Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/7/2021 05:28:43
  


 
Επισκέπτες Online: 418


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ Πώς ψήφισαν οι πολίτες στο νομό Θεσσαλονίκης
29-05-2014
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ Πώς ψήφισαν οι πολίτες στο νομό Θεσσαλονίκης

Ποιες εκπλήξεις κρύβουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης;

Της Βαρβάρας Ζούκα


Ποιες είναι οι περιοχές όπου οι εκλογείς έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε παλιούς δημάρχους τους, στην προ "Καλλικράτη" εποχή; Πόσο καθοριστική αποδείχθηκε η ψήφος των εκλογέων καθεμιάς ενότητας ξεχωριστά στην ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών και ποιες είναι οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανατροπές;

Στο δήμο Καλαμαριάς
Την άνετη επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου Καλαμαριάς πέτυχε κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Θεοδόσης Μπακογλίδης. Στις 25 Μαΐου ο κ. Μπακογλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 61,84%, ενώ ο αντίπαλός του Μανόλης Λαμτζίδης 38,16%. Εξάλλου, ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς είχε βρεθεί μόλις ένα βήμα πριν από την επανεκλογή του ήδη από την πρώτη Κυριακή, καθώς τότε το ποσοστό του είχε διαμορφωθεί σε 47,67% έναντι του 15,37% που είχε συγκεντρώσει ο κ. Λαμτζίδης. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, το γεγονός ότι τη δεύτερη Κυριακή ο Θεοδόσης Μπακογλίδης κέρδισε 2.759 ψήφους περισσότερες από την πρώτη, ενώ ο Μανόλης Λαμτζίδης 6.345 επιπλέον αυτών που είχε λάβει στις 18 Μαΐου.  

Στο δήμο Βόλβης
Στο τιμόνι του δήμου Βόλβης θα παραμείνει και κατά την επόμενη πενταετία ο Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επικράτησε επί του αντιπάλου του Δημήτρη Στοΐτσα με ποσοστό 53,46%. Άνετη ήταν η νίκη του σημερινού δημάρχου στη δημοτική ενότητα της Ρεντίνας, με ποσοστό 59,21%. Οι εκλογείς από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου τον εμπιστεύτηκαν σε ποσοστό 55,49% και από αυτήν της Απολλωνίας σε ποσοστό 53,98%. Οριακό, από την άλλη πλευρά, ήταν το προβάδισμα του Διαμαντή Λιάμα στη δημοτική ενότητα της Αρέθουσας, όπου πέρασε μπροστά από τον αντίπαλό του μόλις κατά 27 σταυρούς. Στην περιοχή της Εγνατίας η διαφορά ήταν ακόμη πιο μικρή και περιορίστηκε στις μόλις πέντε ψήφους υπέρ του σημερινού δημάρχου. Η δημοτική ενότητα της Μαδύτου, αντίθετα, έδωσε την πρωτιά στον Δημήτρη Στοΐτσα με ποσοστό 52,11%.

Στο δήμο Δέλτα
Νέα δημοτική αρχή ανέδειξαν οι εκλογείς στο δήμο Δέλτα, όπου ο Γιώργος Γλώσσης απέρχεται, για να δώσει τη θέση του στον Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος κέρδισε την αυτοδιοικητική μάχη με ποσοστό 54,9%. Συντριπτική ήταν η νίκη του κ. Φωτόπουλου στην περιοχή της Χαλάστρας, η οποία τού χάρισε ποσοστό 70,45%. Μάλιστα, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Μίμης Φωτόπουλος πέτυχε να αυξήσει τη δύναμή του στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα κατά τριάντα οκτώ και πλέον μονάδες. Υπέρ του νεοεκλεγέντος δημάρχου ψήφισε και το 61,48% των ψηφοφόρων από την περιοχή του Αξιού, ενώ αντίθετα οι εκλογείς από την περιοχή του Εχεδώρου έδειξαν την προτίμησή τους σε ποσοστό 54,51% στον Γιώργο Γλώσση.

Στο δήμο Θερμαϊκού
Σε περίπατο εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος κέρδισε τον δήμο Μηχανιώνας με ποσοστό 65,35%, αφήνοντας τον Γιώργο Τσαμασλή πίσω κατά τριάντα ποσοστιαίες μονάδες. Καταλυτική ήταν η υπεροχή του Γιάννη Μαυρομάτη στην περιοχή της Μηχανιώνας, που έδωσε στον παλιό δήμαρχό της ποσοστό 78,64%. Καθαρή ήταν η νίκη του Γιάννη Μαυρομάτη και στις υπόλοιπες δύο δημοτικές κοινότητες, καθώς ο Θερμαϊκός τον τίμησε με ποσοστό 59,69% και η Επανομή με 59,27%.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου
Ο Εύοσμος, από όπου και ο ίδιος προέρχεται, έδωσε τη νίκη στον Πέτρο Σούλα, ο οποίος τη δεύτερη Κυριακή αναδείχθηκε νέος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου με ποσοστό 56,76% έναντι του 43,24% που έλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης. Ο Πέτρος Σούλας προηγήθηκε του Στάθη Λαφαζανίδη στη δημοτική ενότητα του Ευόσμου, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 64,97%, το οποίο και μεταφράζεται σε 6.450 σταυρούς επιπλέον από αυτούς του αντιπάλου του. Αντίθετα, οι εκλογείς από την περιοχή του Ελευθερίου - Κορδελιού για ακόμη μια φορά εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον παλιό δήμαρχό τους, δίνοντας στον Στάθη Λαφαζανίδη ποσοστό 60,60%. Ωστόσο, η διαφορά των 2.162 ψήφων υπέρ του κ. Λαφαζανίδη στην περιοχή του Ελευθερίου - Κορδελιού δεν ήταν δυνατό να κλείσει τη μεγάλη ψαλίδα που διαμορφώθηκε υπέρ του Πέτρου Σούλα στον πολυπληθή Εύοσμο.

Στο δήμο Λαγκαδά
Πριν από τρεισήμισι χρόνια ο Γιάννης Αναστασιάδης είχε πάρει τη σκυτάλη στον καλλικρατικό δήμο Λαγκαδά από τον Γιάννη Καραγιάννη. Τώρα, ήλθε η ώρα να την επιστρέψει, καθώς ο κ. Καραγιάννης αυτήν τη φορά κέρδισε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με ποσοστό 53,03%. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου ο Γιάννης Καραγιάννης κατάφερε να επικρατήσει επί του σημερινού δημάρχου στις τέσσερις από τις συνολικά επτά ενότητες που απαρτίζουν τον ενιαίο δήμο Λαγκαδά. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του στις περιοχές της Κορώνειας (58,7%), της Ασσήρου (57,09%) και του Σοχού (56,53%). Πρωτιά στον Γιάννη Καραγιάννη έδωσε και η περιοχή του Λαγκαδά με ποσοστό 53,26%. Στην περιοχή του Βερτίσκου, αντίθετα, πέρασε μπροστά ο Γιάννης Αναστασιάδης με ποσοστό 56,68%, όπως και στην περιοχή των Καλλινδοίων, όπου προηγήθηκε του Γιάννη Καραγιάννη με 51,88%. Στις μόλις δεκαοκτώ ψήφους υπέρ του απερχόμενου δημάρχου διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στη δημοτική ενότητα του Λαχανά.

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών
Καθαρή νίκη με ποσοστό 63,47% κατάφερε στο δήμο Νεάπολης - Συκεών ο Σίμος Δανιηλίδης έναντι του Γρηγόρη Χατζησάββα, με τον οποίο αναμετρήθηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι Συκιές, όπου προ Καλλικράτη ο ίδιος είχε διατελέσει δήμαρχος επί τέσσερις συνεχείς τετραετίες, εμπιστεύτηκαν εκ νέου τον Σίμο Δανιηλίδη με το συντριπτικό ποσοστό του 72,32%. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό για τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών καταγράφηκε στην περιοχή των Πεύκων, ενώ καθαρή νίκη στον Σίμο Δανιηλίδη έδωσε και η ενότητα του Αγίου Παύλου με ποσοστό 57,29%. Στην περιοχή της Νεάπολης, όπου ο αντίπαλός του Γρηγόρης Χατζησάββας είχε εκλεγεί δήμαρχος το 1986 και είχε επανεκλεγεί κατά τις επόμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 1998, ο Σίμος Δανιηλίδης επικράτησε με ποσοστό 53,44%.

Στο δήμο Παύλου Μελά
Βαριά ήττα υπέστη στο δήμο Παύλου Μελά ο σημερινός δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος έχασε την εκλογική μάχη από τον Δημήτρη Δεμουρτζίδη, που τη δεύτερη Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 67,65%. Ο κ. Παπαδόπουλος έχασε ακόμη και εντός έδρας, αφού η περιοχή της Σταυρούπολης, όπου ο ίδιος είχε διατελέσει δήμαρχος προ του "Καλλικράτη", έδωσε την πρωτιά στον αντίπαλό του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών στη δημοτική ενότητα της Σταυρούπολης ο κ. Παπαδόπουλος είχε κόψει το νήμα πρώτος με ποσοστό 23,64%, ενώ ο κ. Δεμουρτζίδης ακολουθούσε με ποσοστό μόλις 16,78%. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του στη Σταυρούπολη κατά περίπου σαράντα τρεις ποσοστιαίες μονάδες, εκτοπίζοντας τον Διαμαντή Παπαδόπουλο στη δεύτερη θέση. Εξαιρετικά υψηλό (75,54%) ήταν το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης στη δημοτική ενότητα της Πολίχνης, ενώ και η Ευκαρπία τού χάρισε καθαρή νίκη με ποσοστό 66,81%.

Στο δήμο Χαλκηδόνας
Την ανατροπή στο δήμο Χαλκηδόνας έκανε ο Γιάννης Τσουκνιδάς, ο οποίος, παρότι ήταν δεύτερος στις 18 Μαΐου, τη δεύτερη Κυριακή κατάφερε να περάσει μπροστά από τον αντίπαλό του Αριστείδη Αραμπατζή με την οριακή διαφορά των 128 ψήφων κι έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 50,31%. Τη νίκη στον Γιάννη Τσουκνιδά έδωσε η περιοχή των Κουφαλίων, όπου άλλωστε ο ίδιος είχε διατελέσει δήμαρχος προ του "Καλλικράτη". Ειδικότερα, οι εκλογείς από τη δημοτική κοινότητα των Κουφαλίων έδωσαν στον παλιό δήμαρχό τους ποσοστό 70,59%. Αντίθετα, η περιοχή του Αγίου Αθανασίου ψήφισε τον δικό της παλιό δήμαρχο Αριστείδη Αραμπατζή με ποσοστό 61,42%, ενώ προβάδισμα στον ίδιο έδωσε και η ενότητα της Χαλκηδόνας με ποσοστό 54,5% έναντι του 45,50% που συγκέντρωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου
Στα χέρια του Αστέριου Γαβότση περνά από την 1η Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα πέντε χρόνια η τύχη του δήμου Ωραιοκάστρου. Ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος, παρότι είχε προηγηθεί την πρώτη Κυριακή, στις 25 Μαΐου έχασε την εκλογική μάχη, καθώς ο Αστέριος Γαβότσης συγκέντρωσε το 51,88% των ψήφων. Καθοριστικό για την τελική νίκη ήταν το αποτέλεσμα που έδωσε η περιοχή της Μυγδονίας, όπου ο κ. Γαβότσης είχε διατελέσει δήμαρχος προ του "Καλλικράτη". Στη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας το ποσοστό για την παράταξη του νεοεκλεγέντα δημάρχου σκαρφάλωσε στο 59,37%. Πρωτιά στον Αστέριο Γαβότση με διαφορά 178 σταυρών έδωσε και η περιοχή του Ωραιοκάστρου. Αντίθετα, οι εκλογείς της Καλλιθέας εξέφρασαν την προτίμησή τους στον απερχόμενο δήμαρχο σε ποσοστό 54,42%. Εξάλλου, ο Δημήτρης Σαραμάντος πριν από τη συνένωση της Καλλιθέας με τη Μυγδονία και το Ωραιόκαστρο είχε διατελέσει δήμαρχος της περιοχής.

www.makthes.gr  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium