Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/6/2024 22:29:08Επισκέπτες Online: 1003


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Παραμερίστε να περάσουν οι ικανοί
16-02-2014
Παραμερίστε να περάσουν οι ικανοί


Χρονογραφικά σημειώματα του Τρύφωνα Τσομπάνη   

Η Κυριακάτικη «εφημεριδομαφαγία» πάντα με προκαλεί σε σκέψεις και προβληματισμούς, γιατί τελικά επιβεβαιώνεις ότι όλη η Ελλάδα ένα μεγάλο χωριό, αλλά και το χωριό σου όλη η Ελλάδα. Το μόνιμο θέμα των εφημερίδων, η τακτική των κομμάτων στις Δημοτικές εκλογές και μια εφημερίδα αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες υπό μορφήν διαγγέλματος, για να τονίσει ότι «οι πολίτες δεν θέλουν κομματικούς υποψηφίους και ανθρώπους που να μιλούν ξύλινη γλώσσα για να διοικούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί  και τα κόμματα; Ποιους ακούν επιτέλους πριν πάρουν τις αποφάσεις τους;» τον τελευταίο λόγο, επισημαίνει, θα έχει η σιωπηλή θυμωμένη μάζα η οποία θα δώσει τη λύση.

Το κακό είναι, με τα κόμματα, ότι κι αν ακόμα έχουν προς προώθηση κάποια σοβαρά πρόσωπα, στην ουσία τα καίνε προωθώντας τα, γιατί πάντα ο Έλληνας θέλει να πηγαίνει κόντρα, στις κεντρικές επιλογές κατά τις Δημοτικές ή Περιφερειακές ακόμα και της Ευρωπαϊκές εκλογές, για να τιμωρήσει κόμματα και πολιτικές καταστροφικές για τον τόπο. Πρέπει κάπου να βγάλει το άχτι του, και τώρα ιδιαίτερα ένα παραπάνω. Ας αφήσουν λοιπόν το λαό να κάνει τις επιλογές του και να είναι  σίγουροι ότι και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας. Αντίθετα όταν παρενέβησαν δυναμικά την τελευταία στιγμή, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και πληρώνοντας ψήφους, πολλές φορές έκαναν το λαό να ρίχνει φάσκελα στον καθρέφτη του και να απαξιώνει την πολιτική.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν και τη δυνατότητα και τις δυνάμεις να εκφράσουν την αγάπη τους για τον τόπο, καλύτερα από την κάθε κεντρική Αθηναϊκή εξουσία. Σίγουρα όμως χρειάζεται προσοχή στην λογική των επιλογών, γιατί κινδυνεύουμε να βρίζουμε μεν την Αθήνα, αλλά να ενεργούμε και να αποφασίζουμε Αθηναϊκά. Τι εννοώ; Σε κάποια οικονομική εφημερίδα αναφέρεται η περίπτωση μιας Ελληνίδας (της Μαρίας Πάππας στο Σικάγο) που είναι διορισμένη από την Αμερικανική Κυβέρνηση για την είσπραξη των φόρων των ακινήτων. Η διάθεσή της να βοηθήσει τη χώρα με την τεχνογνωσία της και την εμπειρία της, είναι δηλωμένη και γνωστή στους κυβερνώντες. Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις γνώσεις της, η Ψωροκώσταινα όμως δεν το θεώρησε αναγκαίο να χρησιμοποιήσει μια Ελληνίδα για να κερδίσει τεχνογνωσία και χρήμα, μια και είναι η μόνη υπηρεσία στην Αμερική που δουλεύει με αποτέλεσμα και οικονομικό όφελος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις του Δημόσιου βίου μας, όπου ένας δημοσιογράφος γίνεται υπουργός πολιτισμού, ένας γιατρός υπουργός βιομηχανίας, ή ένας απόφοιτος Λυκείου ή ΤΕΙ σύμβουλος υπουργού.

Αυτό το αρρωστημένο πνεύμα στη επιλογή συμβούλων, συνεργατών, ειδικών επιστημόνων και γραμματειακού επιτελείου έχει περάσει δυστυχώς και στην αυτοδιοίκηση, όπου ο κάθε Δήμαρχος, επιλέγει με τα δικά του κριτήρια, με το έτσι θέλω, χωρίς καμιά διαφάνεια, συμβούλους και συνεργάτες, ακόμα και αποφοίτους του Γυμνασίου-Λυκείου, που θα του κάνουν την δουλειά του, και όχι τη δουλειά του Δήμου. Τα αποτελέσματα γνωστά. Όταν κάτι δεν πάει καλά τα φορτώνει όχι στην επιλογή του, αλλά στον κακό συνεργάτη. Όμως το κακό έχει γίνει, κονδύλια χάθηκαν από ανεπαρκείς συνεργάτες, δουλειά δεν έγινε και όταν ανακαλύπτουμε το λάθος είναι αργά. Αλήθεια όταν ένας ηγέτης θέλει 4 χρόνια για να καταλάβει την ανεπάρκεια των συνεργατών που διάλεξε, πόσα χρόνια θέλει να καταλάβει τα προβλήματα του τόπου; Οι όποιες επιλογές λοιπόν ας γίνονται με κριτήρια αξιολόγησης μυαλού, εξειδίκευσης, επιστημοσύνης, μεταπτυχιακών σπουδών, πετυχημένης σταδιοδρομίας, αναγνωρισμένης προσφοράς, ακόμα περισσότερο στην επιλογή Δημοτικών Συμβούλων ανθρώπων που θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν άποψη και γνώση και όχι να υποτάσσονται στον κάθε ένα για να τους συντάξει ένα έγγραφο χωρίς λάθη.

Κάποιος παλιός πολιτικός έλεγε, πως άμα διαλέγεις συνεργάτες και συμβούλους από την κορυφή, το έργο σου θα είναι κορυφαίο, αν όμως διαλέγεις από τα μπάζα, το έργο σου θα είναι για τα μπάζα. Και δεν είναι που αδικείς τον εαυτό σου, αδικείς και τον τόπο σου. Θέλω να ελπίζω πως και σε τούτες τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα πρυτανεύσει η λογική και το κοινό συμφέρον του τόπου μας.

Οι άξιοι, οι αδιάφθοροι, οι καλύτεροι, οι πετυχημένοι να περάσουν μπροστά και θα τους χειροκροτήσουμε όλοι.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium