Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/6/2024 15:03:52Επισκέπτες Online: 508


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ
27-04-2014
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ


«Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο» είπε ο Αϊνστάιν.

 

Ο σοφός λαός μας λέει πως «απ’ τα λάθη μας μαθαίνουμε». Αρκετοί γονείς διακατέχονται από την αγωνία να εξαφανίσουν τα λάθη των παιδιών στερώντας τους στην ουσία το πιο πολύτιμο μάθημα ζωής που είναι:  «η μάθηση μέσα απ’ τα λάθη μας». Με το παραμικρό λάθος χτυπάει συναγερμός και πολλές φορές σπεύδουμε οι ίδιοι να διορθώσουμε τα λάθη των παιδιών μας ή να τα παραβλέψουμε.  

Ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική οικογένεια είναι οι γονείς να διαβάζουμε οι ίδιοι τα παιδιά μας προσφέροντάς τους «έτοιμη τροφή», στην προσπάθειά μας να εκμηδενίσουμε τα λάθη τους πριν αξιολογηθούν και βαθμολογηθούν στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αποκρύπτεται από τους εκπαιδευτικούς η πραγματική επίτευξη των στόχων τους και η κατάκτηση και εμπέδωση της ύλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διορθώνονται πραγματικά. Τα παιδιά εθίζονται και αυτά στο κρύψιμο των λαθών και των αδυναμιών τους και γίνονται τελειομανή αποκτώντας έντονα τον φόβο της αποτυχίας. Βέβαια, αυτό «εξυπηρετεί» εμάς τους γονείς γιατί τα παιδιά με τέτοια χαρακτηριστικά αφιερώνονται στην αναζήτηση της επιτυχίας και γίνονται καλοί μαθητές. Το κόστος όμως είναι πολύ μεγάλο. Τα παιδιά που δεν τους επιτρέπονται τα λάθη, τελικά, δεν τα επιτρέπουν και στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν πραγματικά.

Η αυτοπεποίθησή τους, παρά την αντίθετη εικόνα που ενδεχομένως προβάλλουν προς τα έξω, δεν ενισχύεται και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί να καταρρεύσουν στην πρώτη αποτυχία. Αντίθετα από ότι νομίζουμε, η αυτοπεποίθηση δεν αποκτάται από τις συνεχείς νίκες, αλλά χτίζεται κυρίως μετά από την αυτενέργεια για την διόρθωση των λαθών. Τα λάθη των παιδιών είναι εκείνα που θα τα ενεργοποιήσουν να δοκιμάσουν και άλλους δρόμους και θα τα μάθουν να δρουν με άλλους τρόπους. Όσο οι περισσότεροι από εμάς τους γονείς βλέπουμε τα παιδιά μας σαν κομμάτι του εαυτού μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να θέλουν εκείνα να εκπληρώσουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα. Καλό είναι λοιπόν να αναγνωρίσουμε την ατομικότητα των παιδιών μας και να τα αφήσουμε να κάνουν τα δικά τους λάθη ώστε να μάθουν μέσα από αυτά. Εξάλλου αν δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μας να «πέφτουν» πώς εκείνα θα μάθουν να «ξανασηκώνονται».  Τα λάθη των παιδιών είναι δικαίωμά τους και η μάθηση μέσα από αυτά είναι ατομική τους απόφαση. Τα λάθη των παιδιών είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους.

Αν τους στερήσουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό και τον κρύψουμε βαθιά, είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν ποτέ τους να τον βρουν ή αν τον βρουν να μην έχει πια γι’ αυτά καμία απολύτως αξία.

Καραποστόλου Κατερίνα

Δασκάλα Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου Χρυσαυγής
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium