Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 22:12:01



















Επισκέπτες Online: 1146


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
05-02-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση αναφορικά με τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, υπέβαλαν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ερώτηση:
 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

-  Οικονομικών

-  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ»

Η εταιρεία ΑΓΝΟ Α.Ε, ιδιοκτήτης της πάλαι ποτέ δημόσιου χαρακτήρα «ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ ΣΥΝ.ΠΕ», αγοράστηκε το 2003 από την ιδιωτική εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία ανήκε. Η ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας έγινε αφού είχε προηγηθεί εκκαθάριση των τεράστιων χρεών που είχαν συσσωρευτεί και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. εξαγόρασε τις μετοχές της ΑΓΝΟ από την ΑΤΕ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από την ΑΤΕ, καταβάλλοντας από ίδια κεφάλαια μόνο 1,2 εκατομμύρια για την προκαταβολή. Βασικός όρος της πώλησης ήταν η εξασφάλιση των εργαζομένων, προϋπόθεση που συμπεριλήφθηκε ως όρος στην σύμβαση εξαγοράς.

Έκτοτε, η επιχείρηση επί μία δεκαετία δεν παρουσίασε ποτέ κέρδη, παρά τον σημαντικό κύκλο εργασιών (έσοδα 67 εκατομμυρίων ευρώ το 2011), συσσωρεύοντας έτσι εκ νέου σημαντικά χρέη.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Όμιλος ΚΟΛΙΟΣ κατέθεσε αίτημα υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επιδιώκοντας «κούρεμα» των οφειλών της. Τόσο η αίτηση προς το Πρωτοδικείο, όσο και η έφεση απορρίφθηκαν. Από τον Μάρτιο του 2013 το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό εξ' υπαιτιότητος του εργοδότη.

Αν και η διοίκηση της επιχείρησης δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει τις οφειλές της, ωστόσο προχωράει σε επιλεκτική εξόφληση ορισμένων χρεών όπως αυτά προς τους κύριους προμηθευτές της (τις εταιρείες συσκευασιών και καυσίμων). Επίσης, έχει προβεί στην εξόφληση ορισμένων μόνο από τις πολύμηνες οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών, έπειτα από απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, δύο δεδομένα, τα οποία αναγνώρισε και το Εφετείο, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ενδεικτικά των κινήσεων του Ομίλου. Πρώτον, λίγες εβδομάδες πριν γίνει η αίτηση υπαγωγής στην προπτωχευτική διαδικασία, η ΑΓΝΟ μεταβίβασε τον στόλο των οχημάτων διανομής της στην μητρική εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. Δεύτερον, εκτός από κύριο μέτοχο της ΑΓΝΟ (κατέχει το 99,9% το μετοχικού κεφαλαίου), η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. είναι και από τους σημαντικότερους πιστωτές, με αξιώσεις επί της πρώτης ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα χρέη αυτά το Εφετείο Θεσσαλονίκης αναφέρει στην απόφασή του ότι «δεν αποδείχθηκε η πραγματική αιτία της εν λόγω οφειλής, καθώς δεν προκύπτει από τα προσκομιζόμενα έγγραφα ότι το ποσόν αυτό ανταποκρίνεται σε πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών, ποια είναι η φύση αυτών, πότε έλαβαν χώρα και τι ποσό αφορούσε η καθεμία».

Τα χρέη της ΑΓΝΟ ανέρχονται πλέον σε 50 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ' αυτών να είναι στην ΑΤΕ (17,5 εκατ.) και σημαντικά ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, κτηνοτρόφους και προς το δημόσιο.

Ήδη, υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή εκ μέρους του ομίλου για την πώληση της βιομηχανίας.

Οι 375 εργαζόμενοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς παραμένουν για πάρα πολλούς μήνες απλήρωτοι (οι οφειλές της επιχείρησης αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ) και βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε πλήρη αβεβαιότητα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον. Συγκεκριμένα, τους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές 6 μηνών. Για τον λόγο αυτόν 90 από τους εργαζόμενους έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Να προστεθεί ότι, από τον Φεβρουάριο του 2013, 119 άτομα από το προσωπικό έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ με την λήξη της μετενέργειας της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης στις 14-5-2013, πολλοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με χαμηλότερους μισθούς και ημερομίσθια.

Σε αντίστοιχα δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, στους οποίους η γαλακτοβιομηχανία οφείλει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη Νίκου Κολλιού, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις χείρας τρίτων λόγω των συσσωρευμένων σε αυτούς οφειλών. Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γάλακτος με τους κτηνοτρόφους «να στήνονται με την πλάτη στον τοίχο» από τις γαλακτοβιομηχανίες μετά και από το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και η οικονομική εξόντωση του κλάδου από την αύξηση στα κόστη παραγωγής και στους φόρους εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα θα λάβουν για την καταβολή όλων των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων;
  2. Ποια μέτρα θα λάβουν για την αποπληρωμή των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας προς τους κτηνοτρόφους;
  3. Ποια μέτρα θα λάβουν για την αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο;
  4. Θα ελέγξουν τις ενδοομιλικές συναλλαγές του ομίλου ΚΟΛΙΟΣ και την νομιμότητα των απαιτήσεων της μητρικής ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. από την ΑΓΝΟ;
  5. Σε περίπτωση πώλησης της ΑΓΝΟ Α.Ε., πως θα διασφαλίσουν την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Τσουκαλάς Δημήτρης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium