Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2021 19:49:16


    Επισκέπτες Online: 708


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
26-05-2014
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σημαντικές ανατροπές επιφύλασσε ο δεύτερος γύρος σε πέντε από τους δέκα περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπου διενεργήθηκαν επαναληπτικές εκλογές.

Των Νίκου Ηλιάδη, Φανής Σοβιτσλή


Τέσσερις εν ενεργεία δήμαρχοι απέτυχαν να επανεκλεγούν, ενώ ανατροπή σημειώθηκε και στο δήμο Θερμαϊκού, όπου επικράτησε ο χαμένος των εκλογών του 2010. Την επιστροφή τους στο δημαρχιακό αξίωμα εξασφάλισαν τρεις πρώην δήμαρχοι (Καραγιάννης, Μαυρομάτης, Τσουκνιδάς). Σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών η χθεσινή αναμέτρηση ανέδειξε κυρίαρχη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κέρδισε τους επτά από τους δέκα περιφερειακούς δήμους, ενώ είχε επικρατήσει και σε άλλους δύο (Αμπελόκηποι-Μενεμένη και Πυλαία-Χορτιάτης) από τον πρώτο γύρο. Στον αντίποδα η κεντροαριστερά επικράτησε χθες σε τρεις δήμους και μαζί με τη Θέρμη, η οποία κρίθηκε την πρώτη Κυριακή, αλλά και τον κεντρικό δήμο ελέγχει πέντε από τους συνολικά δεκατέσσερις δήμους του νομού. Παρόμοιοι ήταν οι συσχετισμοί και το 2010, όταν και πάλι εννέα από τους δεκατέσσερις δημάρχους είχαν πολιτική αναφορά στη ΝΔ και οι υπόλοιποι πέντε στην κεντροαριστερά. Οι δύο πλευρές πέτυχαν ουσιαστικά από μία ανατροπή, με τη ΝΔ να κερδίζει το δήμο Παύλου Μελά, αλλά να χάνει αυτόν του Θερμαϊκού. Στα αξιοσημείωτα των επαναληπτικών εκλογών είναι το γεγονός ότι από τις δέκα αναμετρήσεις οι έξι είχαν χαρακτήρα εσωκομματικού εμφυλίου, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μεταξύ «γαλάζιων» και ένας μεταξύ «πράσινων». ’ξιο λόγου είναι και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αύξηση της εκπροσώπησής του στα δημοτικά συμβούλια δεν κατόρθωσε να κάνει αισθητή την παρουσία του στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Με εξαίρεση την Καλαμαριά, όπου πέρασε στο δεύτερο γύρο, και τη Θέρμη δεν αναδείχθηκε πουθενά αλλού μείζων αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη Κυριακή εξελέγησαν τρεις δήμαρχοι στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Θόδωρο Παπαδόπουλο στη Θέρμη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 66,9%, κατά τι υψηλότερο από αυτό που έλαβε το 2010, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, που επανεξελέγη με 64,27%, σχεδόν δέκα μονάδες περισσότερες από το 2010, και τον Λάζαρο Κυρίζογλου στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος επανεξελέγη με 53,18%.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών μακροβιότερος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επανεξελέγη για έκτη φορά, και ακολουθούν οι Θόδωρος Παπαδόπουλος και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που βαδίζουν για την πέμπτη θητεία τους, και ο Λάζαρος Κυρίζογλου, που επανεκλέγεται για τέταρτη φορά.
Τα αποτελέσματα στους δέκα δήμους όπου έγιναν χθες επαναληπτικές εκλογές έχουν ως εξής:

ΒΟΛΒΗ
Πιο δύσκολα απ’ ό,τι έδειχνε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου κέρδισε το δήμο ο προσκείμενος στη ΝΔ νυν δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε εκλεγεί από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη. Την πρώτη Κυριακή ο κ. Λιάμας είχε αέρα δεκαεπτά ποσοστιαίων μονάδων (46,12% έναντι 29,48%) από τον Δημήτρη Στοΐτσα. Χθες, με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, λάμβανε 51,73% έναντι 48,27% του κ. Στοΐτσα. Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του τρίτου συνδυασμού του Γιώργου Νανάκου, ο οποίος είχε λάβει 16,53%, καθώς και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έλαβε 7,87%, ενίσχυσε τον κ. Στοΐτσα. Η συμμετοχή μειώθηκε από το 70% στο 65%, ενώ τα άκυρα και λευκά άγγιξαν το 10%.

ΔΕΛΤΑ
Υπέρ του απερχόμενου περιφερειακού συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Μίμη Φωτόπουλου κατέληξε ο «γαλάζιος» εμφύλιος στο δήμο Δέλτα. Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης, ο οποίος είχε εκλεγεί από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας μετά το θάνατο του Νίκου Γιουτίκα, απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο κ. Φωτόπουλος κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών, οι οποίοι προέρχονται όλοι από την κεντροαριστερά και την Αριστερά και είχαν συγκεντρώσει περίπου το 55%! Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης μπήκε στο δεύτερο γύρο με μικρό προβάδισμα περίπου 2,5 μονάδων, 22,78% έναντι 20,31%. Ωστόσο κατόρθωσε να κυριαρχήσει απόλυτα συγκεντρώνοντας περί το 60,8% έναντι 39,2% με καταμετρημένο το 15% των εκλογικών τμημάτων. Η συμμετοχή παρουσίασε ελαφρά κάμψη, από το 72% στο 69%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στα λευκά και άκυρα, τα οποία ανήλθαν σε 14,4% έναντι 5% στον πρώτο γύρο.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
Το 2010 ο Γιάννης Μαυρομάτης έχασε τις εκλογές από τον Γιάννη Αλεξανδρή, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τη ΝΔ. Χθες ο πρώην δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, πήρε τη ρεβάνς όχι από τον κ. Αλεξανδρή, ο οποίος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του, αλλά από τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της παράταξης. Ο κ. Μαυρομάτης απείχε μόλις δυόμισι μονάδες από το όριο εκλογής από τον πρώτο κιόλας γύρο και περίπου 17,5 μονάδες από τον αντίπαλό του κ. Τσαμασλή (47,24% έναντι 29,73%). Τελικά χθες ο κ. Μαυρομάτης με καταμετρημένο το 33% των ψήφων λάμβανε 66% έναντι 34% του αντιπάλου του. Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, 67,5% έναντι 72% στον πρώτο γύρο, ενώ τα άκυρα-λευκά εκτοξεύτηκαν στο 14% από 4,5% που ήταν στον πρώτο γύρο.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Με το ίδιο πάνω κάτω ποσοστό που έλαβε και το 2010 (σχεδόν 62,5%) επανεξελέγη ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ Θεοδόσης Μπακογλίδης. Αυτή τη φορά αντίπαλός του ήταν ο Μανόλης Λαμτζίδης, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, και με καταμετρημένο το 34% των ψήφων λάμβανε περί το 37,8% έναντι 62,2% του κ. Μπακογλίδη. Ο νυν δήμαρχος είχε προβάδισμα 32 μονάδων από την πρώτη Κυριακή -47,67% έναντι 15,37% του κ. Λαμτζίδη. Ο κ. Μπακογλίδης εξασφάλισε δεύτερη επανεκλογή, καθώς πρώτη φορά εξελέγη το 2010, παρότι δήμαρχος είχε εκλεγεί λίγους μήνες πριν από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας μετά την παραίτηση του Χριστόδουλου Οικονομίδη. Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο γύρο -64,6% έναντι 65,8% την πρώτη Κυριακή. Τα άκυρα-λευκά άγγιξαν το 14% από 5,5% στον πρώτο γύρο.

ΚΟΡΔΕΛΙΟ-ΕΥΟΣΜΟΣ
Τα προγνωστικά που ήθελαν τον απερχόμενο δήμαρχο Στάθη Λαφαζανίδη να κινδυνεύει επαληθεύτηκαν. Νέος δήμαρχος αναδείχθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου Πέτρος Σούλας, επίσης προσκείμενος στη ΝΔ, ο οποίος διατηρούσε προβάδισμα από τον πρώτο γύρο σχεδόν πέντε μονάδων (32,29% έναντι 27,40%). Χθες με καταμετρημένο το 24% των ψήφων ο κ. Σούλας λάμβανε 52,82% έναντι 47,18% του κ. Λαφαζανίδη. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κυρίως από το πολύ υψηλό ποσοστό (σχεδόν 60%) που έλαβε ο κ. Σούλας στον Εύοσμο, που είναι και πληθυσμιακά μεγαλύτερη ενότητα σε σχέση με το Ελευθέριο Κορδελιό, όπου πρώτευσε ο κ. Λαφαζανίδης. Η συμμετοχή παρουσίασε ελαφρά κάμψη (από 66% στον πρώτο γύρο χθες 63,5%), ενώ τα άκυρα-λευκά αυξήθηκαν από το 5,5% στο 10,3%.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Ο πλέον αμφίρροπος «γαλάζιος» εμφύλιος διεξήχθη στο δήμο Λαγκαδά, όπου νικητής αναδείχθηκε ο τέως δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης. Όπως και το 2010, έτσι και χθες ο κ. Καραγιάννης αναμετρήθηκε με τον απερχόμενο πλέον δήμαρχο Γιάννη Αναστασιάδη. Ο τελευταίος είχε προβάδισμα μόλις 155 ψήφων (40,74% έναντι 40,31%). Ωστόσο αυτή τη φορά ηττήθηκε σε αντίθεση με το 2010, όταν κέρδισε το δήμο, παρότι υπολειπόταν κατά δεκατέσσερις μονάδες από τον κ. Καραγιάννη. Με καταμετρημένο το 64% των ψήφων ο νικητής συγκέντρωνε 52,95% έναντι 47,05% του κ. Αναστασιάδη. Η αποχή παρουσίασε μικρή αύξηση, στο 32% έναντι 29% του πρώτου γύρου, ενώ διπλασιάστηκαν τα άκυρα-λευκά στο 7% από 3,5%.

ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Το προβάδισμα των 24 μονάδων που είχε ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης από την πρώτη Κυριακή (46,27% έναντι 22,26%) έναντι του πρώην δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα αυξήθηκε κατά τι στο δεύτερο γύρο, καθώς με καταμετρημένο το 56% των ψήφων ο κ. Δανιηλίδης συγκέντρωνε 62,23% έναντι 37,77% του αντιπάλου του σε έναν ιδιότυπο «πράσινο» εμφύλιο, καθώς και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τη χθεσινή νίκη του ο κ. Δανιηλίδης ανακηρύσσεται στο μακροβιότερο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, καθώς εισέρχεται στην έκτη θητεία του. Η συμμετοχή υποχώρησε ελαφρώς χθες (από το 61,8% στο 58,5%), ενώ τα άκυρα λευκά από το 6% άγγιξαν το 14%.

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Ανατροπή σημειώθηκε στο δήμο Παύλου Μελά, όπου ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ηττήθηκε κατά κράτος από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο οποίος είχε προβάδισμα περίπου πέντε μονάδων (25,22% έναντι 20,05%). Παρότι ο κ. Παπαδόπουλος φάνταζε να διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, καθώς όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί προέρχονταν από το χώρο της κεντροαριστεράς, τελικά έχασε με διαφορά τις εκλογές. Με καταμετρημένο το 52% των ψήφων ο κ. Δεμουρτζίδης συγκέντρωνε το 66,28% έναντι 33,72% του νυν δημάρχου. Η συμμετοχή έπεσε στο 62% από 66%, ενώ τα άκυρα-λευκά αυξήθηκαν στο 13% από 5,8%.

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση έγινε στη Χαλκηδόνα, η οποία κρίθηκε με διαφορά μόλις 150 ψηφοδελτίων. Αντιμέτωποι ήταν δύο πρώην δήμαρχοι, προερχόμενοι και οι δύο από τη ΝΔ. Νικητής αναδείχθηκε τελικά ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς, ο οποίος επικράτησε του πρώην δημάρχου Αγίου Αθανασίου ’ρη Αραμπατζή, αν και ο τελευταίος είχε προβάδισμα επτάμισι μονάδων -36,08% έναντι 28,56%- του κ. Τσουκνιδά, ο οποίος είχε κερδίσει στο νήμα την είσοδό του στο δεύτερο γύρο από τον Φώτη Κυριακίδη για λιγότερες από 100 ψήφους (28,15%).

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Ανατροπή υπήρξε και στο Ωραιόκαστρο, όπου ο Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος είχε έρθει τρίτος το 2010, αυτή τη φορά κέρδισε, εκτοπίζοντας το νυν δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο. Ήταν άλλη μία «γαλάζια» εμφύλια αναμέτρηση, με το νυν δήμαρχο να έχει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων (34,20% έναντι 31,31%) από τον πρώην δήμαρχο Μυγδονίας. Ωστόσο ο βασικός ρυθμιστής, που ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με 22,67%, τάχθηκε υπέρ του κ. Γαβότση και απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η στάση του καθόρισε και το αποτέλεσμα. Τελικός νικητής είναι ο κ. Γαβότσης με 51,74% έναντι 48,26% του κ. Σαραμάντου.

Οι δηλώσεις των νικητών

Καλαμαριά, Θεοδόσης Μπακογλίδης

«O λαός της Καλαμαριάς μάς έδωσε μία καθαρή εντολή να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες αναγνώρισαν το πολιτικό μας ήθος και μας δικαίωσαν, γιατί κάναμε πολιτική μας τα προβλήματα της Καλαμαριάς. Συνεχίζουμε με την ίδια δύναμη, με συνεχή δουλειά και ενότητα».

Θερμαϊκός, Γιάννης Μαυρομάτης
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαίωσε τους κόπους και τις προσπάθειες που καταβάλλαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Δώσαμε σκληρή μάχη, για να κάνουμε το δήμο Θερμαϊκού καλύτερο, και οι προσπάθειές μας επιβραβεύτηκαν. Στο εξής θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε το μέλλον του δήμου, όπως του αξίζει».

Νεάπολη-Συκιές, Σίμος Δανιηλίδης
«Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας από τις Συκιές, τη Νεάπολη, τα Πεύκα και τον ’γιο Παύλο για την ισχυρότατη εντολή που μας έδωσαν, για να συνεχίσουμε το έργο της. Το μήνυμα του λαού είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: Ενότητα για το καλό της πόλης μας. Συνεχίζουμε να δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για τον τόπο που αγαπάμε».

Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης
«Ευχαριστώ όλους τους συνδημότες μου για τη μεγάλη νίκη που έδωσαν στο συνδυασμό μας. Το μήνυμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στο δήμο Παύλου Μελά».

Λαγκαδάς, Γιάννης Καραγιάννης
«Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου, που με εξέλεξαν για τρίτη φορά δήμαρχο στο διευρυμένο πλέον δήμο Λαγκαδά. Οι εκλογές αυτές έγιναν μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, γεγονός που μας υποχρεώνει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, υλοποιώντας άμεσα τους στόχους του προγράμματός μας».

Κορδελιό-Εύοσμος, Πέτρος Σούλας
«Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου γυρίζει σελίδα και γίνεται ένας δήμος για όλους. Ο κόσμος με την ετυμηγορία του επέλεξε την παράταξη του ‘εμείς’ και όχι της απερχόμενης διοίκησης του ‘εγώ’. Αρχίζουμε το έργο στο δήμο με στόχο την ανάπτυξή του».

Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος
«Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό μας. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το δήμο Δέλτα από τη στασιμότητα και την αδράνεια. Ενωμένοι όλοι μαζί θα δουλέψουμε».

Βόλβη, Διαμαντής Λιάμας
«Είναι μεγάλη η νίκη, είναι ξεκάθαρη η εντολή που μας έδωσαν οι δημότες. Δεν γυρίζουμε πλέον πίσω. Κλείσαμε οριστικά την πόρτα στο παρελθόν, που έχασε την τελευταία του μάχη. Τώρα κοιτάμε μόνο μπροστά. Προχωράμε ενωμένοι σε ένα καλύτερο αύριο».

Ωραιόκαστρο, Αστέριος Γαβότσης
«Ευχαριστώ τους συνδημότες μου για την εμπιστοσύνη που μας δείξανε, δίνοντάς μας δύναμη στη νέα μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία νέα προοπτική και να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στον τόπο μας».

Χαλκηδόνα, Γιάννης Τσουκνιδάς
«Δώσαμε μία δύσκολη μάχη και την κερδίσαμε. Έχουμε όμως εμπειρία στην τοπικά αυτοδιοίκηση και θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε το δήμο στην ανάπτυξη, δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες».

www.makthes.gr  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium