Λαγκαδάς θα έχει συντονιστικό ρόλο, «με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του δήμου μας».

 

Δημήτρης Ράβναλης «Πάμε Μπροστά»

Ο εφοριακός Δημήτριος Ράβναλης εκλέχτηκε το 2006 δήμαρχος Ασσήρου τη δεύτερη Κυριακή, με ποσοστό 57,58%, έχοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Προτεραιότητά του, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Λαγκαδά, «αποτελεί η οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία του νέου καλλικράτειου δήμου και η οικονομική εξυγίανση και ευρωστία του νέου δήμου Λαγκαδά, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το δύσκολο έργο του».

Παράλληλα, για τον κ. Ράβναλη ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή έχουν η προστασία του περιβάλλοντος και η συστηματική προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η πολύ μεγάλη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, τόνισε ότι πρόκειται για «τομείς που μπορούν ανατεθούν σε νέες βάσεις, να γίνουν πιο σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί, με την προϋπόθεση να συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής ένα σώμα ειδικών επιστημόνων που θα κάνει προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο δήμος Λαγκαδά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη λεγομένη πράσινη ανάπτυξη και τον αγροτουρισμό».

Εκτός από την οικιστική ανάπτυξη περιοχών του νέου δήμου που βρίσκονται κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προτάσσει τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, την εγκατάσταση και λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων κ.λπ.

Τέλος, τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν στην περιοχή μας να μεταφέρονται, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόνο δραστηριότητες και λειτουργίες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την περιοχή, όπως είναι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Αυτή η πρακτική που ακολουθούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια θα σταματήσει».

 

Σταύρος Καμαρούδης «Αναδημιουργία»

Ο εφοριακός και επί 12ετία δήμαρχος Καλλινδοίων, Σταύρος Καμαρούδης, παρόλο που προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, εναντιώθηκε στην απόφαση του κόμματος να δώσει το «χρίσμα» στον Γ. Καραγιάννη και διεκδικεί το νέο δήμο Λαγκαδά, όχι ως «αντάρτης» όπως τονίζει, αλλά ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. «Δεν είμαι αντάρτης. Μπορεί ιδεολογικά να βρισκόμαστε σε κάποιο χώρο, όμως δεν ανήκουμε στα κόμματα, αλλά τα κόμματα ανήκουν τους πολίτες», τονίζει.

Ο κ. Καμαρούδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Αναδημιουργία», εκλέγεται συνεχώς από το 1998 δήμαρχος Καλλινδοίων από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό περίπου 52%.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά, σημειώνει ότι «δεν πρέπει να πάμε στη λογική ότι ο δήμος είναι μόνον ο Λαγκαδάς και τα γύρω χωριά θα φθίνουν διαρκώς. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουμε και εμείς, να χαράξουμε ένα δρόμο και να δημιουργηθεί ένα "φυτώριο" για τα νέα παιδιά, από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τις τύχες του τόπου... Μπορούμε και θέλουμε να προσφέρουμε».

Ο κ. Καμαρούδης υποστηρίζει με περηφάνια ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στο δήμο για προσωπικά οφέλη, «κάτι που φαίνεται από την προσωπική οικονομική μου κατάσταση», αλλά ότι «μόνος σκοπός μου ήταν και είναι να υπηρετήσω τον τόπο».

Στόχος του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή και να σταματήσει η φθίνουσα πορεία, με όπλα του «τη γνώση και τη φιλοπατρία και με γνώμονα ότι μας αξίζει καλύτερη μοίρα».

 

Γιώργος Ρόκος «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Με προϋπηρεσία στα έδρανα της Βουλής, εκλεγμένος με το ΔΗΚΚΙ το 1996 αλλά και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος του ΠΑΚ επί δικτατορίας, ο χημικός - μηχανικός Γιώργος Ρόκος κατεβαίνει υποψήφιος για το δήμο του Λαγκαδά, επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Δήμου Λαγκαδά».

«Για μένα σημαντικό ήταν ο νόμος του "Καλλικράτη", ένα σοβαρό εγχείρημα που δίνει αρμοδιότητες από το το αθηνοκεντρικό κράτος στην περιφερειακή διοίκηση. Ο "Καλλικράτης" χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία και ιδιαίτερα η επαρχία του Λαγκαδά που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Ζητούμενο είναι το επιχειρείν, καθώς το επιδοτούμενο σύστημα της περιφερειακής διοίκησης είναι ατελέσφορο και χρεοκοπημένο, καθώς οι δήμοι ήταν μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ», τονίζει ο κ. Ρόκος..

Στόχος του είναι η ισόρροπη ανάπτυξη «των ορεινών όγκων του Σοχού και του Ζαγκλιβερίου με τον ευρύτερο παραλίμνιο κάμπο του Λαγκαδά», η ενίσχυση του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του εργάτη, του επαγγελματία, του επιστήμονα, του υπαλλήλου, του συνταξιούχου και κυρίως των νέων.

Οσο για την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ο κ. Ρόκος τονίζει ότι «σεβόμαστε τα πολιτικά κόμματα και το θεσμικό τους ρόλο, αλλά απαιτούμε αυτά να αφήσουν τα μέλη τους να αποφασίσουν για τον τόπο τους, χωρίς κηδεμόνες και κομματικούς προστάτες».

 

Φίλιππος Γεωργουδάκης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την υποστήριξη του ΚΚΕ, είναι ο Φίλιππας Γεωργουδάκης.

«Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη έχουν έντονη πολιτική σημασία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του βάρβαρου μνημονίου, όλων των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα αλλά και του "Καλλικράτη", που αποτελεί αλλαγή της διοικητικής δομής του κράτους, ώστε να ανταποκρίνεται αυτό στις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου, είναι αναγκαίο ο λαός να προσέλθει στις κάλπες με κριτήρια ψήφου που θα καταδικάζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και θα ενισχύουν αποφασιστικά το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο νέο δήμο του Λαγκαδά», τονίζει.

Ο κ. Γεωργουδάκης σημειώνει ότι «η διαφορά με τις εθνικές εκλογές είναι ότι η ψήφος καθορίζει τη σύνθεση των τοπικών κρατικών οργάνων και όχι του Κοινοβουλίου, τοπικών οργάνων όμως, που θα είναι υποχρεωμένα από τη φύση και το νόμο να υλοποιούν το κυβερνητικό έργο σε τοπικό επίπεδο, άρα η ψήφος είναι ισοδύναμης σημασίας με τις εθνικές εκλογές.

»Η καταδίκη των συνδυασμών που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο μας αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα στην αντίσταση, στη διεκδίκηση, στην καλύτερη οργάνωση του κινήματος μπροστά στους δύσκολους αγώνες».

 

Γιάννης Αναστασιάδης «Νέος Δήμος, Νέα Αρχή»

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αναστασιάδης και πρώην αντιδήμαρχος Λαγκαδά, εκλεγμένος με το συνδυασμό του Γ. Καραγιάννη, διεκδικεί το δήμο Λαγκαδά επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Νέος Δήμος, Νέα Αρχή»

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011 είμαστε όλοι δημότες ενός μεγάλου δήμου. Χωρίς να μας τρομάζει το μέγεθος, σε έκταση ή πληθυσμό, πρέπει να το δούμε όλοι σαν ευκαιρία, σαν μια πρόκληση να ισχυροποιηθούμε, να διεκδικήσουμε, να δημιουργήσουμε, να φύγουμε μπροστά και να πετύχουμε. Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που για να γίνει πράξη, χρειάζεται δουλειά, σχέδιο και όραμα, καθαρή σκέψη και φρέσκες ιδέες, διάθεση για ανιδιοτελή συμπεριφορά, χρειάζονται νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι με γνώση και εμπειρία, όλα αυτά που μας έλειπαν τόσα χρόνια. Με την παράταξή μας τολμήσαμε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας, γιατί κάποτε πρέπει να περάσουμε από τα ψέματα στην αλήθεια, από την αδράνεια στη δράση, από τις αδυναμίες, τα μισόλογα, τις άστοχες ενέργειες και τις οδυνηρές παραλείψεις στη δυναμική διεκδίκηση».

Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι «η δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας παντού και για όλους. Είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές κατεστημένων, για διεκδικήσεις, ακόμη και συγκρούσεις, όταν χρειαστεί, αλλά θα πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε σαν δήμος και θα πετύχουμε», καταλήγει.

Του Βασίλη Πεκλάρη, απο την εφημερίδα Αγγελιοφόρος 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium