Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/5/2024 17:51:14Επισκέπτες Online: 511


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Κατασκευή μονάδας βιοαερίου στο Λαγκαδά
18-04-2014
Κατασκευή μονάδας βιοαερίου στο Λαγκαδά


Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εκμετάλλευση του βιοαερίου θα γίνει στην περιοχή του Λαγκαδά.

Του Τάσου Τασιούλα

Πέρα από μια μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εγκατάσταση που εγκρίθηκε σήμερα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, δίνει λύση σε ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα της επαρχίας Λαγκαδά, που είναι τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων και τα αγροτικά υπολείμματα.

Όλα αυτά σήμερα καταλήγουν σε ρέματα, χειμάρρους, λίμνες, ποτάμια και χωράφια προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ρύπανση. Με τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας, δυναμικότητας 78.580 τόνων ετησίως, τα απόβλητα από τις κτηνοτροφικές μονάδες θα καίγονται και θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια 998 Μεγαβάτ.

Η επένδυση ανήκει στην εταιρία «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ – BIOGAS-LAGADA» και θα κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο 18,6 στρεμμάτων του αγροκτήματος Κολχικού.

«Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ανεξάρτητου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 998 ΜW από ΑΠΕ με χρήση βιοαερίου, που παράγεται με την τεχνολογία της αναερόβιας ενζυματικής επεξεργασίας από αγροτική βιομάζα, που πρόκειται να εγκατασταθεί σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις», αναφέρει στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπά, «η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε λόγω της έντονης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και ζώων (αιγοπρόβατα, βουστάσια, πτηνοτροφικές μονάδες, χοιροτροφεία) από τις οποίες η δραστηριότητα μπορεί να παραλαμβάνει την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή του βιοαερίου, που είναι τα ζωικά απόβλητα και υποπροϊόντα».

Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα ζωικά απόβλητα που θα προέρχονται από κτηνοτροφικές μονάδες, και γεωργικά υπολείμματα. Ετησίως έχει υπολογιστεί ότι θα αξιοποιούνται 73.000 τόνοι κτηνοτροφικών λυμάτων και 5.580 τόνοι γεωργικών υπολειμμάτων σε στερεή μορφή (4.650 τόνοι ενσίρωμα καλαμποκιού και 930 τόνοι ενσίρωμα σιτηρών).

www.voria.gr
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium