Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/3/2024 14:21:36Επισκέπτες Online: 405


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική;
13-05-2014
Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική;

Της Χριστίνας Γκούντα

Κρίνοντας εξ ιδίων και πρώτα απ’ όλα στον στενό οικογενειακό μου κύκλο, ξεκίνησα να ψάχνω τις γενεσιουργές αιτίες αυτής της αποστροφής των νέων γενικότερα από το πολιτικό σύστημα.
Το πρώτο πράμα που συνειδητοποίησα είναι πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε την νεολαία για αυτήν την επιλογή της διότι φαίνεται να είναι απόλυτα συνειδητή, και έχει να κάνει με ένα μείγμα συναισθημάτων όπως απογοήτευση, θυμός και ένα σωρό άλλα αρνητικά που δυστυχώς γεννάει το πολιτικό σύστημα. Ένα δεύτερο έχει να κάνει με το πόσο η πολιτική, ως έχει σήμερα τους αντιπροσωπεύει. Μια τρίτη παράμετρος που κάνει τους νέους να αποστρέφονται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι διότι νιώθουν πιθανώς ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην ζωή τους ακόμη και εάν εμπλακούν οι ίδιοι ενεργά.

Και τέλος, έχει εμπεδωθεί στους νεολαίους μας δυστυχώς, μια γενικότερη αντίληψη πως όσοι ασχολούνται με τα κοινά, το κάνουν για να πάρουν και όχι για να δώσουν. Βέβαια ας αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να εμπλακεί σ’ αυτήν την διαδικασία όταν γύρω του βλέπει πως εύκολα κάποιος που έχει ήδη στρωμένη πολιτική διαδρομή θα είναι επικρατέστερος έναντι κάποιου που θα αγωνιστεί μόνο με τις δυνάμεις του και τις δικές του αντιλήψεις, αρχές και τα πιστεύω του. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο δεύτερος έχει πολύ δύσβατο δρόμο μπροστά του και πολύ λίγες πιθανότητες να επιβιώσει πολιτικά σ’ αυτόν τον σκληρά ανταγωνιστικό χώρο.

Δεν μπορώ όμως να μην καμαρώσω και να συγχαρώ τα παιδιά που τολμούν και προσπαθούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί η ζωή και ιδιαίτερα σήμερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες και ένα πολιτικό περιβάλλον διαρκούς αποσύνθεσης.

Τελικά, αυτό που εμένα με εξοργίζει είναι η "μητροπολιτική" στάση των πολιτικών που αυτοχρίζονται ισόβιοι και καταλήγουν να ζουν και να συντηρούνται από την πολιτική κάνοντας την αυτοσκοπό… Έχω την αίσθηση ότι εδώ ακριβώς σταματάει και καταλύεται κάθε έννοια προσφοράς στο δημόσιο βίο. Με ποιο τρόπο λοιπόν ο ερασιτέχνης ονειροπόλος ενθουσιώδης νεολαίος θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά  ανάμεσα σε συμπληγάδες που διαρκώς συμπιέζουν τον κόσμο του;
Εδώ θα σταματήσω τις διαπιστώσεις που ενδεχομένως λίγο πολύ κάνουμε σχεδόν όλοι μας, χωρίς όμως ουσιαστικό περιεχόμενο τελικά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας προσπάθεια να αλλάξουμε αυτές τις αρνητικές ισορροπίες εις βάρος της νεολαίας και να προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγωνίζονται και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής και κοινωνικής φωνής του τόπου, διότι μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο ίσως κάποτε αλλάξουμε το νόημα της πολιτικής ζωής, εμπλουτίζοντας την με αξιακό περιεχόμενο.


Είμαι βέβαιη ότι με την συμμετοχή της νεολαίας θα καταφέρουμε να απομακρύνουμε  τους Μαθουσάλες του πολιτικού βίου που όλα τα ξέρουν και ποτέ δεν κάνουν λάθος. Και τέλος, αν δεν πάρετε στα χέρια  την τύχη… μην καρτεράτε από τους κάθε είδους σωτήρες που υπόσχονται να πάντα στους πάντες, να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Το μέλλον είναι δική σας υπόθεση και όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο για όλους μας. Η παρότρυνση αυτή απευθύνεται πρώτα στα δικά μου παιδιά κι αυτά ήταν η αφορμή να ξεδιπλώσω αυτές τις λίγες σκέψεις.


Υ.Σ. : Μάθετε να ψαρεύετε, λένε οι κινέζοι, γιατί αν περιμένετε να σας φέρουν ψάρια να φάτε, δυστυχώς θα περιμένετε…!! θα περιμένετε..!! θα περιμένετε!!!!!!
Τις συνέπειες αυτής της αναμονής, ούτως ή άλλως, τις ζείτε σήμερα.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium