Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/7/2024 23:20:13Επισκέπτες Online: 675


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
14-04-2014
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

                                              
Του Τρύφωνα Τσομπάνη

«Ιδού αναβαίνομεν…»

Η πορεία μας προς το Πάσχα, είναι μια ανάβαση πνευματική που μας καλεί ο Χριστός να τολμήσουμε μαζί Του. «Δεύτε ουν και ημείς» λέει, ελάτε δηλαδή και σεις  αλλά πώς; Mε καθαρό νου και καρδιά να συμπορευτούμε μαζί Του σταυρώνοντας πάθη και επιθυμίες και νεκρώνοντας τις ηδονές του βίου μας. Έτσι μονάχα μπορούμε να συναναστηθούμε κι όλας μαζί Του και να υψωθούμε στη βασιλεία των ουρανών. Ψιλά γράμματα ίσως για τους πολλούς, αδιάφορα για κάποιους, τρελά για μερικούς. Όμως ο ίδιος ο Χριστός και οι μαθητές του μίλησαν αρκετά για αυτή την «μωρία του σταυρού» και του πάθους Του, την πραγματική τρέλα, όπου ένας Θεός γίνεται άνθρωπος για να σώσει το ανθρώπινο γένος, όχι ως βασιλιάς και κυρίαρχος, αλλά ως δούλος των πάντων, ως θύμα και σφάγιο ιερό μιας θυσίας που στηρίχτηκε στην «τρέλα της αγάπης» του Θεού για το πλάσμα του. Κανένας άλλος Θεός δεν έφτασε στη θυσία για να σώσει το πλάσμα του, αντίθετα άλλοι ζητούσαν θυσίες των ανθρώπων για χάρη τους. Ποτέ ίσως ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να κατανοήσει την μανιώδη αγάπη Του για το πλάσμα Του. Όσοι το κατανόησαν, το κατανόησαν βιωματικά, καρδιακά, μέσα από το θαύμα της δικής τους αγάπης προς τον άνθρωπο και αυτοί έγιναν άγιοι της εκκλησίας. Όταν ρώτησαν ένα ασκητή τι είναι αγάπη, απάντησε: πως «αγάπη είναι να βρεις στο δρόμο σου έναν λεπρό, να του δώσεις το υγιές σώμα σου και να πάρεις το δικό του πληγιασμένο σώμα».

Αυτό δηλαδή που έκανε ο Χριστός παίρνοντας την ανθρώπινη σάρκα και αθανατίζοντας την προοπτική της. Η Μεγαλοβδομάδα ήδη άνοιξε με όλο εκείνο ωραίο το σκηνικό, θείο και ανθρώπινο, που μας καλεί σε μια άλλη πορεία. Κυριακή των Βαΐων με δάφνες στα χέρια ίσως και μείς υποδεχόμαστε τον Μεσσία, όμως τα ιστορικά γεγονότα μαρτυρούν πλέον την μεταστροφή του λαού από το «ωσαννά» στο «άρον, άρον σταύρωσον αυτόν». Το ευμετάβολο της ανθρώπινης φύσης!!!  Ίσως όμως η ιστορία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαλέξουμε μια άλλα πρακτική απέναντι στον Χριστό, αυτή του λαού της Αντιόχειας όταν επαναστάτησε απέναντι στον Βασιλιά Σέλευκο και αφού τον κακοποίησε τον φυλάκισε με σκοπό να τον θανατώσει. Όμως ο Σέλευκος κατόρθωσε με τη βοήθεια του δεσμοφύλακά του να δραπετεύσει και να διαφύγει μεν, αλλά κυνηγημένος από τον λαό του. Όταν κάποτε τον έφθασαν και τον συνέλαβαν ξανά, είδαν μπροστά τους έναν βασιλιά σε τραγική κατάσταση, χτυπημένο, πληγιασμένο και αγνώριστο από την αγωνία. Τότε τους λύθηκαν τα πόδια και γονάτισαν μπροστά του μετανοιωμένοι για το κατάντημά του και δίνοντας όρκο αμοιβαίας συγνώμης. Τον σήκωσαν, τον ανέβασαν στο θρόνο και του υποσχέθηκαν αιώνια αφοσίωση. Ο Χριστός δεν ήταν ούτε βασιλιάς, ούτε εξουσιαστής σαν τον Σέλευκο, αντίθετα έδωσε στο λαό μόνο αγάπη, ελπίδα και γιατρειά. Άρα του αξίζει μια καλύτερη συμπεριφορά. Συνήθως τέτοιες μέρες περιοριζόμαστε σε εξωτερικές εκδηλώσεις, δεν τολμάμε να προχωρήσουμε πέρα απ’ αυτές και δυστυχώς έτσι χάνουμε την ουσία των πραγμάτων που είναι η συνάντηση με τον Θεό και το πλάσμα Του, τον άλλον άνθρωπο.

Ίσως θα συγκινηθούμε ακούγοντας το «ιδού ο νυμφίος έρχεται», ίσως δακρύσουμε και στην περιφορά του σταυρού στο «σήμερον κρεμάται επι ξύλου», πόσο όμως αυτή η συγκίνηση θα αγγίξει τα μύχια βάθη της ψυχής μας και τα πάθη της;  Τι λοιπόν πρέπει να γίνει; Το λέει ένα ωραίο τροπάριο της Μεγάλης Δευτέρας: «Ελάτε να καλλιεργήσουμε με προθυμία ό,τι μας χάρισε ο Χριστός, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας να προσφέρουμε ,άλλος την σοφία του με ενάρετες πράξεις, άλλος ας υπηρετήσει τον αδελφό του, άλλος ας φροντίσει τους φτωχούς και ας σκορπίσει τα αγαθά του σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό το δάνειο που μας έδωσε ο Χριστός, ας το πολλαπλασιάσουμε ως σωστοί διαχειριστές για να νιώσουμε τη χαρά της θυσιαστικής αγάπης Του».

Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να αρθούμε λίγο πιο πάνω από την καθημερινότητα  και τα ανθρώπινα πάθη. «Ιδού αναβαίνομεν», ας σηκωθούμε λοιπόν λίγο ψηλότερα.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium